Döntőbe jutott a magyar női 4×200-as gyorsváltó a vizes vb-n

Milák Kristóf keddi világcsúcsa és aranyérme után még felocsúdni sem volt idő a budapesti vizes vb-n, szerda reggel máris folytatódott az úszók programja a Duna Arénában. A négy magyar egyéni indulóból három továbbjutott, a női 4×200-as gyorsváltó pedig az ötödik helyen már a döntőben biztosította a helyét. Így az esti programban négy számban lesz magyar finalista.

2022. 06. 22. 10:36
PÁDÁR Nikolett
Vizes vb 2022 - Úszás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként Gyurinovics Fanni ugrott vízbe, aki a korábban döntős és nyolcadik helyezett női 4×100 méteres gyorsváltóban nagyszerű időket úszott. Az idővel egyéniben sem volt gond 100 gyorson, hiszen a 20 éves versenyző egy századdal megjavította az áprilisi ob-n úszott egyéni csúcsát. Csakhogy az 54,98 másodperces idő nem ért elődöntőt, Gyurinovics a 19. helyen kiesett.

Férfi 200 háton két magyar indult, közülük elsősorban Telegdy Ádámtól várható el a kiemelkedő eredmény, hiszen tavaly a tokiói olimpián az ötödik helyével megérkezett a világelitbe. Az előfutamban Telegdy könnyed versenyzéssel, 1:57.82 perces idővel csapott célba, és a hetedik helyen biztosan jutott tovább az esti elődöntőbe.

A futam után Telegdy elmondta, nagyon jó formában érzi magát, sikerült kontrollálnia a mezőnyt, az elődöntőben pedig már szeretné megjavítani a Tokióban elért egyéni csúcsát (1:56.15).

A 200 hát másik magyarja, a vb-újonc Kovács Benedek Bendegúz is továbbjutott, ő Telegdy mögött a nyolcadik időt úszta, és elmondása szerint még van tartaléka az elődöntőre is. Igazi meglepetés lenne, ha két magyar is bejutna a fináléba este.

GÜTTLER Károly; TELEGDY Ádám
Telegdy Ádám könnyed úszással kezdett a fő számában Fotó: Kovács Tamás

Egyéniben utolsóként Békési Eszter indult szerda délelőtt 200 mellen, és a 20 éves úszó 2:27,95 perces idejével utolsóként, azaz a 16. helyen csúszott be az esti középdöntőbe.

Sós Csaba szövetségi kapitány nagyon bízik a női 4×200-as gyorsváltóban, amely tavaly a tokiói olimpián nyolcadik lett, ráadásul bekerült a csapatba a junior Európa-bajnok Pádár Nikolett, akivel a kapitány szerint tovább erősödött a négyes.

Az első futamban úszott a magyar váltó, a rangidős kezdett, aki után Pádár bizonyította a kapitány reményeit, s nagyszerű úszással felhozta a harmadik helyre a váltót. Ezután Késely Ajna és befejezőemberként Molnár Dóra tartotta a helyezést, az utóbbi még újítani is tudott, így magabiztos előnnyel lett a futamában harmadik a magyar váltó az Egyesült Államok és Kanada mögött.

A második futamban csak Kína és Ausztrália volt jobb, így a magyar lányok a négy nagy nemzet mögött az ötödik helyen ott vannak a szerda esti döntőben. 

Így összesen négy számban lesz magyar finalista, hiszen a váltó mellett egyéniben (200 pillangó), (200 vegyes) és Németh Nándor (200 gyors) is döntőben úszik majd.

Vizes vb, úszás, szerda délelőtti előfutamok, magyar helyezettek (vastaggal szedve a továbbjutók):
Nők: 100 gyors: 19. Gyurinovics Fanni (54,98), 200 mell: 16. Békési Eszter (2:27,95), 4×200 gyorsváltó: 5. Magyarország (7:56,52)
Férfiak: 200 hát: 7. Telegdy Ádám (1:57,82), 8. Kovács Benedek (1:57,88)

Borítókép: Pádár Nikolett a női 4×200-as gyorsváltó tagjaként a vizes vb-n a Duna Arénában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.