Kétszer is összecsap a tokiói olimpia arany- és ezüstérmese

Többek között Kopasz Bálint–Varga Ádám csatát láthatnak a nézők a péntektől vasárnapig tartó első kajak-kenu világbajnoki válogatóversenyen Szegeden. A tokiói olimpia K–1 1000 méteres számának arany-, illetve ezüstérmese ráadásul két távon, az ezer mellett ötszáz méteren is összecsap. A női mezőny foghíjasabb, de különben is itt az ideje, hogy új nevekkel ismerkedjünk meg.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 15:56
null
20210803 Tokió TOKIÓ OLIMPIA 2020: Kopasz Bálint olimpiai bajnok lett Tokióban férfi kajak egyes 1000 méteren, míg a hatalmas hajrát bemutató Varga Ádám kajakos ezüstérmes. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Képen: Kopasz Bálint, Varga Ádám Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelevenítve a korosztályos éveket, Varga Ádám maratoni versenyzéssel kezdte az idényt. Noha a Világjátékokra végül nem jutott ki, a győri országos bajnokság megnyerése így is nagy fegyvertény. A jól sikerült alapozását igazolja az is, hogy Szegeden három számban, ezer egyes mellett ötszázon egyesben, valamint párosban Béke Kornéllal – akivel Tokióban K–2 1000-en nem jutott döntőbe – is rajthoz áll. Az előzetes várakozások szerint szólóban Kopasz Bálinttal vívhat nagy csatát. Az olimpiai bajnok klasszis idén még nem versenyzett, s a válogatón csak egyesben indul.

A világbajnoki szereplés kivívása nehezebb, mint az olimpiai, hiszen minden számban nemzetenként csak egy induló lehet, idén tehát és Varga Ádám nem örülhet úgy együtt, mint tavaly Tokióban.

Férfikajakban Párizsban ismét változik, helyesebben tovább szűkül az olimpiai program, már csak három számban, K–1 1000-en, valamint ötszázon párosban és négyesben írnak ki versenyt. Ennek megfelelően felértékelődik az ötszáz méter. Sokan úgy kalkulálnak, hogy a négyesbe kerülve lehet a legkönnyebben kiharcolni az ötkarikás szereplést, amit az a körülmény is táplál, hogy az éveken át favorizált Nádas Bence, Kuli István, Molnár Péter, összetételű kvartett az olimpiai felkészülés hajrájában léket kapott, idén várhatóan új egység verbuválódik.

A tülekedés jeleként a válogatón K–1 500 méteren hét előfutamban összesen ötvenhatan indulnak.

Az ismertebb kajakosok közül Kopasz és Varga mellett ott van a mezőnyben az olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás, Erdőssy Csaba, Nádas Bence, Kuli István, a Tokióban kétszáz méteren negyedik Csizmadia Kolos, a maratoni válogatón győztes Noé Bálint, a sokszoros ifjúsági világbajnok Kurucz Levente és persze a 44 évesen is elnyűhetetlen Kammerer Zoltán. Egyedül a sprinttávon olimpiai aranyérmes Tótka Sándort hiányolhatjuk, aki csak K–2 500-n (Nádas Bencével) nevezett a válogatóra.

Női kajakban hiányoznak a nagy nevek, az olimpiai bajnok négyes egyik tagja sem áll rajthoz.

már tavaly bejelentette, hogy kihagyja a 2023-as évet, az elmúlt hetekben ráadásul könyökműtéten esett át , Bodonyi Dóra várandós, és Kárász Anna pedig felmentést kapott és csak a második válogatón áll rajthoz.

A rend kedvéért hiányzik további két olimpiai bajnok, az immár hivatalosan is visszavonult Fazekas Krisztina, valamint a visszatéréssel tavaly mérsékelt sikerrel próbálkozott Janics Natasa is. A Tokióban Csipes Tamarával csalódásképpen csupán negyedik Medveczky Erika Csipes Ferencet és Tamarát elhagyva új edzővel, új társakkal készül az új idényben és vállalja a kihívást a fiatalokkal. Akik közül a már 2019-ben a négyessel világbajnok Gazsó Dorka emelkedik ki, rajta kívül Kőhalmi Emese, Pupp Noémi, az ötszázon ifjúsági vb-aranyérmese Fojt Sára, továbbá Biben Karina, Bakó Olga, Kiss Blanka, Lucz Anna és Rendessy Eszter jelenthet veszélyt a közelmúlt kiválóságaira akár már idén.

Kenuban korántsem ennyire gazdag az élmezőny. A hölgyeknél Balla Virág és Takács Kincső, a férfiaknál pedig Adolf Balázs egyeduralmát aligha fenyegetik mások.

Borítókép: Idén Kopasz Bálint és Varga Ádám nem örülhet egyszerre (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.