Csodálatos búcsú, a zöld-fehérek legendája ünnepelhetett

A Real Betis 1-1-es rendes játékidő után tizenegyespárbajban nyert a Valencia ellen, így megnyerte a spanyol Király-kupát.

Magyar Nemzet
2022. 04. 24. 8:16
Joaquín Real Betis Valencia
Joaquín Real Betis Valencia spanyol Király-kupa döntő, 2022 április Fotó: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lehetőség előtt állt a Real Betis és a Valencia is, hogy trófeát szerezzen a 2021/22-es idényben. A spanyol labdarúgó Király-kupából az Athletic Bilbao eltakarította a Barcelonát és a Real Madridot is, az elődöntőben viszont a Valencia legyőzte a baszk csapatot.

A Betis útja sem volt zökkenőmentes, a városi rivális Sevilla elleni, félbeszakadt nyolcaddöntő is hozzátartozik az idei kiírás krónikájához.

A szombati – bár vasárnap hajnalban véget ért – döntőben Borja Iglesias góljával a Betis szerzett vezetést, majd Hugo Duro egyenlített. Mindkét csapatnak volt lehetősége, hogy megszerezze második gólját, de végül a döntés a tizenegyesekre maradt.

A szétlövésben csak a Valencia tizenkilenc éves játékosa, Yunus Musah hibázott, így a Betis 1977 és 2005 után harmadszor is megnyerte a Király-kupát.

Utóbbi csapatnak tagja volt a klub legendája, Joaquín is. A köztes tizenhét évben a szélső az idei ellenfél, a Valencia színeiben is megnyerte a kupát, majd megjárta Olaszországot is, a Betis pedig a spanyol másodosztályt, kétszer is.

Joaquín 40 évesen, 9 hónaposan és 2 naposan a Király-kupa-döntők legidősebb játékosa lett, amikor a 86. percben pályára lépett. Értékesítette a maga tizenegyesét is – igaz, a Valencia kapusa, Mamardasvili éppen ennek a lövésnek a hárításához járt a legközelebb.

S az idény végén visszavonuló játékos pályafutása egyik utolsó fellépését azzal zárhatta, hogy magasba emelte a trófeát.

Fotó: AFP/Jorge Guerrero

– Hosszú évek óta fejlődtünk folyamatosan, lépésről lépésre. Idén nagyon jó szezont futunk, és megérdemeltük ezt a trófeát. Az elmúlt napokban már láttam, hogy készülnek a meccsre a szurkolók, és a győzelem pillanatában bizony megérkeztek az örömkönnyek is – fogalmazott a döntő után Joaquín, aki 2015-ben tért vissza nevelőegyesületébe.

Győzelmével a Betis bebiztosította, hogy jövőre is legalább az Európa-ligában indulhat – az idei kiírásban a sevillai csapat a Ferencvárossal szerepelt egy csoportban. Ugyanakkor Manuel Pellegrini együttese még a Bajnokok Ligája-részvételre is pályázhat, öt fordulóval a La Liga zárása előtt négy pont a hátránya a negyedik helyezett Atlético Madrid mögött.

A Valencia viszont a kupadöntős vereséggel lényegében lemondhat a nemzetközi szereplésről, zsinórban a harmadik idényben is – hasonlóan rossz sorozata az 1980-as évek óta nem volt a Denevéreknek.

Király-kupa, döntő

Real Betis–Valencia 1-1 (1-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel 5-4

Gólszerzők: Borja Iglesias (11.), illetve Hugo Duro (30.)

Borítókép: Joaquín a trófeával és az ünneplő csapattársakkal (Fotó: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.