Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Hatalmas show-val nyitották meg a világjátékokat, ováció az ukránoknak

Az egyesült államokbeli Birminghamben közép-európai idő szerint péntek hajnalban látványos megnyitóval, hatalmas show-val kezdődött meg a nem olimpiai sportágak négyévenkénti multisport versenye, a világjátékok.

Magyar Nemzet
2022. 07. 08. 7:56
Fotó: Jozsef Freschli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesült államokbeli Birminghamben 110 ország 3600 sportolója versenyez az előttünk álló tíz nap alatt, ami rekordnak számít a játékok történetében. A programban jellemzőn nem olimpiai sportágak, illteve olimpai sportágak olyan versenyszámai szerepelnek, amelyek nincsenek az ötkarikás műsorban. Mint például kajak-kanuban a maratonai szakág számai. A Protective Stadionban megrendezett nyitóceremónián a magyar csapat zászlaját Hidi Balázs versenytáncos vitte. A legnagyobb ováció az amerikaiak fogadtatásán kívül az ukrán csapat bevonulását kísérte.

A 11. világjátékokat Randall L. Woodfin, Birmingham polgármestere nyitotta meg, a stadionban pedig felhúzták az amerikai mellett a világjátékok lobogóját és az olimpiai zászlót is.

Az amerikaiak megadták a módját a megnyitónak.

Fotó: Freschli József

A megnyitó után, Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, a magyar delegációvezető elmondta, hogy az egész sporttársadalom nagyon várta már ezt a megnyitót.

– Az olimpiához hasonlóan a világjátékokra is plusz egy évet kellett várni. Felkészült magyar csapat érkezett Birminghambe – mondta az elnök, aki Reinhardt Ákossal, az NVESZ felügyelő bizottságának tagjával, a sportállamtitkárság főosztályvezetőjével nézte végig a megnyitót. 

Birminghamban Magyarországot 17 sportágban 59 sportoló képviseli. Sportolóink a legutóbbi, 2017-ben rendezett wroclawi eseményen 13 sportágban 60 fővel képviseltették magukat, s hat arany-, négy ezüst- és négy bronzéremmel az éremtáblázat 11. helyén végeztek. A pénteki első versenynapon görkorcsolyában, karatéban, táncsportban, valamint uszonyos- és búvárúszásban lesz magyar induló, köztük Senánszky Petra, aki Wroclawban két aranyérmet nyert uszonyos úszásban, melyben 14-szeres világbajnok. A júniusban a budapesti vizes világbajnokságon a 4x100 méteres gyorsváltóval döntős, egyéniben 50 méter gyorson 11. versenyző ráadásul két sportágban indul, mivel életmentésben is érdekelt lesz.

A világjátékokon több magyar olimpikon is részt vesz, mások mellett az életmentő versenyeken a medencés úszásban friss világbajnoki negyedik Szabó Szebasztián és az Európa-bajnok „ötkarikás szemüveggel” azonban a legnagyobb névnek a karatés számít, aki tavaly a tokiói nyári játékokon bronzérmet nyert. A karate a 2024-es olimpián azonban már nem lesz műsoron.

A világjátékokat az olimpiához hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig az ötkarikás játékokat követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, ez a multisportesemény is csúszott egy évet. A birminghamia 11. világjátékok, a sorozat 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában indult.

A megnyitó után kezdődhetnek a versenyek!

Fotó: Freschli József

A magyar csapat a birminghami világjátékokon:

aerobik: Bali Dániel, Farkas Balázs Albert, Lőcsei Zoltán, Mazács Fanni, Szőllősi Panna, Hajdú Kata, Makranszki Anna Kata, Ökrös Janka, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia
drónsport: Rontó Roland
ejtőernyőzés: Verebes Gábor
élet- és vízimentés: Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Balog Gábor, Takács Krisztián, Gyárfás Bence, Szabó Szebasztián, Giczi Mátyás
fallabda: Farkas Balázs, Chinyere Hannah Chukwu, Szász Kincső
görkorcsolya: Gardi Dominika
íjászat: Molnár József
ju-jitsu: Tereza Crisley Cordeiro de Souza
kajak-kenu: Csikós Zsóka, Kiszli Vanda, Noé Bálint
karate: Hárspataki Gábor, Tadissi Martial
kick-box: Boros Petra
muaythai: Spéth Norbert Attila, Sándorfi Ajsa Adél
ritmikus gimnasztika: Pigniczki Fanni
szumó: Kerstner Róbert, Szilágyi Erik
tájékozódási futás: Sárközy Zsófia
táncsport: Hidi Balázs, Kis Violetta, Váradi Martina, Andrea Silvestri, Bánhidi Dániel, Czetl Fanni
uszonyos- és búvárúszás: Senánszky Petra, Varga Krisztina, Szabó Anita Petra, Károlyi Csilla, Suba Sára, Blaszák Lilla Gréta, Bukor Ádám, Cséplő Kelen, Holoda Péter, Mozsár István, Kiss Nándor, Hamlin Matthew William, Sincki Ádám

Borítókép: A megnyitón a magyar csapat zászlaját Hidi Balázs versenytáncos vitte (Fotó: Freschli József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.