Egy helybe került Magyarországnak a szövetségi döntés

A vasárnap véget ért multisport Európa-bajnokság ismét bebizonyította, hogy Magyarország sportban a kontinens élvonalához tartozik. Münchenben sportolóink tizenegy arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet szereztek, ezzel hazánk az európai miniolimpia összesített éremtáblázatának ötödik helyén zárt. Még jobb lenne az összkép, ha a vizes sportok szövetsége (LEN) úgy dönt, hogy az ő égisze alatt zajló Európa-bajnokság az első, 2018-as kiadáshoz hasonlóan idén is csatlakozik a multisport Eb-hez, a római érmeket figyelembe véve a franciák előtt, a negyedik helyen zártuk volna a rangsort. A kilenc müncheni sportág közül négyben állhatott dobogóra magyar versenyző, de érdemes kissé jobban is a számok mögé nézni.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 23. 6:12
RENDESSY Eszter; KŐHALMI Emese
München, 2022. augusztus 19. Az aranyérmes Rendessy Eszter (j) és Kõhalmi Emese a müncheni multisport Európa-bajnokság nõi kajak kettes 1000 méterének eredményhirdetésén 2022. augusztus 19-én. MTI/AP/DPA/Sven Hoppe Fotó: Sven Hoppe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiákon megszokhattuk, hogy a kajak-kenura lehet számítani. Sikersportágunk rendre hozzátesz az ötkarikás éremtermésünkhöz, legutóbb Tokióban három szám eredményhirdetésén játszották el a magyar himnuszt. A multisport Európa-bajnokságon még nagyobb arányban támaszkodtunk a kajak-kenura, igaz, ez nem volt váratlan, figyelembe véve, hogy további tokiói aranyérmeink sportágai – vívás, úszás, birkózás – nem szerepeltek a müncheni programban.

A magyar kajak-kenu válogatott a para szakágat is beleértve kilenc arany-, négy ezüst- és négy bronzéremmel zárt a sportági éremtáblázat élén. Ha csak a következő, párizsi olimpia programjában szereplő tíz számot vesszük figyelembe, akkor két arany, két ezüst, egy bronz a mérleg. A várakozásoknak megfelelően Kopasz Bálint vitte a prímet, hiszen utóbbi két aranyból mindkettő (K-1 1000 m, K-2 500 m Nádas Bencével) hozzá köthető.

Ha szakágakra bontjuk le a szereplést, akkor a hazai női kajakmezőny erősségére találunk újabb bizonyítékot. Noha az olimpiai bajnok négyesből senki sem versenyez idén, mégis négy Európa-bajnoki címet szereztünk a női kajakszámokban, Kőhalmi Emese duplázni tudott (K-1 5000 m, K-2 1000 m Rendessy Eszterrel).

A világbajnokság csalódásához képest mindkét kajaknégyes előrelépett: a női egység Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dorka összeállításban bronzérmes lett, a Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence alkotta férfi hajó épphogy lemaradt a dobogóról. Kajakosaink – különösen a férfiak – nem győzték hangsúlyozni a futamok után adott rövid interjúikban, hogy a négyesre milyen fontos szerep hárul a 2023-as, olimpiai kvalifikációs évben.

A női kenu szakágban magyar szempontból a Nagy Bianka kettős berobbanásáról szólt az év: a fiatal duó 200 méteren arany-, az olimpián szereplő 500 méteres távon ezüstérmet szerzett Münchenben. Egyedül a férfikenusok maradtak Eb-cím, illetve az olimpiai számokra szűkítve érem nélkül.

Tornában sportolóink felülmúlták az elvárásokat. A szerenkénti döntőkben két érmet szereztünk: Kovács Zsófia ugrásban Európa-bajnok lett, Mészáros Krisztofer talajon a második helyen zárt. A két kiemelkedő egyéni eredmény mellett a sportág hazai összképét tekintve szintén örömre ad okot, hogy mindkét csapatunk bejutott a döntőbe: a férfiak a hatodik, a nők a hetedik helyen zártak, ezáltal gond nélkül kvalifikáltak a világbajnokságra, amelyen nemenként tizenhárom európai csapat vehet részt.

Bár Európa-bajnoki címet nem szereztek, összességében az atléták is várakozáson felül szerepeltek: a 2012-es atlétikai Eb óta először zárt legalább három éremmel a magyar küldöttség. Halász Bence egyéni csúccsal végzett a második helyen kalapácsvetésben, Madarász Viktória a magyar női távgyaloglás első érmét szerezte világversenyen a 35 kilométeren elért harmadik helyével, a müncheni események zárásaként pedig vasárnap este Kozák Luca 100 méteres gátfutásban lett ezüstérmes.

A magyar atlétikának a müncheni szereplés lendületet adhat a jövő évi, budapesti világbajnokság előtt, bár az elvárások megfogalmazásakor tisztában kell lenni a versenyszámok közti különbségekkel is. Míg Halász Bence a vb-n is éremesélyes, hiszen a férfi kalapácsvetés ottani élmezőnye lényegében megegyezik az európaival, addig Eb-n futott új országos csúcsa az idei világbajnokságon nem lett volna elég a döntőbe jutásra.

Az aranyérmek sorát nézve előrébb kívánkozott volna a sorban az evezés, hiszen a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kormány nélküli kettes megvédte Eb-címét Münchenben. Miközben az eredmény mögött rejlő edzésmunkát nem akarjuk elvitatni, fontos megjegyezni, hogy a versenyszámban mindössze három egység szerepelt. Olimpiai számban nem volt döntősünk Münchenben.

Két további sportágban jártunk közel az éremszerzéshez: triatlonban az U23-as világbajnok Lehmann Csongor negyedik lett, hat másodperccel maradt a dobogóról. Asztaliteniszben az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyespáros szerencsésebb sorsolással érmet szerezhetett volna, hiszen – a negyeddöntőben – egyedüli duóként kényszerítette döntő szettre a későbbi aranyérmes Emmanuel Lebesson, Jianan Yuan kettőst. Lebessonon nemes bosszút állt az egyéni versenyben a húszéves András Csaba, aki 0-3-as szettállásról fordított a 2016-ban, Budapesten egyéni Eb-címet szerzett francia ellen.

A kerékpárban számszakilag legjobb helyezésünk szintén fenntartásokkal kezelendő, a női sprintcsapat Kercsó-Magos Zsuzsanna, Sáry Boglárka, összeállításban hét csapatos mezőnyben végzett a hatodik helyen úgy, hogy a britek bukás miatt nem értek célba. Szakmailag értékesebb Szalontay Sándor egyéni sprintben elért negyeddöntője, illetve pozitívum, hogy három szakágban tizenkét versenyző képviselte Magyarországot, volt indulónk a Tokió óta már olimpiai számnak számító BMX freestyle-ban is. Tavaly mutatkozott be az ötkarikás műsorban a sportmászás is, amelyben szintén volt magyar induló Münchenben, így a kilenc sportág közül egyedül a strandröplabda eseményei zajlottak magyar érdekeltség nélkül.

Az éremtáblázatot, azaz a nemzetek trófeáját a rendező Németország nyerte huszonhat arany-, húsz ezüst- és tizennégy bronzéremmel. A multisport Eb legsikeresebb éremhalmozójaként öt versenyző nyert három aranyérmet Münchenben, öt különböző sportágban, öt különböző országból. Az egyetlen férfi közülük a brit tornász, Joe Fraser (egyéni összetett, korlát, csapatverseny) volt, a nők közül a holland Femke Bol (400 m sík és gát, 4x400-as váltó), a német Emma Hinze (pályakerékpáros egyéni és csapatsprint, időfutam), a lengyel Anna Pulawska (mindhárom olimpiai kajakszám) és a szlovén sportmászó, Janja Garnbret (nehézségi, szabadmászás, összetett) érte el ezt a csúcsteljesítményt. Utóbbi volt az egyetlen a triplázók közül, aki mindhárom aranyérmét egyéni versenyszámban nyerte.

Borítókép: a sok magyar kajakos győzelem egyike: Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter az aranyéremmel (Fotó: MTI/AP/DPA/Sven Hoppe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.