Gyáva a NOB, nem meri odaadni az aranyérmet az oroszoknak

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság ugyan felmentette a doppingvád alól Kamila Valijevát, aki kedden így elindulhat a műkorcsolya női egyéni versenyében, az orosz vegyes csapat mégsem kapja meg a Valijevával még múlt hét hétfőn szerzett aranyérmet. Hogy miért? Nehéz egzakt választ adni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntött így – valószínűleg az amerikai befolyás alatt álló Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és az amerikai olimpiai bizottság nyomására. A 15 éves műkorcsolyázó nem kommentálta az esetet, a hétfői edzés után faképnél hagyta az újságírókat Pekingben, a téli olimpián.

2022. 02. 14. 15:50
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán az volt biztos, bárhogy döntsön is a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), annak nyomában heves indulatok gerjednek. Nos, a testület azt az immár lényegében megfellebbezhetetlen ítéletet hozta, hogy Kamila Valijevát nem lehet eltiltani az olimpiai szerepléstől, nem lehet megfosztani az ott elért eredményeitől, mert nem tehető felelőssé a doppingmintája miatt késve megindult eljárásért. Mi több, a CAS határozott bírálatot fogalmazott meg a doppingellenes hatóságokkal szemben, amiért ilyen hosszú ideig tartott a teszt elemzése és az eredmény nyilvánosságra hozatala, mert így kellemetlen helyzetbe hozták a sportolót és a téli játékok szervezőit is.

Nem késett a válasz. A WADA az orosz doppinghatóságot, a Rusadát hibáztatja, amiért nem jelezte, hogy Valijeva mintájának ellenőrzése sürgős, hiszen annak eredménye befolyásolhatja az olimpiai indulását és így szereplését. A Rusada erre a vádra már korábban úgy reagált, a késlekedésért csakis a vizsgálati helyszín, a stockholmi labor tehető felelőssé, ahol a koronavírus-járvánnyal magyarázták az elhúzódó eljárást.

A WADA persze a CAS döntését is kárhoztatja, arra hivatkozva, hogy a WADA kódexe nem tesz lehetővé semmilyen kivételt, még kiskorúak esetében sem. A CAS határozata szerint Valijeva még csupán 15 éves, tehát „védett személynek” minősül.

Közleményében a WADA megjegyzi, nem tekinti lezártnak a dolgot, a független minősített és titkos nyomozati osztálya vizsgálja majd az esetet.

Kamila Valijeva elbukott. De csak a hétfői edzésen Fotó: Europress/AFP/Nikolay Muratkin

Ezzel a együtt a WADA kommunikációja nem lépte át az ügymenetben elvárható határt. Nem úgy az Amerikai Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC), amelynek ügyvezetője, Sarah Hirshland a következőképpen fogalmazott: „A CAS döntése újabb fejezetet nyit a tiszta sport elveinek rendszerszintű és átható orosz megsértésében”. A többi, miszerint mindez az egész olimpiai mozgalom felelőssége, már csupán blabla, fölösleges szócséplés.

Ja és persze ne feledkezzünk meg az amerikai érdekeltségről az egész ügyben. Az Egyesült Államok végzett a második helyen a vegyes csapatversenyben, tehát Valijeva és így az oroszok kizárása az USA-nak juttatná az aranyérmet.

Azt az aranyérmet, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a CAS döntése ellenére sem hajlandó átadni az orosz csapatnak. Tipikus, a NOB-ra jellemző diplomatikus eljárás. A szervezet leszögezte, a pekingi játékok alatt biztosan nem tartják meg az eredményhirdetést, s arra sem tesz ígéretet, mikor adják át az érmeket. Ha mástól nem is, a beteljesülés élményétől mindenképpen megfosztják az oroszokat.

Maga a meghurcolt érintett, Kamila Valijeva az edzője, Eteri Tuberidze társaságában szó nélkül átsétált a vegyes zónán a hétfői edzést követően. Választ a következő napokban adhatnak. A jégen. A női egyéni versenyek során.

Borítókép: Kamila Valijeva foghatja a fejét. Aligha érti, mi is történik vele, körülötte (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.