Félig tele és félig üres a pohár a vb-szereplés után

Szerbia jelölte ki a magyar válogatott végső helyezését a női kézilabda világbajnokságon. Mivel déli szomszédaink nem tudták 14 góllal legyőzni Szlovéniát, így a középdöntőben búcsúzott országok közül csak Japán végzett előrébb a magyaroknál. Golovin Vlagyimir csapata a tizedik helyen fejezte be a vb-t. 2013 óta az idei a legjobb magyar vb-szereplés, a kapitány mégsem volt elégedett. Megnéztük, hogy vajon miért nem. Több okot is találtunk.

2021. 12. 15. 7:35
VÁMOS Petra; MOUYAMBA, Belvina
Női kézilabda-vb - Magyarország-Kongó Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. Vagy mégsem? A magyar női kézilabda-válogatott a 2013-ban elért nyolcadik helyezése óta idén szerepelt a legjobban világbajnokságon. Mivel Szerbia nem tudta 14 góllal megverni Szlovéniát a középdöntő utolsó játéknapján, így nem került a magyarok elé az összesített rangsorban, Golovin Vlagyimir együttese a tizedik helyen végzett a vb-n. A 2015-ös tizenegyedik, a 2017-es tizenötödik és a 2019-es tizennegyedik helyhez képest ez látványos fejlődés. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány mégsem volt elégedett, mert a kitűzött célt, a legjobb nyolc közé kerülést nem tudta teljesíteni a csapat. 

Viszont ha abból indulunk ki, hogy a mezőny egyik legfiatalabb átlagéletkorú (24,8) csapatával, a keretben három újonccal (Fodor Csenge, Albek Anna, Szemerey Zsófi) sikerült elérni ezt az eredményt, akkor félig teli a pohár. Vámos Petra berobbant a felnőtt mezőnybe, a 21 éves junior Eb-győztes játékos egyszerre jelenti a jelent és a jövőt. A Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita sérülése óta első számú irányító a magyar válogatott legjobbja volt a vb-n. Márton Gréta alig maradt el Vámos mögött; a Ferencváros balszélsője töltötte a legtöbb percet a pályán, a 83 százalékos lövési hatékonyságával kiemelkedett a többiek közül. A többiekhez képest tapasztalt szélső, a 26 éves Lukács Viktória a saját szintjéhez képest közepes vb-t zárt. 

már-már elhitette a közvéleménnyel, hogy visszakanyarodott a régi énjéhez, amikor beütött a krach a németek ellen, és technikai hibák sorozatát követte el. A végén keretbe foglalta a saját tornáját, bátran, gólerősen játszott Dél-Korea ellen. A Háfrához hasonlóan szintén junior világbajnok átlövő, Klujber Katrin hiánya a két legfontosabb meccsen, Németország és Dánia ellen éreztette leginkább a hatását. A fiatal magyar csapatban ő húzóemberré nőtte ki magát.

Szöllősi-Zácsik Szandra törött orral, sérülten érkezett a vb-re, a németek ellen hasznosan játszott, de a további meccseken a valós tudása alatt teljesített. Kácsor Gréta a vb végére kezdett belejönni. Bordás Réka védőként és beállóként is megbízhatóan átlagos volt, a nagyobb baj az, hogy a helyettesei (Tóvízi Petra, Szabó Laura) elmaradnak az ő szintjétől. Kiderült, hogy a válogatottságot lemondó Tomori Zsuzsanna helyére behívott Albek Anna és Vámos cseréje, Tóth Eszter még nem tud megfelelni a nemzetközi kívánalmaknak. Planéta Szimonetta igen, de neki még idő kell ahhoz, hogy a többéves kihagyása után visszanyerje a gyorsaságát.

Kellemetlen statisztikai adatra bukkantunk: a magyar kapusok, Bíró Blanka, Szikora Melinda és Szemerey Zsófi a vb alatt egyetlen hétméterest sem tudtak kivédeni, ez rajtuk kívül csak a tunéziaiakra volt igaz a tornán. A védekezés minőségéről sok mindent elárul, hogy a magyar válogatott 101 lövést kapott hat méterről, azaz beállóból vagy betörésből. Ennél gyengébb mutatót csak Üzbegisztán, Paraguay, Szlovákia, Kamerun és Brazília produkált. 

Elsősorban a védekezést kell fejlesztenie a kapitánynak, és egészségesebb arányban kell vegyítenie a tapasztalt és a fiatal játékosokat. A spanyolországi vb megmutatta, hogy a Tomori kiválása miatt részben kényszer szülte radikális fiatalítás kockázatos. Kérdés persze, hogy Golovin talál-e a magyar mezőnyben érett, egészséges játékosokat, akik tudnak segíteni a párizsi olimpia felé vezető úton. Egyelőre nincs túlkínálat.

Borítókép: Vámos Petra húzóember volt Spanyolországban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.