Pozsonyi Imre labdarúgó munkásságáról tartottak konferenciát a NKE-n

A 20. század hajnalán egy szűk társadalmi réteg megteremtette a magyar futballt, Budapesten kialakult egy „gondolkodó, konstruktív közeg”, amelyből olyan játékosok születtek, mint Pozsonyi Imre – hangzott el a Hidak a magyar és nemzetközi labdarúgás között – Pozsonyi Imre sporttörténeti konferencián, amelynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont. Az eseményen részt vevők megismerhették a magyar válogatottként 1902-ben debütáló, kalandos életű labdarúgó életét és kora társadalmi viszonyait.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem2022. 12. 14. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportos egyetem, sportegyesülete, a Ludovika SE 17 szakosztállyal működik, így a konferencia témája illik az intézmény stílusához – mondta Szente-Varga Mónika, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docense. Pozsonyi Imre a magyar futball jelentős alakja, a műhely-konferencia az ő személyét, környezetét mutatja be a sporttal foglalkozó kutatók és a futballt napi szinten művelő edzők szemüvegén keresztül – erről már Sz. Nagy Tamás sportújságíró beszélt.

Dénes Tamás futballtörténész a magyar labdarúgás kezdeteiről szólva arról beszélt, hogy a millennium és a századforduló éveiben a sport tartópillérei a torna és az atlétika voltak, a foci kísérősportnak számított. Emlékeztetett: 1897 májusában a BTC-sek (Budapesti Torna Club) játszották az első meccset, a következő években több klub is alakult, 1901. január 19-én pedig létrejött a Magyar Labdarúgó-szövetség. Laszip Gábor sporttörténész úgy fogalmazott: a futball eleinte csak egy „játszma” vagy „mulattató szórakozás” volt. Kifejtette: a sportágat egy szűk társadalmi réteg, a budapesti polgárság középiskolás diákjai teremtették meg, akiknek a száma a 16 millió lélekszámú Magyarország iskolásai között mindössze 0,2–2 százalék között volt. Felidézte, hogy a labdarúgók közül sokan, köztük Pozsonyi Imre is, járt a Markó utcai Főreál Iskolába, és egyre inkább sportként tekintett a futballra egy „konstruktív”, „gondolkodó” közegben, amely hatott a játékosok sportszemléletére. 

Kovács Barnabás korábbi barcelonai főkonzul a magyar labdarúgók barcelonai örökségéről szólva elmondta, hogy a mai napig nagy tisztelet övezi a 20. század 100 legkiemelkedőbb labdarúgója közé sorolt Kubala Lászlót, Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmest és az Aranycsapat kiemelkedő csatárát, Kocsis Sándort is. Ez a tisztelet Pozsonyi Imrének és az FC Barcelonában védő Plattkó Ferencnek is köszönhető, hiszen a húszas években ők voltak az első magyarok a csapatnál – tette hozzá.

Ferenczi Attila játékelmélet-kutató, -fejlesztő, szakíró a kultúra pályán való megjelenéséről és a játékstílusról kifejtette: Pozsonyi korában a szintetizáló, holisztikus, „művészi felfogású” gondolkodásmód volt a jellemző, ami mára eltűnt. Kis János futsaledző, szakíró emlékeztetett: Pozsonyi szerint a stílus és az összjáték nem cél, hanem eszköz arra, hogy a játékos gólt szerezzen. Hangsúlyozta: fontos a kis közösségekkel folytatott diskurzus, a múltunk tisztelete és a szellemiség átvitele, amelyben Pozsonyi példakép és híd lehet. Székely Zsolt, a Sándor Károly Labdarúgó-akadémia szakmai igazgatója az MTK-stílus jellegzetességeit mutatta be a kezdetektől napjainkig. Görgényi István olimpiai bajnok vízilabdaedző a csoportdinamikai meccselemzésről beszélt.

Mitrovics Miklós, az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézet tudományos főmunkatársa bemutatta, milyen volt Pozsonyi Imre játékosként, csapatkapitányként, edzőként és építészként, és szólt a labdarúgó Lengyelországban töltött időszakáról is. 

Sz. Nagy Tamás főként Pozsonyi csapatkapitányi tevékenységét és annak jelentőségét elemezte, hogyan hatott ez az MTK-stílus kialakulására. Szente-Varga Mónika Pozsonyi 1924-ben Barcelonában kiadott könyvét – amit a jövőben a tervek szerint magyar nyelvre is lefordítanak – mutatta be a korabeli spanyol politika és társadalom kontextusában. 

A nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen Pawel Gaszynski levéltáros, a krakkói Jagelló Egyetem munkatársa, Isaac Guerrero, az olasz Venezia FC akadémiai igazgatója és Militár Iván, az El Paso Locomotive FC akadémiai igazgatója azt fejtegette, külföldön hogyan tekintenek Pozsonyi munkásságára, milyen jelentőségét tulajdonítanak neki.

A konferencián megemlékeztek a 81 éves korában, november 21-én elhunyt Mészöly Kálmán válogatott labdarúgóról, edzőről, aki játékosként hatvanegyszer volt magyar válogatott, szövetségi kapitányként pedig vezetésével a nemzeti csapat 1982-ben kijutott a világbajnokságra. A Szőke Sziklaként ismert legendás labdarúgót az eseménnyel egy időben búcsúztatták, emlékének egyperces néma tiszteletadással adóztak a résztvevők.

 

Borítókép: Pozsonyi Imre, a magyar labdarúgás kiemelkedő alakja (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.