A Fradinak nem volt kedve focizni Írországban, ki is kapott a Shamrocktól

A budapesti kiütéses győzelme után a Ferencváros 1-0-ra kikapott idegenben az ír Shamrock Roverstől az Európa-liga playoff-párharc visszavágóján. A magyar bajnok továbbjutása már az első meccsen eldőlt, vélhetően ezért futballozott motiválatlanul az FTC, amely pénteken várja az Európa-liga csoportkörének sorsolását.

Szilágyi
2022. 08. 25. 22:54
Shamrock Rovers v Ferencvaros - UEFA Europa League Play-Off Second Leg
Shamrock-FTC
Dublin , Ireland - 25 August 2022; Ferencváros manager Stanislav Cherchesov, right, remonstrates with his own player Carlos Auzqui during the UEFA Europa League Play-Off Second Leg match between Shamrock Rovers and Ferencvaros at Tallaght Stadium in Dublin. (Photo By Seb Daly/Sportsfile via Getty Images) Fotó: Getty Images/Seb Daly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti 4-0-s győzelme után a Ferencvárosra várt még egy nem túl kellemes utazás Írországba, ami kisebb bonyodalmak árán valósult meg. Sztanyiszlav a magyar bajnok edzője néhány poszton változtatott a Groupama Arénában látott kezdőcsapathoz képest.

A szezon során először egyetlen magyar mezőnyjátékos nélkül állt fel a Fradi, Csercseszov ezt a tizenegy futballistát küldte ki a Shamrock elleni visszavágóra: Bogdán – Wingo, Kovacevic, Knoester, Civic – Esiti, Laiduini – Tokmac – Auzqui, Mmaee, Traore. 

Kimaradt tehát a csapatkapitány, a két magyar védő, és Pászka Lóránd is. Az írek mestere, Stephen Bradley több alapembere is visszatért a Shamrock kezdőjébe. Az íreknek aligha lehetett más reális célja a meccs előtt, mint megnehezíteni a Ferencváros dolgát.

Ennek érdekében a számára már-már tét nélküli meccsen a Shamrock hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a meccsbe, az FTC fékezett habzással pörgött. Nem ambicionálta a magas színvonalú támadó játékot, ugyanakkor volt néhány játékosa, különösen az egyébként a megbízhatóságáról híres Esiti volt dekoncentrált.

 A többi ferencvárosi futballista – nincs rá jobb kifejezés – lesüllyedt a Shamrock szintjére, s ebből nagyjából lehetett következtetni a meccs színvonalára.

Shamrock Rovers v Ferencvaros - UEFA Europa League Play Off Second Leg
Fotó: Oisin Keniry

Az írek az első negyvenöt percben nem találtak kaput, a Fradi igen, de csak az szünet előtti pillanatokban: ekkor Civic pontos szabadrúgása után Mmaee fejelt, de Manus kapus szépen védett. Ami a Groupama Arénában szembetűnő volt, nevezetesen a két csapat közötti hatalmas különbség a technikai képzettség terén, az ezen a meccsen nem érvényesült.

Gól nélküli állással zárult az első félidő.

A szünet után sem sokat változott a mérkőzés képe; a Ferencvárosnak továbbra is nyűg volt minden létező pályán töltött másodperc, ez lerítt a játékosok testbeszédéből.

A Shamrock tisztességesen küzdött, és ráérzett arra, hogy a Fradinak nincs kedve futballozni.

 Bogdánnak egy 16-oshoz közeli szabadrúgás után akadt védeni valója. Úgy tűnt, ébredezik a magyar bajnok: az első meccsen több ziccert hibázó Mmaee kilépett középen, de a lövésével naggyá tette a kimozduló Manust.

Fotó: Fradi.hu

Csercseszovnak vélhetően nem tetszett az, amit látott, az orosz edző kettőt cserélt: Vécsei Esitit váltotta, Auzqui helyett pedig Marquinhos érkezett a folytatásra. Majd Tokmac is lejött a pályáról, Mercier kapott bő 20 percet, csakúgy, mint a Mmaee posztjára beszálló Boli.

Bő tíz perccel a vége előtt Lisztes Krisztián is megmutathatta magát a nemzetközi porondon, a klublegenda fia Traorét váltotta a közepes iramú és felejthető színvonalú találkozón.

A 87. percben Bogdán mentette meg a kapott góltól a Ferencvárost: Lyons lövését védte bravúrral a Fradi kapusa. Két perccel később Bogdán is tehetetlen volt: Burn szöglete után Lyons fejelt a kapuba.

A Ferencváros motiválatlanul futballozott Írországban, egy nála sokkal gyengébb képességű, de sokkal lelkesebb csapat ellen. A továbbjutását egy pillanatig sem fenyegette veszély, de a játékával, a hozzáállásával csalódást okozott.

Európa-liga, playoff-mérkőzés, visszavágó: Shamrock Rovers (ír)–Ferencváros 1-0 (0-0). Gólszerző: Lyons (89.).  Továbbjutott: Ferencváros (4-1-s összesítéssel).

A Ferencváros az Európa-liga csoportkörében folytathatja a nemzetközi szereplését, a csoportkör sorsolását pénteken tartják.

Borítókép: Csercseszov gyakran felemelte a hangját a kispadnál (Fotó: Getty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.