Megkoronázták a királyt, aki sebességrekordot döntött

Beat Feuz nyerte meg a téli olimpia egyik legnagyobb presztízsű versenyszámát. A svájci versenyző néhány nappal a harmincötödik születésnapja előtt a valaha volt legmagasabb átlagsebességet érte el a lesiklás ötkarikás történetében. A női óriás-műlesiklást a svéd Sara Hector nyerte.

2022. 02. 07. 9:32
Beat Feuz
Switzerland's Beat Feuz reacts after competing in the men’s downhill final during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Yanqing National Alpine Skiing Centre in Yanqing on February 7, 2022. (Photo by François-Xavier MARIT / AFP) Fotó: François-Xavier MARIT / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erős szél miatt vasárnapról hétfőre kellett halasztani Pekingben a férfiak lesiklását. Világversenyeken egy-egy ilyen csúszás nem ritka az alpesisí-programban, és jó hír, hogy meglett az eredménye: hétfőn valóban reális körülmények között versenyezhettek a sízők.

Az olimpiai bajnok Beat Feuz lett, aki a legutóbbi négy idényben megnyerte a szakági világkupát. Ötkarikás aranyérme viszont még nem volt a svájcinak, Phjongcshangból egy-egy ezüst- és bronzéremmel távozhatott.

Feuz megkoronázása ráadásul stílszerű lett, a pekingi olimpiai pályán 110,6 km/h-s átlagsebességgel száguldott le, amivel megdöntötte a francia Antoine Dénériaz 2006-os ötkarikás csúcsát (109,2). A célba érkezéskor pedig Feuz honfitársa, Didier Cuche híres ünneplését mutatta be, aki szintén a lesiklás királyának számított korábban, ám őt olimpiai arannyal sosem koronázták meg.

– Tökéletes volt az időjárás, nem volt szél. Az álmom valóra vált, elképzelni sem tudok szebbet annál, hogy az olimpiai arannyal a nyakamban utazhatok haza. Kedden még elindulok szuperóriás-műlesiklásban, aztán már repülök is haza, hogy megöleljem a családomat – örvendezett Feuz. A bajnokot párja és két kislánya várja Svájcban, Beat Feuz pénteken reményei szerint már velük ünnepelheti az aranyérmet és a harmincötödik születésnapját.

A régi sebességcsúcsot túlszárnyalta a második helyezett Johan Clarey is, akinek így is jutott rekord. Negyvenegy évesen a valaha volt legidősebb olimpiai érmes lett alpesi síben. Hogy mekkora teljesítmény az övé, azt mutatja, hogy a korábbi csúcstartó Bode Miller harminchat évesen tudott a dobogóra állni 2014-ben, Szocsiban.

– Akár húszéves az ember, akár negyvenegy, az olimpiai érem hihetetlen érzés – szögezte le a francia Clarey, aki szerint a tapasztalat segített neki. – A halasztás és a körülmények miatt jól jött ma a rutin, ez látszik a dobogón is. Nekem sem volt hátrány, hogy már a negyedik olimpiámon versenyezhettem.

Igaz, a korábbi háromról Clarey-nek egy tizennyolcadik pozíció volt a legjobbja…

Johan Clarey (Fotó: Agence KMSP/KMSP/KMSP via AFP)

A bronzéremmel is boldog volt az osztrák Matthias Mayer, aki Szocsiban ennek a számnak, míg Phjongcshangban a Super-G-nek lett az olimpiai bajnoka. Az idei lesikló vk-pontversenyt vezető Aleksander Aamodt Kilde viszont csalódott volt az ötödik helyével, bár még mindig jobban járt, mint barátnője, Mikaela Shiffrin, aki címvédőként – a magyar indulóhoz, Tóth Zitához hasonlóan – kiesett a női óriás-műlesiklás első futamában.

– Nem tudom túltenni magam a csalódottságon, egyiken sem szoktam. A mai napig emlékszem, mennyire fájt a négy évvel ezelőtti esésem Kronplatzban, pedig az nem is olimpia volt. A szívfájdalom nem múlik el, és ez hajt engem, hogy dolgozzak tovább – árulta el Shiffrin, aki az elmúlt két olimpián egyaránt szerzett aranyérmet.

A versenyszám aranyérmét az ötkarikás játékok előtti hetekben is kiváló formában versenyző svéd Sara Hector szerezte meg két korábbi összetett világkupa-győztes, Federica Brignone és Lara Gut-Behrami előtt.

Az izraeli színekben versenyző Szőllős testvérek közül Barnabás harmincadik lett lesiklásban a negyvenkét indulóból, míg Noa az óriás-műlesiklás első futamát teljesítette, a másodikban viszont kiesett.

XXIV. téli olimpia (Peking), alpesi sí

Férfi lesiklás

1. Beat Feuz (svájci)

2. Johan Clarey (francia)

3. Matthias Mayer (osztrák)

Női óriás-műlesiklás

1. Sara Hector (svéd)

2. Federica Brignone (olasz)

3. Lara Gut-Behrami (svájci)

Borítókép: Beat Feuz megszerezte a hiányzó nagy címet is (Fotó: AFP/François-Xavier Marit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.