Fernando Alonso elárulta, mi volt Michael Schumacher titka

A rekordot jelentő, huszadik Formula–1-es idényére készülő Fernando Alonsóval a téli szünetben interjút készített új istállója, az Aston Martin. A kétszeres világbajnok spanyol pilóta szokatlanul szerényen nyilatkozott magáról, de Michael Schumachert és idénybeli csapattársát, Lance Strollt is dicsérte.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 10:37
Michael Schumacher és Fernando Alonso
Formula 1 drivers German Michael Schumacher (L) and Spanish Fernando Alonso take part in a press conference on November 22, 2012 at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil. The Grand Prix of Brazil will take place on November 25. AFP PHOTO/ORLANDO KISSNER (Photo by ORLANDO KISSNER / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fernando Alonsónak sosem kellett a szomszédba mennie önbizalomért, a spanyol pilóta az évek során gyakran hangoztatta, hogy ő a királykategória mezőnyének a legjobbja. Ezt kétszer be is bizonyította, amikor 2005-ben és 2006-ban a Renault-val világbajnok lett a Formula–1-ben. Azóta a Ferrarival is közel járt a tűzhöz, de végül nem nyert több címet. Kiugró teljesítményt gyengébb autókkal is produkált, és ilyenkor nem felejtette el megveregetni a saját vállát. 

Most viszont a korábbiakhoz képest nagyon szerényen nyilatkozott. Alonsót az új csapata, az Aston Martin interjúvolta meg, és amikor arról kérdezték, hogy magát tartja-e a legjobbnak a pilóták között, nem ismételte el a régi nyilatkozataiban gyakran hangoztatott mondatot.

– Senki sem tudja a választ erre a kérdésre. Minden idényben másképp vélekedünk erről – fogalmazott a veterán versenyző. – Sokáig azt gondoltuk, hogy legyőzhetetlen, és olyan szintre ért a Formula–1-ben, amire a történelem során senki más nem volt képes. De a különböző időszakokban más és más pilóták domináltak. Lehetetlen összehasonlítani őket. Magamról annyit elmondhatok, hogy mindig a legjobbat próbálom nyújtani, mindig motivált vagyok. Nem számít, hogy az ötödik vagy a tizenötödik helyért harcolok, olyan, mintha a győzelemért küzdenék, mert minden körben száz százalékon kell égnem. Bármit is csinál az ember az életben, a versenyszellemnek, hogy ő legyen a legjobb, benne kell lennie. Már gyerekként is arra vágytam, hogy én legyek a legjobb, mindig mindenben próbáltam legyőzni a többieket. A versenyeken, teniszmeccseken, kártyázás közben – bárhol. A saját erősségeidből előnyt kell kovácsolnod és kihasználnod az ellenfeled gyengeségeit. Remek formában lévő versenyzők vannak most a mezőnyben, és én mindegyiküket tisztelem. Minden pilóta nagyon tehetséges, én is ebbe a csoportba tartozom. Az erősségek és a gyengeségek kihasználásán múlik, ki hol végez.

 

Alonso korábban tanárként hivatkozott Michael Schumacherre. A spanyol pilóta most elárulta, szerinte minek köszönhette a hétszeres világbajnok, hogy ilyen sokra vitte.

– Michaelnek nem voltak rossz napja, sosem mondhattuk rá, hogy alulteljesített. Ez nyűgözött le a legjobban, amikor a Formula–1-be kerültem. Amikor pedig egymással harcoltunk a világbajnoki címért, még inkább ezt tapasztaltam. A pályafutásom során az összes ellenfelemnek voltak rossz napjai, olyankor több pontot szereztem, mint ők. De Michaellel ez sosem történt meg. 

Ő és a Ferrari szinte mindig legyőzhetetlen volt, ha pedig probléma adódott az autóval, a gumikkal, Michael akkor is beért a második vagy harmadik helyen. A rosszul sikerült szabadedzések és időmérők után is dobogóra állt vasárnap. A szívóssága és az akarata is megvolt hozzá, hogy éljen minden adódó lehetőséggel, és így a rossz napokon minimalizálja a veszteségeket, a jó napokból pedig a lehető legtöbbet hozza ki. Az elkötelezettsége kiemelkedő volt – dicsérte a legendás versenyzőt Alonso.

Az Alpine-t az Aston Martin kedvéért elhagyó 41 éves pilóta leendő csapattársáról is jó véleménnyel van, pedig Lance Strollt gyakran éri kritika a teljesítménye miatt.

– Lance személyében egy olyan versenyzője van a csapatnak, aki rendkívül fiatal, nagyon tehetséges és van rá esélye, hogy egy napon világbajnok legyen. Különleges érzés lesz, ha ezt eléri, és az is, hogy valamilyen módon én is hozzájárulhatok ehhez – akár a volán mögött, akár nem – lelkendezett a kétszeres vb-győztes, majd a kanadairól való kapcsolatáról is beszélt. – Tizenegy éve ismerem Lance-t, 2012-ben találkoztunk, amikor én a Ferrari pilótája, ő meg az akadémiájának a tagja volt. Az édesapját, Lawrence-t is hosszú ideje ismerem, jó barátok vagyunk. Jártam néhányszor a kanadai házában is – árulta el Alonso.

Az egyedülálló huszadik

Azzal, hogy Fernando Alonso 2023-ban is tagja lesz a mezőnynek, immáron huszadik szezonját kezdi meg a Formula–1-ben. Ilyen rekorddal korábban senki sem büszkélkedhetett a száguldó cirkusz történetében, eddig holtversenyben négyen álltak az élen: Alonso mellett Kimi Raikkönen (2001–2009, 2012–2021), Michael Schumacher (1991–2006, 2010–2012) és Rubens Barrichello (1993–2011) teljesített tizenkilenc idényt az F1-ben.

Borítókép: Michael Schumacher (balra) és Fernando Alonso a 2012-es Brazil Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/Orlando KissnerR)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.