Magabiztos győzelemmel kezdte az évet a válogatott

Megnyerte idei első tétmérkőzését a magyar férfivízilabda-válogatott, amely 14-9-re győzte le a címvédő Montenegrót a Világliga keddi selejtezőjében.

Magyar Nemzet
2022. 01. 18. 19:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly nyári olimpiai óta első tétmérkőzését játszotta le kedden a Tokióban bronzérmet szerzett magyar férfivízilabda-válogatott, és azonnal komoly erőpróbában volt része, hiszen Montenegró pólósaival nézett szembe a Világliga selejtezőjében. A balkáni ország nyerte meg a viadal legutóbbi szuperdöntőjét 2021 nyarán, igaz, Győrbe egy azóta jelentősen megfiatalított csapat érkezett, mivel a tokiói ötkarikás játékok után többet is búcsút mondtak a nemzeti csapatnak.

A magyar együttes összetétele is alaposan megváltozott tavaly augusztus óta: Nagy Viktor abbahagyta a vízilabdát, Hosnyánszky Norbert pedig a válogatottságról mondott le. Mellettük Hárai Balázs, Pásztor Mátyás, és nem volt ott a Montenegró elleni meccskeretben. Helyettük Kardos Gergely, Bedő Krisztián, Fekete Gergő, Vadovics Viktor és Vigvári Vendel került be a névsorba.

A győri mérkőzés kezdete a hibákról és a remek védésekről szólt, emiatt több mint négy perc eltelt, mire Erdélyi Balázs az első magyar fórt kihasználva vezetéshez juttatta a házigazdát. Erre még Miroslav Perkovic révén Montenegró gyorsan válaszolni tudott. Ezután viszont belelendült a magyar válogatott, és a játékrész végére három góllal elhúzott (4-1). A második negyed kiegyenlítettebb játékot hozott, hazai oldalon négy, a vendégekén három gól született, négyre nőtt a magyar előny (8-4). A folytatásban is magabiztosan teljesített Magyarország, és végül 14-9-re győzött.

Märcz Tamás szövetségi kapitány elégedett volt a mérkőzés képével, elmondása szerint azt látta vissza a játékosoktól, amit kért tőlük. 

– Montenegrót megverni komoly fegyvertény. Azt vártam a csapattól, hogy nagyon lendületesen játsszon, mert egy nagyon gyors együttest raktunk össze erre az estére. Ez megmutatkozott a meccsen a reakciókban, a támadásokban és a védekezésnél is. Irányítottuk a mérkőzést, aminek nagyon örülök. Helyén kezeljük a győzelmet, egy fiatal montenegrói csapat ellen játszottunk. Erős játékosokkal fogják még bővíteni a válogatottat a jövőben, ahogy hozzánk is érkezhetnek még újak. Ez egy lendületes és jó meccs volt, meríthetünk belőle a jövőben – értékelt a találkozó után a kapitány.

Hazánk és Montenegró mellett Románia válogatottja szerepel még az A csoportban. Keleti szomszédunk ellen márciusban ugrik medencébe Märcz Tamás együttese, amennyiben a románok nem lépnek vissza a versengéstől. A négy csoportból két-két ország pólósai jutnak tovább, és ez a nyolc csapat küzdhet meg egymással az Európa Kupáért április 14–16. között – feltehetően Budapesten. A torna első négy helyezettje más kontinensek válogatottjaival kiegészülve vesz részt a Világliga júliusi szuperdöntőjén.

A Világliga-sorozatot 2002-ben hívta életre a Nemzetközi Úszószövetség, ekkor még csak a férfiak csatáztak egymással, 2004-től azonban már a hölgyek is összecsapnak a medencében. A tornát minden évben megrendezik (2020-ban a járványhelyzet miatt maradt ki egy év), Magyarország eddig kétszer diadalmaskodott: 2003-ban és 2004-ben a Kemény Dénes vezette sikergárda győzte le előbb Olaszország, majd – az akkor még egy országot alkotó – Szerbia és Montenegró legjobbjait a szuperdöntőben. A mieink ezzel az éremtáblázat harmadik helyén állnak (a két aranyérem mellett öt ezüsttel és egy bronzzal) Szerbia és Montenegró (Szerbia neve mellett szerepelnek a ma már két egymástól független ország közösen szerzett érmei) mögött.

A Bíró Attila irányította női válogatottunk február 22-én Hollandia ellen mutatkozik be a Világliga idei kiírásában.

Világliga-selejtező, A csoport, 1. forduló:

Magyarország–Montenegró 14-9 (4-1, 4-3, 3-2, 3-3)

gólszerzők: Vigvári 4, Manhercz 3, Jansik 2, Erdélyi, Zalánki, Mezei, Bedő, Vadovics 1-1, ill. Mrsic, Spaic, Ukropina 2-2, Perkovic, Popadic, Petkovic 1-1

Borítókép: (balra) a Montenegró elleni mérkőzésen (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.