Vb-bronzérmes úszónk majdnem megfulladt, hihetetlen káosz az Eb-n

Hihetetlen jelenetsorok játszódtak le a Róma melletti tengerparton, Ostiában, ahol a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyszámát rendezték meg a vizes Európa-bajnokságon. Sárkány Zalán sokáig az éremért harcolt, de a hatalmas hullámok miatt senki sem tudta, mikor ért véget a verseny, amelyet végül a 11. kör után állítottak meg.

Magyar Nemzet
2022. 08. 20. 17:58
GÁLICZ  Péter
Vizes Eb - Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sokkban vagyok – nyilatkozta Balogh Vivien, miután az idő előtti lefújásig végigküzdötte a versenyt. – Akkorák voltak a hullámok, hogy az egyik etetőhajó csaknem rám esett, az egyik pillanatban fölöttünk volt másfél méterrel, a másikban meg alattunk két méterrel.

A tavalyi junior Eb-n negyedik helyezett Balogh mondatai érzékeltetik, hogy kaotikus körülmények között rendezték meg a versenyt. A nagy szél miatt eleve két napot csúsztak a nyílt vízi úszás küzdelmei a római Eb-n, és már szombat délelőtt az öt kilométeres távon is óriási hullámok voltak, ennek ellenére megrendezték a 25 kilométert is délután.

Négy magyar indult, a férfiak mezőnyében Gálicz Péter, Sárkány Zalán, a nőknél Balogh Vivien és Vas Luca. Egy szabály szerint három óra után bármikor lefújhatják a szervezők a versenyt, és amint letelt ez az időpont, folyamatosan ott lógott a levegőben a döntés a rossz körülmények miatt, de senki nem tudott semmit.

Gálicz rosszullét miatt feladta a versenyt, majd Vas Luca is így döntött, és nem sokkal később káoszba fulladt a futam. Elterjedt a hír, hogy lefújták a versenyt, ennek ellenére sokáig még jó néhányan a vízben tempóztak, majd ők is kiúsztak. Voltak olyanok, akik áthaladtak a célon és biztos, ami biztos, rácsaptak a táblára.

A vízből kikászálódó úszók és edzőik sem tudták, mi a végeredmény, teljes volt a tanácstalanság. A férfiaknál Sárkány Zalán sokáig a dobogós helyezésekért küzdött három olasszal, és érdekes dolgokat mondott, miközben az eredményre várt.

– Két körrel a verseny lefújása előtt épp az etetőponthoz érkeztem az élen haladó három olasszal. Senki nem szólt semmit, de ők tudhatták, hogy le fogják fújni, mert nem mentek ki frissíteni, ezért én sem mentem ki. Úsztunk tovább addig a pontig, ahol úgy volt, hogy vége, de aztán ott sem szólt senki, ezért mentünk tovább, és két kör múlva lefújták, de addigra már nagyon elfáradtam – mesélte Sárkány az M4 Sportnak, s elmondta a legvégén a hatodik-nyolcadik hely körül lehetett.

A júniusi budapesti vb-n 25 kilométeren bronzérmes Gálicz Péter pedig arról beszélt, hogy azért adta fel, mert csaknem megfulladt, ugyanis akkorák voltak a hullámok, hogy túl sok sós vizet nyelt, amivel megtelt a tüdeje.  

Hivatalos végeredmény egyelőre nincsen.

FRISSÍTÉS: Nem sokkal 20 óra előtt hivatalos közleményt adott ki az európai szövetség (LEN), amely azt írja, hogy biztonsági okok miatt, a versenyzők és a személyzet védelmében állították meg a versenyt, ám mivel nem rendelkeztek az aktuális állással, úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek végeredményt sem a férfiak, sem a nők 25 kilométeres versenyében.

A döntés összhangban van a magyar nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya, Gellért Gábor véleményével, aki korábban elmondta, ebben a helyzetben képtelenség eredményt hirdetni, és ugyanezen az állásponton voltak például a németek és a franciák is, noha az olaszok több éremben reménykedtek.

Borítókép: Gálicz Péter a férfi nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.