Egy valódi magyar multisportoló müncheni kalandja

A Münchenben vasárnap véget ért multisport Európa-bajnokságon nyolc különböző sportágban szerepelt magyar versenyző, s volt köztük valódi multisportoló is. Jászapáti Petrát rövid pályás gyorskorcsolyában elért sikereinek köszönhetően ismerték meg a hazai sportkedvelők, a bajor fővárosban azonban a pályakerékpár-válogatott tagjaként versenyzett. A müncheni szereplés különleges élmény volt a sportoló számára, azonban a fő sportága továbbra is a rövid pályás gyorskorcsolya marad.

2022. 08. 25. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korcsolyaszakágakat a szezonális eltérés miatt igen nehéz elképzelni az idén második alkalommal megrendezett multisport Európa-bajnokságon. A rövid pályás gyorskorcsolyában a vegyesváltóval olimpiai bronzérmes, egyéniben világkupa-futamgyőztes Jászapáti Petra mégis részt vett a müncheni eseményen: a pályakerékpáros csapatsprint versenyszámban Kercsó-Magos Zsuzsannával és Sáry Boglárkával a hatodik helyet szerezte meg.

– Nagyon jól éreztem magam, érdekes volt egy másik sportág ilyen magas szintű versenyét is belülről megélni. 

Büszke vagyok a csapatra, ügyesen mentünk annak ellenére, hogy Magyarországon még nincs fapálya, nagyon örültem az eredménynek

 – mondta el lapunknak

A huszonhárom éves sportoló 2020-ban három pályakerékpáros versenyszámban is magyar bajnok lett, viszont a müncheni volt az első nemzetközi megméretése a sportágban. Jászapáti rövid pályás gyorskorcsolyázóként a világ számos pontján versenyzett már, részt vett a 2018-as, phjongcshangi és az idei, pekingi téli olimpián is, de mindezekkel a tapasztalatokkal a birtokában is lenyűgözte a müncheni esemény atmoszférája.

– Teljesen más hangulata volt, mint egy rövid pályás gyorskorcsolya-versenynek, a pályakerékpár, illetve összességében a kerékpár sokkal populárisabb sport, ez meg is látszott Münchenben. Nagyon sokan kijöttek megnézni a versenyt, mindegyik napon telt ház és nagyon jó hangulat volt. Ideiglenes, erre az eseményre épített pályán tekertünk, volt más verseny is a környéken, illetve nagyon megmaradt, hogy amikor beértünk Münchenbe, rögtön az Európa-bajnokságok közös logója és felirata fogadott minket.

Elsőre talán furcsának hat a gyorskorcsolya és a kerékpár kombinálása, ám távolról sem Jászapáti az egyetlen, aki mindkét sportágban jeleskedik.

Az olimpiák történetében mindössze hat sportoló akad, aki különböző sportágakban téli és nyári ötkarikás érmet is szerzett, s közülük kettő – a német Christa Luding-Rothenburger és a kanadai Clara Hughes – gyorskorcsolyában, illetve kerékpárban érte ez el. Legutóbbi pályakerékpáros olimpiai pontszerzőnk, a 2000-es sydney-i ötkarikás játékokon sprintben ötödik helyen zárt Szabolcsi Szilvia is többszörös országos bajnok gyorskorcsolyában.

– Mind a két sportágban a lábunkat használjuk, az a legerősebb testrészünk, emellett mindkettőhöz jó alap-állóképesség szükséges. Nagyon sok korcsolyázó biciklizik országúton is, pályán is, az én esetemben is kiegészítő sportként indult a kerékpár – magyarázta a két sportág közötti kapcsolatot Jászapáti, akinek az idei Európa-bajnoki szereplés ellenére a kerékpársportot illetően egyelőre még nincsenek kialakult tervei.

JÁSZAPÁTI Petra
Jászapáti Petra a pekingi téli olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rövid pályás gyorskorcsolyában viszont már készül a következő, 2022/23-as idényre, a válogatottnál bekövetkezett változások miatt új edzővel.

 A tíz év magyarországi munkásság után Kínába hazatért Csang Csing Lina távozása után a női csapat élére a brit, korábban hazája válogatottjánál ténykedett Nicholas Gooch érkezett.

– Az előző szezon a megszokott március eleji időpont helyett csak április közepén ért véget, emiatt sok minden eltolódott kissé a jellemző menetrendhez képest. Most már szépen lassan kijövünk az alapozásból. Az előttünk álló szezonban lesznek majd világkupaversenyek, rendeznek Európa-bajnokságot és világbajnokságot, ezekre készülünk. A konkrétabb célokat később tűzzük majd ki – árulta el lapunknak Jászapáti Petra, aki azt is hozzátette, jók az első benyomásai az új szakemberről.

Borítókép: Jászapáti Petra (középen) és társai kerékpáros-felszerelésben a müncheni Európa-bajnokságon (Fotó: Bringasport.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.