KorkOUT! – Tüntettek a berlini szurkolók Dárdai Pál utódja ellen

Zsinórban negyedszer kapott ki a Hertha a Bundesligában, miután szombaton hazai pályán szenvedett 4-1-es vereséget az Eintracht Frankfurttól. A berlini szurkolók már a második félidő elején tüntetőleg hazaindultak, és a Dárdai Pál helyére ültetett Tayfun Korkut vezetőedző távozását követelték. Mit mondott erre a sportigazgató? Semmit…

2022. 03. 05. 21:38
RB Leipzig - Hertha BSC
RB Leipzig-Hertha BSC Fotó: ROBERT MICHAEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év után életre kelt egy már elfeledett kifejezés Németországban: KorkOUT. Először Stuttgartban használták a szurkolók ezt a hashtaget, amikor 2018-ban a csapat élére kinevezett török edző távozását követelték.

Akkoriban elsősorban Arsene Wenger miatt ment nagyot az „out” szó a futballvilágban, hiszen az Arsenal-drukkerek egy hangos csoportja azzal fejezte ki, hogy szerintük lejárt a legendás francia menedzser ideje Londonban, hogy a „Wenger out” felszólítást használták, amely nagyjából annyit tett, hogy „Wenger, takarodj!”.

Stuttgartban ez ihlette meg az edzővel elégedetlen szurkolókat, akik meglátták a lehetőséget egy remek szóviccre Korkut nevében, így született meg a KorkOUT. S már Berlinben is használják.

Ehhez az kellett, hogy a Frankfurt elleni szombati vereség már zsinórban a negyedik legyen a Herthának a Bundesligában. Meg az, hogy ezzel 2022-ben nyolc meccsen továbbra is csak két pontja legyen az együttesnek. Legfőképpen pedig az, hogy ezzel már az osztályozós, 16. helyre csúszott vissza a csapat, azaz egyre közelebb a kiesés a német élvonalból.

„Hertha-horror! Ez nem megy Korkutnak” – ezzel a címmel számolt be a berlini klub újabb kudarcáról Németország egyik legnagyobb sportlapja, a Sport Bild . A cikkben a KorkOUT emlegetése mellett rögzítik, hogy tavaly novemberi kirúgása után a töröknek kellett volna új lendületet adnia a csapatnak, de csak mélyebbre süllyedtek vele.

Összehasonlításként álljanak itt a számok. 

Dárdaival 13 bajnokin 14 pontot gyűjtött a Hertha az idény első felében, ami 1,08 pont átlagban. Az őt váltó Korkuttal 12 meccsen 9 pont jött össze, ami 0,75-ös átlagot jelent.

A Sport Bild azt is hozzátette, hogy a tavaszi szezonban nyolc mérkőzésből egyet sem nyert meg a Hertha, amely ilyen gyengén legutóbb az 1990–1991-es idényben kezdte a bajnokság második felét, és akkor bizony kiesés lett a vége.

Meddig fogja még Bobic Korkut kezét?

A kérdést a Hertha mélyrepüléséről szóló cikke címében tette fel az Express.de, amely amellett, hogy Fredi Bobic sportigazgató felelősségét firtatta, megjegyezte, a nagybefektető Lars Windhorst biztos nem erre számított a 375 millió eurós pénzinjekcióért cserébe.

A cikk beszámolója szerint a berlini szurkolóknak elegük van Korkutból, és már a Frankfurt elleni meccs 55. percében elindultak hazafelé. Akkor lett egyébként 3-0 az állás a vendégek javára.

Fredi Bobic, a főnök:

Az Express emlékeztetett, hogy a Korkuttal 12 meccsen gyűjtött kilenc pont rosszabb, mint amit Otto Rehhagel vezetésével elért a klub 2012 rossz emlékű tavaszán. A görög válogatottal Eb-győztes edzőlegendával akkor ugyanennyi meccsen 11 pont jött össze, végül 16. lett a Hertha, majd az osztályozón kiesett a Fortuna Düsseldorf ellen.

Tudósításában a Die Welt is megjegyezte, hogy a közönség a „KorkOUT”-ot skandálta a Frankfurt elleni meccsen, és ők a címzettet, azaz Tayfun Korkutot is idézték:

– Régóta dolgozom a szakmában, az ilyesmi hozzátartozik egy edző életéhez – reagált a negatív hangokra Korkut. – Ez az érzelmekről szól, én ugyanolyan szomorú vagyok, de továbbra is hiszek a munkámban és mindenekelőtt ebben a csapatban. A Frankfurt ellen keveset mutattunk, ezt mindannyian tudjuk, kár is erről beszélni. Dolgoznunk kell, hogy jobbak legyünk.

De mit mondott minderre Fredi Bobic, aki tavaly nyáron vette át a hatalmat a Herthánál sportigazgatóként? 

Semmit, ugyanis a Welt cikke szerint az idényben most először nem nyilatkozott a szakmai főnök, aki Dárdait az azóta történtek fényében könnyűszerrel rúgta ki az ősszel.

Korkut egyébként mindvégig ideiglenes megoldásnak számított Berlinben, a hírek szerint nyártól Roger Schmidt venné át a Herthát, aki jelenleg a PSV Eindhovent irányítja, de a másodosztály kedvéért aligha térne haza.

Borítókép: Dárdai Pál tavaly a Hertha vezetőedzőjeként (Fotó: Robert Michael)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.