Újra volt hőse a magyar légiónak, csereként duplázott a középpályás

Hétfőtől együtt készül Telkiben a magyar labdarúgó-válogatott a Luxemburg és a Görögország elleni mérkőzésekre. A keretbe vagy annak a közelébe tartozó légiósok zöme sokat játszott a múlt héten, bár igazából emlkezeteset csak egyikük nyújtott: Kalmár Zsolt cserként beállva két góllal segítette hozzá a Dunaszerdahelyt a győzelemhez.

2022. 11. 14. 8:15
null
Fotó: LELKES Erno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű: Kalmár Zsolt vitte el a show-t ezen a hétvégén. A Dunaszerdahely több mint egy évet kihagyó játékosa fokozatosan tér vissza a sérülése és a hosszú lábadozása után, és mindig hozzátesz valamit a meccsekhez – ezúttal két góllal vállalt főszerepet. A DAC szombaton a Trencin vendége volt, a 27 éves magyar válogatott futballista a 61. percben állt be, majd a 84. és a 88. percben is gólt szerzett, a másodikat tizenegyesből, a csapata ezzel nyert 4-0-ra idegenben, a durván játszó házigazda nyolc emberrel fejezte be a mérkőzést. A DAC a második helyen zárta az őszt három ponttal a Slovan mögött, és néggyel a Trnava előtt.

Kalmár Zsolt 19 hónapja a magyar válogatott meccsén, Andorrában, műfüvön sérült meg, azóta szombaton játszott először ilyen borítású pályán, de nem félt tőle. A Nemzeti Sportnak elmondta, beszélt erről az edzőjével, a lényeg az, hogy ötödik hónapja a csapattal edz, egyre többet és egyre jobban játszik. Ha a pályán eltöltött perceit elosztjuk a hat góljának a számával, akkor az jön ki, hogy 80 percenként talál a kapuba, ami ragyogó mutató. Ennek is köszönhető, hogy Kalmár Zsolt a szombati meccs után Telki felé vette az irányt, a sérülése óta először kapott újra meghívót a magyar válogatott keretébe – ez a két gól megnyugtathatja Marco Rossit, aligha döntött rosszul.

 

KALMÁR ZSoLT GÓLJAI 5:42-NÉL ÉS 6:40-NÉL

A Bundesligában is van olyan magyar, aki sérülésből tér vissza ugyancsak fokozatosan. Szerdán az 55. percben lépett pályára a Freiburgban, amely idegenben 3-1-re kikapott az RB Leipzigtől, amelynek mindkét egészséges magyarja ott volt kezdőjében, végig is játszotta a találkozót, gólpasszt adott, majd a 83. percben lecserélték. A lipcseiek szombaton egy 2-1-es brémai győzelemmel zárták az idényt, és szinte ugyanazt írhatjuk a magyarjairól: Orbán a teljes meccset a gyepen töltötte, Szoboszlai ismét a 83. percben jött le onnan. A Freiburg vasárnap azt az Union Berlint fogadta, amelyből a megsérült és emiatt megműtött hiányzott. A hazai csapat Vincenzo Grifo mesterhármasával a 20. percben már 3-0-ra vezetett, a félidőben 4-0 volt, a vége 4-1 lett, Sallai Rland az utolsó húsz percre állt be.

 

A török első osztályban a Fenerbahce is két meccset játszott a múlt héten, először hétfőn a Sivassport, szombaton a Giresunsport fogadta, előbbit legyőzte 1-0-ra, utóbbitól kikapott 2-1-re, mindkét mérkőzést végigjátszotta, a csapata ennek ellenére az első helyen áll a tabellán. A Hatayspor az Istanbulspor vendégeként 1-0-ra nyert, Varga Kevint a 88. percben cserélték be. Cipruson az Omonia Nicosia nélkül játszott 1-1-et az Arisz otthonában, pénteken viszont már a magyar játékossal a védelmében lépte le 4-0-ra az Olimpiakosz Nicosiát. Vasárnap az AEK Larnaca Gyurcsó Ádámmal a kezdőben fogadta és győzte le 1-0-ra az AEL Limasszolt, a magyar támadót a 92. percben lecserélték.

egyik új jelöltje a keretben a fiatal Németh András, aki a belga Genk csatára. A csapata a hét közepén 1-0-ra nyert a kupában a Westerlo ellen, a magyar csatárt a 86. percben cserélék be, majd a Genk vasárnap este az Anderlecht vendégeként 2-0-győzött, tíz pont előnnyel vezet a tabellát, a magyar csatár a 90. percben állt be. Az angol másodosztályban a Millwall a Preston North Endhez látogatott és nyert ott 4-2-re, Callum Styles a 84. perctől lehetett aktív részese a sikernek. Az olasz második vonalban a Pisa végig bevetette Nagy Ádámot a Cagliari stadionjában, a végeredmény 1-1 lett, a Parma magyarja, Balogh Botond a kispadon ragadt a Cittadella elleni 3-1-es hazai győzelem idején.

Németh András
Németh András is tagja a válogatott keretének  Fotó: Kurt Desplenter/AFP

Az AZ Alkmaar bravúros győzelmet aratott a PSV ellen Eindhovenben, kezdőként lépett pályára, a 86. percben sárga lapot kapott, majd a 88. percben lecserélték. A magyar védő csapata a negyedik helyen tölti a téli szünetet, és versenyben van az elsőért is. A horvát NK Osijek 2-0-ra nyert a Sibenik vendégeként, Kleinhesler László végig a pályán lehetett, az eszéki csapat a harmadik helyen zárta az őszt. Svájcban a Grasshoppers Bolla Bendegúzzal a soraiban 1-0-ra nyert otthon a Basel ellen, ezúttal sem volt benne a vendégek keretében, annak ellenére sem, hogy a héten bíróság mondta ki, nem lehet eltiltani őt a részvételtől az első csapat edzésein.

Borítókép: Kalmár Zsolt ragyogó formába lendült a hosszú sérülése után (Fotó: DAC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.