A futballista, aki egy öngólért az életével fizetett

A futballszurkolók a közelmúltban többször is kitettek magukért – sajnos nem jó értelemben. Ilyen-olyan okok miatt a Chelsea vezetőedzője, a Sampdoria klubtulajdonosa és Lionel Messi családja is halálos fenyegetéseket kapott az elmúlt hetekben. Számtalan hasonló eset történt a múltban, olyanok is, amikor az elvakult drukkerek olykor nem elégedtek meg az üzengetéssel, hanem a tettek mezejére léptek.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 11:14
DOMI FOOT ITA/BUL 315 12A Andrés Escobar
Colombian defender Andres Escobar lies on the ground after scoring an own goal past goalkeeper Oscar Cordoba while trying to stop a shot from US forward John Harkes during the World Cup first round soccer match between the United States and Colombia 22 June 1994 in Los Angeles. The United States beat Colombia 2-1. AFP PHOTO/ROMEO GACAD (Photo by Romeo GACAD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angliában gyakran túllépik azt a bizonyos határt a szurkolók, amikor a csapatuk rossz szereplésére, esetleg egy-egy általuk rossznak vélt bírói döntésre elfogadhatatlan módon reagálnak, és fenyegetőzésbe kezdenek. Február végén Graham Potter vezetőedző vallott arról, hogy ő és a családja halálos fenyegetéseket kap, mert a Chelsea gyengélkedik. De Potter egyik elődje, Avram Grant is volt hasonló helyzetben, akinek még 2008-ban a klub edzőközpontjába méregnek látszó port küldtek (később kiderült, hogy ártalmatlan anyagról volt szó).

A drukkerek olykor a futballistákon és a játékvezetőkön vezetik le a dühüket. A Premier League bírói közül Mike Deannek néhány hét pihenőre és rendőri segítségre volt szüksége, amikor 2021-ben két általa kiosztott piros lap miatt fenyegették őt és a családját a szurkolók.  Sajnos Bukayo Sakának, Marcus Rashfordnak és Jadon Sanchónak is van ilyen tapasztalata. Őket azért vették elő a fanatikusok, mert a 2021-es Európa-bajnokság döntőjében mindhárman büntetőt hibáztak, Anglia pedig így veszített Olaszország ellen. A Crystal Palace védője, Joachim Andersen azért lett közellenség a Liverpool-szurkolók szemében, mert a két csapat mérkőzésén némi kakaskodást követően lefejelte őt Darwin Núnez, a Vörösök játékosa. A bajnoki 1-1-es döntetlennel ért véget, a Pool szurkolói a csalódottságukat a dán játékoson vezették le, aki az éjszaka folyamán három-négyszáz halálos fenyegetést kapott.

 

Olaszországban a tettek mezejére léptek

Persze – mint az az Origó gyűjtéséből kiderül – az ehhez hasonló esetek nem csak Angliára jellemzőek. Az olasz élvonalban szereplő Locri női futsalcsapata 2015-ben a ’Ndrangheta maffiaszervezet fenyegetése miatt nem lépett pályára. Ferdinando Armeni elnök és az alelnök távozását követelve kiszúrták az autók kerekét, illetve üzenetet hagytak neki a hátsó ülésen, a kislánya helyén, amelyben annyi állt: Ki szokott itt ülni? 

A klubelnök állandó terrorban élt. Jelenleg a Sampdoria tulajdonosa sincs jobb helyzetben, akire azért fújnak a drukkerek, mert szerintük nem invesztál eleget a csapatba. A távozását követelve néhány hete egy levágott disznófejet küldtek neki és az igazgatótanács egy másik tagjának, mondván, hogy az ő fejük lesz a következő. Massimo Ferrero klubtulajdonos elárulta, nem ez volt az első ilyen eset, korábban pisztolygolyókat küldtek a fizenzei és római otthonába.

– Hetvenéves vagyok és meg akarnak ölni? Amúgy is már egy két lábon járó hulla vagyok, jóformán már az kicsinál, hogy így látom szerepelni a Sampdoriát. Továbbra is a lelátóról fogom nézni a meccseket, ha élve jövök el, az azt jelenti, hogy sikerült békét kötnünk, viszont ha nem, akkor hullazsákban távozom, ahogy azt akarják – üzent a szurkolóknak Ferrero.

A pisztolygolyó küldése mondhatni bevett szokás Olaszországban, korábban olyan nagy csapatok vezetői is kaptak hasonló üzenetet, mint az Inter vagy az AC Milan.

 

Kolumbiában a gyilkosságtól sem riadtak vissza

A legsúlyosabb esetek viszont Dél-Amerikában történtek. A Corinthians egykori és mostani játékosai Cassio és Willian, valamint a kolumbiai Mateus Uribt, Carlos Bacca és Wiliam Tesillo fenyegetésekkel „megúszták”, hogy a szurkolók szerint rossz fát tettek a tűzre, de Erik Lamela öccsét még el is rabolták, amikor az argentin futballista néhány éve az AS Romától a Tottenhamhez igazolt. Még korunk egyik legnagyobb labdarúgójának, Lionel Messinek a családját is megfenyegették, tüzet nyitottak az apósa boltjára.

Kolumbiában már-már komoly bűncselekménnyel ér fel, ha egy rangos tornán meccset befolyásoló hibát követ el egy játékos. Andrés Escobar 1994-ben az életével fizetett azért az öngólért, amit az Egyesült Államok elleni vb-meccsen rúgott. Tizenkétszer lőttek rá egy parkolóban.

További részleteket az Origó cikkében olvashatnak.

Borítókép: Andrés Escobar ezért az öngólért az életével fizetett (Fotó: AFP/Romeo Gacad)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.