A Juve és a City után most a Barcelona körül bűzlik valami

A Juventus és a Manchester City után egy újabb gigász kerülhet slamasztikába, a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Barcelona tűnt fel rossz fényben.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 16:03
Xavi Hernandez Press Conference
Xavi Hernandez during the press conference prior to the UEFA Europa League match against Manchester United, in Barcelona, on 15th February 2023. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatni, már-már nem telik el hét anélkül, hogy egy topcsapat ne kerülne botrányba. Január végén a Juventustól vontak le tizenöt pontot pénzügyi manipuláció miatt, a múlt héten a Manchester Cityről derült ki, hogy vizsgálat folyik ellene hasonló okok miatt. Most pedig a Barcelona került oly módon a figyelem középpontjába, ahogy azt semmiképpen sem szerette volna.

Spanyol lapinformációk szerint a katalán klub 2016 és 2018 között közel 1,4 millió eurót utalt át a spanyol játékvezetői bizottság (CTA) korábbi alelnöke és a katalán bírói testület vezetője, José María Enríquez Negreira DASNIL 95 SL nevű cégének. Az alelnök ellen adóhatósági vizsgálat folyt, aminek során kiderült, hogy a vállalat tanácsadásért kapott a Barcától 2016-ban 533 ezer, 2017-ben 542 ezer, 2018-ban pedig 318 ezer eurót.

Tanácsadás címszó alatt valójában az történt, hogy Negreira jelentést készített a gránátvörös-kékek mérkőzésein dolgozó játékvezetőkről. Ez abban segíthette a Barcelonát, hogy a futballistái így előre tudták, miképpen kell kommunikálniuk az adott bíróval, ennek köszönhetően pedig a játékvezetők nem hoznak vitatható döntéseket a katalánok ellen.

Megjelentek olyan információk is a sajtóban, hogy a La Liga éllovasát pontlevonással és a bajnokságból való kizárással is büntethetik, de a spanyol Marca és a Diario AS szerint kevés az esély arra, hogy a csapatot megbüntetnék, amennyiben a játékvezetők segítségével nem találnak bizonyítékot rá, hogy a bírók valóban előnyben részesítették volna a Barca játékosait.

 

 

 

Egymásnak ellentmondó elnökök

A futballklub egykori és jelenlegi elnökei is reagáltak a botrányra. A jelenleg irányító Joan Laporta és elődje, Josep Maria Bartomeu semmi problémát nem látnak a tanácsadásban, és hozzátették, az együttműködés 2016-nál sokkal korábban, 2001-ben kezdődött, amikor még Joan Gaspart volt a Barcelona első embere. Utóbbi tagadja ezt a felvetést. 

– Nem tudok ilyen kifizetésekről az én elnökségem alatt. Úgy hiszem, ha én nem tudtam arról, hogy ilyen jelentések készültek volna, akkor valójában nem is készültek. Az elnökök előtt semmilyen kiadás nem marad rejtve. Én ezt az egész ügyet nagyon furcsállom, szerintem valami bűzlik körülötte. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a Barca sosem tett ilyesmit. A klub nevét nem mocskolják be ezzel, mivel az egészben nincs semmi igazság. Nem hiszem, hogy hiteltelenné váltam volna valamiért, amit el sem követtem – jelentette ki Gaspart. – A Barcát védem, nem magamat. A Barcelona nem tett semmit, amiért a szurkolóinak szégyenkezniük kellene. A klub nem szegett meg semmilyen törvényt.

Laporta szerdán állt a kamerák elé. A klubelnök nem csodálkozik rajta, hogy éppen most került nyilvánosságra az ügy, hiszen a katalán csapatnak fut a szekere, és ennek néhányan véget szeretnének vetni.

– A Barcelona a múltban együttműködött egy tanácsadással foglalkozó céggel, amelytől jelentéseket kapott az alsóbb osztályokban szereplő játékosoktól, illetve játékvezetőkről. Ilyen szolgáltatást már spanyol klubok is igénybe vesznek, ez teljesen hétköznapi dolog. Meglepetés, hogy ez most megjelent a hírek között, bár az nem véletlen, hogy ez éppen most történt meg, amikor jól teljesítünk – vélekedett Laporta, aki arról is biztosította a rajongókat, hogy kollégáival azon lesznek, hogy megvédjék a klub becsületét.

 

Negreira alig hatott a játékvezetőkre

Egy korábbi játékvezető, Eduardo Iturralde González azt gondolja, a bizottság alelnöke, Negreira alig állt kapcsolatban a bírókkal, így a meccsek kimenetelét nemigen befolyásolhatta. Ráadásul a kinevezését is annak köszönhette, hogy az akkori elnök, Victoriano Sanchez Arminio a barátja volt. González hozzáfűzte, megszokott dolog, hogy a klubok tanácsokat kérnek a játékvezetőkről.

– Sok klub alkalmaz korábbi bírókat tanácsadóként, akik elmondják, hogy a játékvezetőknek hogyan kell vezetniük a mérkőzéseket. Én a Carrusel Deportivo műsorban szerepelek így. Aki itt hibázott, az Enríquez Negreira. Összeférhetetlen volt egymással a két posztja: nem dolgozhat valaki egyszerre egy klubnál és a játékvezetői bizottságnál is – magyarázta González, aki szerint a Barcelona nem kerülhet bajba emiatt.

 

 

 

Nem kérnek Negreirából

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elhatárolódott Negreirától, akit 2018-ban bocsátottak el, azóta pedig megújult a játékvezetői bizottság. Az RFEF arról számolt be, belső vizsgálatot indított, a Barcelonával és a játékvezetői testülettel is egyeztetni fognak. A jövőben pedig azon lesz a szövetség, hogy hasonló problémák ne merüljenek fel, így a játékvezetői bizottság tagjainak ezentúl minden idény előtt alá kell írniuk majd egy nyilatkozatot az összeférhetetlenségről.

Borítókép: Xavi, a Barcelona vezetőedzője (Fotó: AFP/Nurphoto/Uranandsport )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.