Mbappé és Haaland egyelőre a „Lúzer FC-ben” tör gólkirályi címre

Kik lőtték a legtöbb gólt a Bajnokok Ligájában anélkül, hogy legalább egyszer megszerezték volna az aranyérmet a legrangosabb európai kupában? A „sok hűhó a semmiért” címet viselő rangsor élén Ruud van Nistelrooy áll, közvetlenül mögötte a BL-lel elátkozott Zlatan Ibrahimovic tolakodik, de a jelen legnagyobb sztárjai közül Kylian Mbappé és Erling Haaland is ott van az élmezőnyben a listán, amelyről szívesen leiratkoznának. Íme a „BL-lúzerek” legjobb góllövői.

2023. 02. 19. 6:55
null
FBL-ENG-PR-MAN CITY-WOLVES Fotó: PAUL ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruud van Nistelrooy – 56 gól

Volt gólkirály a holland, az angol és a spanyol élvonalban is. Sztár volt a PSV Eindhovenben, a Manchester Unitedben és a Real Madridban is, ráadásul a Bajnokok Ligájában szerepelt fénykora mindhárom klubjával. Mi több, a BL-ben is volt gólkirály – háromszor is, 2003-ban 12 góllal, ez volt az egy idényen beüli rekordja.

De Van Nistelrooy valahogy mindig rosszkor volt a rossz helyen. A Manchester United az érkezése előtt és a távozása után nem sokkal, 1999-ben és 2008-ban nyerte meg a legrangosabb európai kupát, a Real Madrid pedig éppen a 12 éves BL-aranyböjtje közepén járt abban a négy évben, amikor ott futballozott.

Zlatan Ibrahimovic – 48 gól

Már elkönyveltük, hogy Ibrahimovic minden idők egyik legjobb csatára, aki sosem nyert Bajnokok Ligáját, de esetében jobb vigyázni az ilyen kijelentésekkel. Hiába ment el levezetni az Egyesült Államokba, 2020-ban visszatért az AC Milanhoz, amelyet tavaly olasz bajnoki címig vezetett. Szóval ki tudja, milyen meglepetéseket tartogat még?

Annyi biztos, hogy idén sem emeli magasba a BL-trófeát, mert bár a Milan a nyolcaddöntő első meccsén 1-0-ra legyőzte a Tottenhamet, a 41 éves svéd csatár a sérülése miatt egy meccsen sem játszott az idényben, és a BL-ben már nem is fog, mert nem nevezték az egyenes kieséses szakaszra. Ibrahimovic nagy aranyesélye azonban nem most, hanem 2009-ben úszott el, amikor a BL-címvédő Barcelonához igazolt, erre volt klubja, az Inter lett a BL-győztes az új évadban.

– 41 gól

Van két európai kupagyőzelme, 2010-ben még az Atletico Madriddal gyűrte le a Gera Zoltánnal felállt Fulhamet az Európa-ligában, majd a Szuperkupán a BL-győztes Inter ellen is győzelmet ünnepelt, ráadásul mindkét fináléban gólt szerzett. Aztán a Manchester Citybe igazolt, amelyben Agüero klublegenda lett, az együttes gólrekordere 260 találattal, amiből 41 a BL-ben jött össze, de az arany hiányzik neki. 2021 decemberében a Barcelonából vonult vissza szívprobléma miatt.

– 40 gól

A Bayern München elleni keddi BL-nyolcaddöntőn úgy várták a PSG szurkolói, mint Messi helyett is Messiást. Mbappé a sérülése miatt csak a kispadon kezdett, aztán amikor 1-0-s hátrányban pályára lépett, rögvest megváltozott a meccs képe, és lőtt is egy gólt, ám les miatt érvénytelenítették.

Real Madrid v Paris Saint-Germain - UEFA Champions League
Kylian Mbappé a BL-ben is gondot okoz a védőknek Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ez lett volna Mbappé 41. BL-gólja, amivel Agüerót befogva fellépett volna a képzeletbeli dobogóra. A francia sztár eddig sem a Monacóval, sem a PSG-vel nem ért fel a csúcsra, 2020-ból egy ezüstje van, és valószínűleg el kellene hagynia Franciaországot ahhoz, hogy BL-t nyerjen. Ezt tavaly a Real Madrid kedvéért nem tette meg, de még mindig csak 24 éves, van ideje.

Edinson Cavani – 35 gól

Mindig is az volt az érzésünk, hogy Cavani mostohagyerek volt a PSG-nél, hiszen az érkezésekor Ibrahimovic, később meg árnyékéban kellett élnie, miközben folyamatosan bizonyított a gólokkal, és bizony nem a svéd vagy a brazil sztár a PSG gólrekordere, hanem Cavani kereken 200 találattal – Mbappé jelenleg néggyel van lemaradva tőle.

Cavani nyert hat francia bajnoki címet Párizsban, de a BL-arany nem jött össze neki sem a PSG-vel, sem előtte a Napolival, sem utána a Manchester Uniteddel. 36 évesen a Valencia csatáraként pedig már nem is álmodhat a sikerről, éppen eléggé lefoglalja a kiesés elleni harc a La Ligában.

is ott áll a sorban

A listán a következő név aki 30 BL-gólt számlál, az aranyhoz azonban akkor volt a legközelebb, amikor 2016-ban döntőt vívott és veszített el az Atlético Madriddal. Eggyel kevesebb gólt ért el a már visszavonult honfitársa, David Trézéguet, aki még a Monaco színeiben az 1998-as BL-negyeddöntőben 157 km/h-s, rekordgyors löketből talált a Manchester United kapujába, aztán karrierje nagyját a Juventusnak szentelte, de 2003-ban neki is csak ezüst jutott.

Ugyancsak 29 gólos Roy Makaay, aki a Deportivo és a Bayern München mezében termelte a BL-gólokat, az utóbbi csapat színeiben érte el a sorozat leggyorsabb találatát, amikor 10,12 másodperc alatt vette be a Real Madrid kapuját a 2007-es nyolcaddöntőben. Aranya viszont a hollandnak sem lett.

Szerdán a BL következő nyolcaddöntőiben Trézéguet és Makaay nyomába léphet két aktív csatár is, akiknek még nincs BL-diadaluk. Erling Haaland és Edin Dzeko egyaránt 28 gólt számlált eddig a legrangosabb európai kupában. A norvég a Manchester Cityvel a Leipzig, a bosnyák az Interrel a Porto ellen lép pályára.

Borítókép: Erling Haaland jó eséllyel BL-győztes lesz egy napon, de még szerepel ezen a listán (Fotó: Paul Ellis/ AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.