Indul a harc a katariak és egy angol mágnás között a Manchester Unitedért

A megszabott péntek esti határidőig két ajánlat futott be a Manchester Unitedért, az egyik a PSG-t is tulajdonló katari QIB Banktól, amely ötmilliárd fontot kínál, a másik pedig Anglia egyik leggazdagabb emberétől, Sir Jim Ratcliffe-től, azt nem tudni, hogy ő mennyit áldozna a klubért. A QIB szerepvállalása az UEFA előírásai szerint érdekes helyzetet hozna létre a Bajnokok Ligájában.

Magyar Nemzet
2023. 02. 18. 8:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határidő péntek este tíz óra volt, addig lehetett ajánlatot tenni a Manchester United megvásárlására. Az amerikai tulajdonos Glazer család képviselői novemberben közölték, hogy hajlandók lennének túladni a klubon, amelynek a vételárát hatmilliárd fontra taksálták. A család egyébként 2005-ben 1,4 milliárd fontért lett a MU tulajdonosa. A brit sajtó két érdeklődőről írt, az egyik a katari QIB Bank, a másik pedig a manchesteri születésű mágnás, Sir Jim Ratcliffe, aki Anglia egyik leggazdagabb embere.

A The Athletic pénteken este megerősítette, hogy Sir Jim Ratcliffe az IENOS nevű cégén keresztül valóban hivatalos ajánlatot tett a Manchester United tulajdonjogáért az ügyet intéző Raine Groupnak, 

amelynek a jelszava az, hogy „Visszahelyezni Manchestert a Manchester Unitedbe”, ám azt nem tudni, hogy az üzletember mennyit pénzt kínált az eladónak. 

A Telegraph úgy tudja, az angol vegyipari mágnás a Goldman Sachs és a JP Morgan Chase bankokkal együtt dolgozta ki az ajánlatát, melyet a két bank – a Manchester United létező, 659 millió fontos adósságait rendezendő – komoly kölcsönökkel támogatna. A tekintélyes angol napilap emellett megjegyzi, hogy Ratcliffe tavaly még a Chelsea-t próbálta megvásárolni. A londoni egyesület iránt érdeklődő üzletember először visszakozott az üzlettől a magas vételárra hivatkozva, majd az utolsó pillanatba előállt egy, a végső győztes Todd Boehly ajánlatával megegyező javaslattal, de végül az amerikai üzletember lett a befutó.

Mértékadó források szerint befutott a katari ajánlat is, ráadásul a QIB Bank hivatalosan is megerősítette, hogy Dzsasszim bin Hamad al-Tani sejk, az emír fivére ajánlatot tett a pénzintézet nevében, erről közleményt is kiadott: „Dzsasszim bin Hamad al-Tani sejk ma megerősítette, hogy engedélyezi az ajánlattételt a Manchester United labdarúgóklub száz százalékára. 

Az a terv, hogy a klubot visszavezesse a sikerekhez a pályán és azon kívül is, és mindenek felett, hogy a szurkolók újra a Manchester United legfontosabb részei legyenek. A pályázat teljes mértékben adósságmentes lesz Dzsasszim bin Hamad al-Tani sejk Nine Two Alapítványán keresztül, amely a futballcsapatokba, az edzőközpontba, a stadionba és a szélesebb infrastruktúrába, a szurkolói élménybe és a klub által támogatott közösségekbe kíván befektetni.

 Az ajánlat elképzelése, hogy a Manchester United Football Club a világ legnagyobb futballklubjaként tartsák számon. A pályázat további részleteit akkor hozzuk nyilvánosságra, amikor az szükséges lesz, és amikor az ajánlattételi folyamat megkívánja.”

A közlemény kitér arra is, hogy az ajánlat összegét természetesen nem publikálják, de a katari sajtó egyöntetűen ötmilliárd fontról tud. Az ügy azért érdekes, mert a QIB Bank tulajdonosa a Paris Saint-Germainnek is, márpedig az UEFA szabályzata szerint két klub, amelynek ugyanaz a tulajdonosa, nem indulhat ugyanabban az európai kupasorozatban. Azaz a Manchester United és a PSG nem szerepelhetne egyszerre a Bajnokok Ligájában, erről a Magyar Nemzet is részletesen írt korábban.

Borítókép: Egyre biztosabb, hogy új tulajdonosa lesz a Manchester Unitednek (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.