Ma este kiderül, megbüntették-e a kínaiként tovább versenyző Liu Shaoangot

A helyszín új, a Nemzeti Színház helyett az Operaház, de a ma esti M4 Sport – az Év sportolója gála (19.30, tv: M4 Sport) hasonlóképpen grandiózusnak ígérkezik, mint amilyet az elmúlt években megszokhattunk. Megtudjuk, hogy a sportújságírók szavazatai alapján ki lett itthon a 2022-es esztendő legjobb férfi és női sportolója (Liu Shaoang, Milák Kristóf, Szilágyi Áron, valamint Gulyás Michelle, Kovács Zsófia és Kozák Luca maradt versenyben), összesen pedig tizenkét díjat adnak át. Az egyiket Novák Katalin köztársasági elnök.

2023. 01. 09. 7:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) tagságának jóval több, mint fele, 423 zsurnaliszta adta le a voksát az Év sportolója-szavazáson, amely az 1958-as kezdés óta immár a 65. a sorban, és ez az első alkalom, hogy a díjátadó gálának a budapesti Operaház ad otthont. A férfiak kategóriájában különösen nehéz volt dönteni. Liu Shaoang a pekingi téli olimpián rövid pályás gyorskorcsolyában egy aranyat és két bronzot nyert, a montreali vb-n pedig négy aranyat. A pekingi diadala 500 méteren a téli olimpiák első magyar egyéni győzelme. a budapesti vizes vb-n két aranyat (200 méter pillangón világcsúccsal), a római Eb-n három aranyat és két ezüstöt gyűjtött be. a kairói vívó-vb-n egy aranyat és egy ezüstöt, az antalyai Eb-n egy aranyat nyert. Háromszoros egyéni olimpiai bajnokunk először lett egyéni világbajnok. kajak-kenuban a világ- és az Európa-bajnokságon is megnyerte a királyszámot, a K–1 1000 métert, s az ugyancsak olimpiai szám K–2 500-on is megcsinálta a vb-arany, Eb-arany duplát Nádas Bencével.

Liu Shaoang
Liu Shaoang Fotó: MTI/Kovács Tamás

Liu Shaoang, Milák vagy Szilágyi?

December 30-án aztán megtudhattuk, hogy az MSÚSZ szavazásán Liu Shaoang, Milák és Szilágyi került be a  legjobb háromba, köztük van a nyertes, s ma este tudjuk meg, hogy melyiküket koronázzák meg. Ha azt nézzük, hogy az olimpiai győzelem a legértékesebb, s Liu Shaoang négy vb-aranyat is nyert, kétségkívül neki állna a zászló. Ám az év végén kiderült, hogy – bátyjával, Liu Shaolin Sándorral – országot vált, idén már kínai színekben láthatjuk viszont, nagy kérdés, hogy ez mennyire köszönt vissza a szavazatokban, „megbüntették-e” a média képviselői.

A nőknél az öttusázó a tornász és az atléta került a legjobb három közé. Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a Ferencváros férfi-labdarúgócsapata, a férfi-labdarúgóválogatott és a Sopron Basket női kosárlabda-együttese, az egyéni sportágakban pedig a férfi- és a női kardválogatott, valamint a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakkettes közül kerül majd ki. Az év edzője címet a női vízilabda-válogatottat irányító Bíró Attila, a férfi-labdarúgóválogatott szövetségi kapitánya, vagy a rövid pályás gyorskorcsolyázókat a téli olimpián sikerre vezető Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos kaphatja. No persze a duó esélyeit is ronthatta, hogy a kínai tréner már a nyáron elhagyta Magyarországot, és hazájában a válogatott vezetőedzője lett, elindítva a lavinát a magyar short trackben…

Novák Katalin és Fabio Capello is díjat ad át

Az Operaházban díjazzák a legjobb parasportolókat is, összesen pedig tizenkét díjat adnak át. Az elmúlt évekhez hasonlóan grandiózusnak ígérkező gálát megtiszteli jelenlétével Novák Katalin köztársasági elnök, aki díjátadó is lesz. Miként Fabio Capello, aki a Milan labdarúgócsapatával Bajnokok Ligáját és négy bajnoki címet nyert, a Real Madriddal pedig kétszer lett La Liga-győztes. Kevésbé közismert a magyar kötődése: édesapja, Guerrino Capello a Baranya megyei Himesházán született, az ő apja pedig Kapelló Eduárd – az I. világháborús menekült Eduardo Capello – néven volt a település kovácsa.

– Az M4 Sport – az Év sportolója gála az egyik – ha nem „a” – legnagyobb szabású gálaműsor Magyarországon. Csak a legjobbak léphetnek fel benne, ha úgy tetszik, a legnagyobb sztárok. A fináléban egy különleges egyveleg, medley lesz látható-hallható a Fekete Vonat és a ValMar együttműködésében – ők is a sportot idézik meg persze. „Ötvenegy szereplő, művész, közreműködő lesz látható a színpadon a produkciókban, mindig olyan számokkal készülünk, amelyek csak akkor és ott láthatók-hallhatók, erre az alkalomra találjuk ki, és mindig ötvözzük a művészetet és a sportot, egymásra talál ez a két terület a gálán” – árulta el a Nemzeti Sportnak Szabó László, a gála kreatív producere.

Két olimpiai bajnokunk, akik az 1952-es játékok aranyérmesei, a gála miatt érkeztek haza Magyarországra. A 89 éves Gyenge Valéria Helsinkiben a 400 méteres gyorsúszást nyerte meg, és a kanadai Torontóban él. A 95 éves Benedek Gábor az öttusacsapattal győzött, egyéniben ezüstérmes lett, ő Németországban él. A gálán szerepet kapnak az 1972-es, ötkarikás játékok bajnokai is. Ahogyan az már hagyomány, a jelen és a múlt hőseit is ünnepeljük.

Maradandó élmények 2022-ből

A közmédia sportcsatornája idén is kiemelten készül az eseményre, nemcsak élőben adja a 20 órakor kezdődő gálát, hanem már a díjátadó előtt harminc perccel kapcsolja riporterét, Ujvári Mátét a helyszínről, így a nézők exkluzív betekintést kaphatnak a rendezvény hangulatába. Az est házigazdája az M4 Sport műsorvezetője, Mohay Bence lesz

A két éve életre hívott az Év sportpillanata elismeréshez az M4 Sport különösen kötődik. A kategória tíz jelöltjére az M4sport.hu oldalon lehetett szavazni december 30-ig. A legjobb három mezőnyének kialakulása után háromtagú grémium dönt a győztesről, amely a következők közül kerül ki:

  • Liu Shaoang győzelme 500 méteren Pekingben, amivel megszerezte Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét
  • Milák Kristóf világcsúcsa a budapesti vizes világbajnokságon
  • Kristoffer Zachariassen gólja a Monaco elleni Európa Liga-mérkőzésen, amivel a Ferencváros megnyeri csoportját

– Nagyon nehéz dolga volt a nézőknek az Év sportpillanatának megválasztásánál, hiszen rengeteg maradandó, életre szóló élményt köszönhetünk 2022-ben is a magyar sportolóknak. Büszkék vagyunk rá, hogy ezeket az eseményeket, többek között a téli olimpiát, a budapesti vizes világbajnokságot, a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseit vagy az FTC El-menetelését is élőben közvetíthettük – mondta el Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója.    

– Próbálunk felnőni a feladathoz, a világsikereket elérő magyar sportolók teljesítményéhez legalább közelítőleg méltó sportgálán köszönni meg nekik az élményeket, amelyeket az elmúlt évben is kaptunk tőlük. Köszönjük a névadó televíziós partnerünknek, az M4 Sportnak, hogy már nyolcadik alkalommal közvetíti élőben az évről évre egyre rangosabb eseményt – fogalmazott Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Borítókép: Liu Shaoang búcsút intett Magyarországnak (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.