A Qarabag csodaedzője eddig csak pofonokat kapott a magyaroktól

Európa-szerte csodálják a Ferencváros következő BL-selejtezős ellenfelének vezetőedzőjét. Gurban Gurbanov 2008 óta irányítja a Qarabag együttesét, amely megjárta a Bajnokok Ligáját is a vezetésével, és idén zsinórban már a kilencedik idényben lesz ott valamelyik nemzetközi kupa csoportkörében. Hogy melyikben, az javarészt a Fradi elleni párharcon múlik.

2022. 07. 28. 15:14
Gurban Gurbanov
Garabagh's Azerbaijani coach Gurban Gurbanov looks on during the UEFA Europa League group I football match between Garabagh and Sivasspor at the Fatih Terim Stadium in Istanbul, on November 26, 2020. (Photo by Ozan KOSE / AFP) Fotó: Ozan KOSE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gurban Gurbanov alighanem egy zseni. 

A korábbi 68-szoros azeri válogatott csatár, aki nem mellesleg a 14 találatával a nemzeti csapat történetének gólrekordere, 2008 nyarán lett a Qarabag vezetőedzője. Előtte korábbi klubját, a Neftchi Bakut irányította egy évig, amellyel bronzérmet szerzett, majd aláírt az akkor ötödik helyezett Qarabaghoz.

A Meszult Agdam városában, 1951-ben alapított klub előtte egyszer volt azeri bajnok, 1993-ban, épp abban az évben, amióta a hegyi-karabahi háború miatt már az ország fővárosában, Bakiban játssza a meccseit az 5800 férőhelyes, 2015-ben átadott, modern Azersun Arenában. Az Azersun egy élelmiszergyártással foglalkozó nagyvállalat, amely 2001 óta szponzorálja a csapatot.

Lényeg a lényeg, hogy a Qarabag 2008 előtt egyáltalán nem számított rossz csapatnak, de nem is volt kiemelkedő, folyamatosan a bajnoki címért küzdő együttes Azerbajdzsánban. Aztán Gurban Gurbanov munkához látott. 

Légiósok szerződtetése helyett a helyi fiatalokra helyezte a hangsúlyt (a Fradival ellentétben 15 hazai játékos található a csapat jelenlegi keretében is), és az akkoriban divatos, Barcelona-féle tikitakához hasonló, gyors, rövid passzos játékot igyekezett meghonosítani. Mindez szinte rögtön eredményre vezetett.

Gurbanov második idényében az Európa-liga selejtezőjében kezdett a Qarabag, amely nagy meglepetésre kiejtette a norvég Rosenborgot, majd oda-vissza megverte a finn Honkát. Ezzel az első azeri klub lett, amely sorozatban három nemzetközi meccset meg tudott nyerni.

Akkor a holland Twente még megállította őket a playoffban, de ami késett, nem múlt. Öt éven belül négyszer jutott el a csapat a csoportkör kapujáig, s negyedjére – milyen a sors – épp a Twente ellen sikerült az, ami addig soha: bejutott az El csoportkörébe.

Azóta, tehát 2014 ősze óta Gurbanov vezetésével minden évben nemzetközi csoportkörös volt a Qarabag, a csúcsot kétségkívül 2017 jelentette, amikor a BL-ben szerepelt az együttes, s ugyan az AS Roma, a Chelsea és az Atlético Madrid mögött utolsó lett, de a spanyol sztárcsapattal oda-vissza ikszelt.

A legutóbbi idényben az Európa-konferencialigában szerepelt a Qarabag, s tovább is jutott a csoportkörből, utána a Marseille állta az útját.

Visszatérve Gurbanovra

Játékosként kétszer lépett pályára magyarok ellen, mindkétszer a válogatottban, s egyikről sem lehetnek szép emlékei. 1997-ben vb-selejtezőn kapott ki 3-1-re az Üllői úton, a rá következő évben pedig már Eb-selejtezőn játszott a Bakiban 4-0-s győzelmet aratott magyarok ellen a nemzeti csapatban.

Edzőként sokkal sikeresebb, amit a kiváló nemzetközi szereplés mellett az is igazol, hogy immáron nyolcszoros bajnok a Qarabaggal, amely 2014 óta mindig megnyerte a bajnokságot.

A Fradinak sem lesz könnyű dolga ellene, hiszen a csapat a lengyel Lech Poznant és a svájci FC Zürichet ejtette ki a BL-selejtezőkön, méghozzá sztenderden öt azeri játékossal a kezdőjében.

Gurbanov 14 éve irányítja a Qarabagot, ami szinte egyedülálló az európai futballban. A CIES adatai szerint Európában csak egy olyan edző van, aki nála régebb óta dolgozik egy csapatnál, de a német Frank Schmidt ezt a másodosztályú Heidenheimnél teszi 2007 óta. 

Élvonalbeli együttesnél páratlan Gurbanov sorozata, a sokat emlegetett Diego Simeone (Atlético Madrid) és Christian Streich (Freiburg) is még »csak« tíz éve vezeti csapatát.

Sportszerűségből példás

A Qarabag edzője idén februárban fair play díjas tettel nyűgözte le Európát. A Marseille elleni Ekl-párharcban az azeriek játékosa, Ibrahima Wadji kézzel ütötte be a labdát a kapuba Steve Mandanda kapus előtt, a játékvezető pedig megadta a találatot. Ekkor azonban Gurbanov közbelépett, jelezte, hogy szabálytalanság történt, és visszavonták a gólt, amivel egyenlíthetett volna a csapata 1-0-s hátrányban. A vége 3-0-s Marseille-siker lett.

A Fradi és a Qarabag első egymás elleni meccsét szerdán 20.00-kor Bakiban rendezik, a visszavágót egy héttel később az Üllői úton. Amelyik csapat nyer, az a BL-selejtező playoff körébe jut, amelyik veszít, az az El-kvalifikáció rájátszásában folytatja. Az európai csoportkör azonban már mindkét fél számára biztos, legrosszabb esetben a konferencialigában.

Borítókép: Gurban Gurbanov, a Qarabag vezetőedzője (Fotó: AFP/Ozan Kose)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.