Middlesbrough-ban írtak sporttörténelmet a kommunista Korea labdarúgói + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Az 1966-os angliai vb-n Észak-Korea válogatottja írt történelmet.

Juhász Attila
2022. 12. 10. 7:50
WORLD CUP-1966-NORTH KOREA-ITALY
North Korean national soccer team players celebrate their upset victory (1-0) over Italy 19 July 1966 in Middlesbrough at the end of their World Cup first round match. Doo Ik Pak scored the winning goal. AFP PHOTO (Photo by STAFF / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha létezik egy labdarúgó-világbajnokságot megelőzően olyan csapat, amelyet a sötét ló kifejezéssel lehet leginkább jellemezni, akkor az 1966-os vb-n az észak-koreai válogatott mindenképpen az volt.
Akkoriban a nyugati világ számára a Koreai-félsziget kommunista felén létrejött állam is szinte teljesen ismeretlen volt, ily módon természetesen a labdarúgó-válogatottjukról is csak vajmi keveset lehetett tudni.

Azt azért igen, hogy az együttes hivatalosan az ázsiai zóna megnyerésével vívta ki első ízben a vb-részvételt, de úgy, hogy ez lényegében egyfajta vegyes zóna volt, ám az afrikai válogatottak az akkoriban az apartheid politikáját folytató Dél-Afrika részvételének engedélyezése miatt bojkottálták a kvalifikációs sorozatot, végül az egész egy párharcra korlátozódott, ezt pedig az észak-koreaiak Ausztrália ellen simán, kettős győzelemmel, 9-2-es gólaránnyal abszolválták.

Angliában aztán „nagy testvérük”, a Szovjetunió ellen egy papírformát jelentő 3-0-s vereséggel mutatkoztak be, majd Chile ellen megszerezték első vb-pontjukat (1-1).

Következett a harmadik meccsük 1966. július 19-én, Middlesbrough-ban a világ egyik legjobb válogatottja, Olaszország ellen.

Ezen a mérkőzésen a világsztárokkal, mint például Facchetti, Mazzola, Rivera teletűzdelt olaszoknak egy döntetlen is elegendő lett volna a legjobb nyolc közé jutáshoz, azonban így is mindenki a Squadra Azzurra magabiztos győzelmére számított. Aztán valami egészen más történt, Olaszország ezúttal csődöt mondott.

Az Ayresome Park 17 829 nézője döbbenten figyelte, amint Pak Du Ik a 41. percben betalált Albertosi kapujába és hiába volt hátra a meccsből még több mint egy félidő, erre a gólra nem érkezett válasz az azzurriktól.

Az észak-koreaiak természetesen „életük meccseként” emlékezhetnek vissza az 1-0-ra megnyert találkozóra és a továbbjutásra, míg az olaszok számára ez akkor is óriási blama volt, ha tudjuk, hogy Bulgarelli sérülése miatt – cserélni akkoriban még nem lehetett – a 30. perctől tíz emberrel kényszerültek játszani.

Olaszország tehát szégyenszemre kiesett, szövetségi kapitányuk természetesen távozni kényszerült posztjáról, Észak-Korea pedig első, nem európai vagy amerikai válogatottként túlélte a csoportkört.

Ettől a győzelemtől és a továbbjutástól pedig valósággal vérszemet kaptak. A negyeddöntőben az Eusebióval felálló és csoportjából a mieinket is megelőzve első helyen továbblépő Portugália ellen a 25. percben 3-0-ra vezettek.

Mindenki azt gondolta, hogy folytatódik az észak-koreai csoda, de aztán az aranylabdás világklasszis, a „Fekete Párduc” elkezdte ontani a gólokat, négyet rámolt be Lee Csang-mjong kapujába, Portugália pedig végül 5-3-ra nyert, így helyreállt a világ rendje.

Észak-Korea ezután legközelebb 44 év múlva jutott ki vb-re, de akkor már három zakóval, pont nélkül zártak.

Azzal az olaszok elleni sikerrel viszont örökre beírták magukat a sporttörténelem-könyvekbe az észak-koreai labdarúgók.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az észak-koreaiak öröme 1966-ból, az Olaszország elleni történelmi győzelem után (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.