Őrült hangulat várja a Fradit ott, ahol nem szeretik

Zsinórban a negyedik évben kerül össze a rájátszásban a Ferencváros és a Csíkszereda, a két csapat háromszor meg is mérkőzött egymással, mindkettő kétszer-kétszer lett aranyérmes. Hogy is van ez? Az előzményekkel együtt akár találós kérdésnek is beillik a jégkorongbajnokság ma kezdődő döntője, amelynek az erdélyi csapat az esélyese.

2022. 04. 01. 7:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevezetőben jelzett probléma feloldása egyszerű. Két éve az FTC és a Csíkszereda is 2-0-ra vezetett az elődöntőben – az Újpest, illetve a Gyergyó ellen –, amikor a koronavírus a sportéletet is megbénította. A bajnokságot jobb híján befejezettnek, a Fradit és a Sportklubot az elődöntő győztesének nyilvánították, a finálét értelemszerűen nem rendezték meg, így két aranyérmest hirdettek. 2019-ben az FTC lett a bajnok (a döntőben a csíkiakat felülmúlva), tavaly pedig a Csíkszereda, amely akkor az elődöntőben lépett túl a fővárosi zöld-fehéreken. Így kerül a helyére minden adat.

Megfelel az előzetes várakozásoknak, hogy a 2021–22-es idényben is e két csapat jutott a fináléba, bár a Fradit dolgát megkönnyítette a Gyergyó kínja, a másik székelyföldi gárdával nem az FTC-nek kellett végeznie, megtette azt valamilyen vírus, a Gyergyó kénytelen volt feladni a párharcot (helyesebben az évad előtt elfogadott szabályzat szerint betegség miatt nem lehet meccseket halasztani). A másik ágon a Csíkszereda a Debrecent verte 4-1-re.

A menetrend a döntőben is a szokásos. Előbb egymást követő két napon két meccs az alapszakaszban előrébb végzett csapat, jelesül a Csíkszereda otthonában, majd két nap szünet, után további két mérkőzés Budapesten. Ha szükség lesz rá – ez a valószínűbb –, akkor a folytatásban meccsenként változik a helyszín, lehet tehát utazni...

– Máson nem kell változtatni, ugyanazt a játékot kell hoznunk, amit eddig az alapszakaszban és a playoffban, mert az eredményesnek és kifizetődőnek bizonyult. Fel kell vennünk a kesztyűt a Fradi ellen, mert nem fogják könnyen adni a meccseket – mondta Sofron István, a székelyföldiek válogatott csatára, akit öt góljának és három gólpasszának köszönhetően az elődöntő legjobb játékosának választottak.

Sofron István taulajdonképpen hazatért, erre az évadra, hiszen Csíkban született, kisgyerekként költözött át Székesfehérvárra a családjával.

– Mindenki hokilázban ég, alig van olyan párbeszéd a városban, amely nem a jégkorongról szól, a nagymamám is a meccsekről beszél. Még annál is többen lesznek, ahányan a DEAC ellen szurkoltak nekünk, több százan nem fognak bejutni, akkora az érdeklődés. Fergeteges hangulat lesz, hokiünnep, igazi libabőrös élmény mindkét csapat számára – beszélt a hangulatról a hokiért lelkesedő városban.

Fodor Szabolcs, az FTC edzője is úgy gondolja, a KHL-s múltú rendelkedő több orosz játékosának köszönhetően a Csíkszereda a párharc esélyese, de azt ígéri, a csapat természetesen nem feltett kézzel indul csatába.

Célegyenesben a Fehérvár

A szerdán hosszabbításban 5-4-re megnyert meccs után a Fehérvár összesítésben 3-1-re vezet a Villach ellen az osztrák bajnokságban, így a mai mérkőzésen kivívhatja a döntőbe jutást. A magyar együttes az elődöntőbe is most először került be amióta az osztrák ligában szerepel. A Fehérvár a folytatástól függetlenü azt már kiharcolta, hogy a következő idényben benevezhet a Bajnokok Ligájába, de 3-1-ről már illene elérni a döntőt, ahol a Red Bull Salzburg vár a Volánra. A magyar klubok közül legutóbb a Dunaferr indult a legrangosabb nemzetközi kupában, az akkori BEK-ben még 1996/97-ben.

Borítókép: Sofron István otthon érzi magát Csíkszeredában (Fotó: HSC Csíkszereda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.