időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Megkoronázták a királyt, aki sebességrekordot döntött

Koczó Dávid
2022.02.07. 09:32 2022.02.07. 10:19
Megkoronázták a királyt, aki sebességrekordot döntött

Beat Feuz nyerte meg a téli olimpia egyik legnagyobb presztízsű versenyszámát. A svájci versenyző néhány nappal a harmincötödik születésnapja előtt a valaha volt legmagasabb átlagsebességet érte el a lesiklás ötkarikás történetében. A női óriás-műlesiklást a svéd Sara Hector nyerte.

Az erős szél miatt vasárnapról hétfőre kellett halasztani Pekingben a férfiak lesiklását. Világversenyeken egy-egy ilyen csúszás nem ritka az alpesisí-programban, és jó hír, hogy meglett az eredménye: hétfőn valóban reális körülmények között versenyezhettek a sízők.

Az olimpiai bajnok Beat Feuz lett, aki a legutóbbi négy idényben megnyerte a szakági világkupát. Ötkarikás aranyérme viszont még nem volt a svájcinak, Phjongcshangból egy-egy ezüst- és bronzéremmel távozhatott.

Feuz megkoronázása ráadásul stílszerű lett, a pekingi olimpiai pályán 110,6 km/h-s átlagsebességgel száguldott le, amivel megdöntötte a francia Antoine Dénériaz 2006-os ötkarikás csúcsát (109,2). A célba érkezéskor pedig Feuz honfitársa, Didier Cuche híres ünneplését mutatta be, aki szintén a lesiklás királyának számított korábban, ám őt olimpiai arannyal sosem koronázták meg.

– Tökéletes volt az időjárás, nem volt szél. Az álmom valóra vált, elképzelni sem tudok szebbet annál, hogy az olimpiai arannyal a nyakamban utazhatok haza. Kedden még elindulok szuperóriás-műlesiklásban, aztán már repülök is haza, hogy megöleljem a családomat – örvendezett Feuz. A bajnokot párja és két kislánya várja Svájcban, Beat Feuz pénteken reményei szerint már velük ünnepelheti az aranyérmet és a harmincötödik születésnapját.

A régi sebességcsúcsot túlszárnyalta a második helyezett Johan Clarey is, akinek így is jutott rekord. Negyvenegy évesen a valaha volt legidősebb olimpiai érmes lett alpesi síben. Hogy mekkora teljesítmény az övé, azt mutatja, hogy a korábbi csúcstartó Bode Miller harminchat évesen tudott a dobogóra állni 2014-ben, Szocsiban.

– Akár húszéves az ember, akár negyvenegy, az olimpiai érem hihetetlen érzés – szögezte le a francia Clarey, aki szerint a tapasztalat segített neki. – A halasztás és a körülmények miatt jól jött ma a rutin, ez látszik a dobogón is. Nekem sem volt hátrány, hogy már a negyedik olimpiámon versenyezhettem.

Igaz, a korábbi háromról Clarey-nek egy tizennyolcadik pozíció volt a legjobbja…

Johan Clarey (Fotó: Agence KMSP/KMSP/KMSP via AFP)

A bronzéremmel is boldog volt az osztrák Matthias Mayer, aki Szocsiban ennek a számnak, míg Phjongcshangban a Super-G-nek lett az olimpiai bajnoka. Az idei lesikló vk-pontversenyt vezető Aleksander Aamodt Kilde viszont csalódott volt az ötödik helyével, bár még mindig jobban járt, mint barátnője, Mikaela Shiffrin, aki címvédőként – a magyar indulóhoz, Tóth Zitához hasonlóan – kiesett a női óriás-műlesiklás első futamában.

– Nem tudom túltenni magam a csalódottságon, egyiken sem szoktam. A mai napig emlékszem, mennyire fájt a négy évvel ezelőtti esésem Kronplatzban, pedig az nem is olimpia volt. A szívfájdalom nem múlik el, és ez hajt engem, hogy dolgozzak tovább – árulta el Shiffrin, aki az elmúlt két olimpián egyaránt szerzett aranyérmet.

A versenyszám aranyérmét az ötkarikás játékok előtti hetekben is kiváló formában versenyző svéd Sara Hector szerezte meg két korábbi összetett világkupa-győztes, Federica Brignone és Lara Gut-Behrami előtt.

Az izraeli színekben versenyző Szőllős testvérek közül Barnabás harmincadik lett lesiklásban a negyvenkét indulóból, míg Noa az óriás-műlesiklás első futamát teljesítette, a másodikban viszont kiesett.

XXIV. téli olimpia (Peking), alpesi sí

Férfi lesiklás

1. Beat Feuz (svájci)

2. Johan Clarey (francia)

3. Matthias Mayer (osztrák)

Női óriás-műlesiklás

1. Sara Hector (svéd)

2. Federica Brignone (olasz)

3. Lara Gut-Behrami (svájci)

Borítókép: Beat Feuz megszerezte a hiányzó nagy címet is (Fotó: AFP/François-Xavier Marit)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.