A magyar légiós nagyon beindult, most győztes góllal segítette a csapatát

A magyar légiósok közül a múlt héten csak ketten voltak eredményesek, Kerkez Milos az Európa-ligában, Koszta Márk az izraeli élvonalban vette az ellenfél kapuját, Bolla Bendegúz pedig két assziszttal járult hozzá a svájci Grasshoppers győzelméhez. A Görögországban játszó magyaroknak szép vasárnapjuk volt, Észak-Amerikában pedig újabb honfitársunk mutatkozott be, igaz, csak a másodosztályban.

2023. 03. 13. 5:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszta Márk a múlt héten három gólt szerzett egy meccsen, most egy is elég volt ahhoz, hogy a Maccabi Bnei Raina újra nyerjen az izraeli bajnokságban. A csapat a Hapoel Jerusalem vendége volt az alapszakasz utolsó fordulójában, és a magyar csatár bevetése ismét nyerő húzásnak bizonyult, a vendégek ugyanis az ő 59. percben szerzett góljával gyűjtötték be a három bajnoki pontot. Ezzel Kosztáék a 12. helyen zárták a 14 csapatos bajnokság alapszakaszát, s a folytatásban az alsóházi rájátszásban az élvonalbeli tagság megőrzéséért küzdenek. Koszta január végén a nyárig érkezett fél évre kölcsönbe az izraeli csapathoz, s eddig hat bajnokin öt gólt szerzett.

is gólt lőtt a héten, ráadásul ő a nemzetközi porondon, az Európa-konferencialigában, ahol az AZ Alkmaar 2-1-re legyőzte Rómában az olasz Laziót, a magyar balhátvéd csapata második találatát jegyezte. Ezzel sajnos a légiós körképben el is értünk a magyar gólszerzők végére, más honfitársunk nem zörgette meg az ellenfelek hálóját a múlt héten… Kerkez Milos az AZ szombati bajnokiján is kezdett, 69 percet kapott, a csapata pedig 1-0-s vereséggel küldte haza a Groningent.

Az Európa-konferencialigában akad más magyar érdekeltség is, a ciprusi AEK Larnaca a sérült Gyurcsó Ádámot nélkülözve fogadta az angol West Ham Unitedet, amelytől 2-0-ra kikapott, Nikolics Nemanja csereként állt be az 58. percben. Az AEK hétfőn este játssza a következő bajnokiját, pedig a kispadról nézte, ahogyan az Omonia Nicosiában a társai 1-1-re végeztek otthon az APOEL-lel.

A Freiburg az Európa-ligában vitézkedik, csütörtökön Torinóban kikapott 1-0-ra a Juventustól, ami nem rossz eredmény a visszavágóra, az 59. percben állt be. A Bundesliga vasárnapi meccsén viszont a kispadot koptatta a magyar támadó, a dobogóért harcoló csapat pedig egy hajrában szerzett góllal gyűrte le 2-1-re a kiesés ellen küzdő vendég Hoffenheimet. Az RB Leipzig Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkel a soraiban magabiztosan győzte le Lipcsében a Mönchengladbachot, az Union Berlin pedig a sérült nélkül lépett pályára Wolfsburgban, és végzett 1-1-gyel. A másodosztályú Hamburg 4-2-re kikapott Karlsruhében, Németh András a második félidőre állt be.

Fotó: AFP

Callum Styles továbbra is sérült, ezért az angol másodosztályban a Millwall a szolgálatai nélkül nyert 1-0-ra Readingben, az olasz második vonalban a Parma Balogh Botondot a kispadon jegelve játszott 0-0-t otthon a Südtirollal, a Pisa pedig 1-0-s vereséget szenvedett Modenában, Nagy Ádámot a 84. percben lecserélték. Kecskés Ákos sérülés miatt nem állhatott az osztrák LASK rendelkezésére, a török élvonalban pedig az Antalyasport nem vetette be a cserék közül Szabó Bálintot, így is nyert 4-0-ra a Kayserispor ellen. A Fenerbahce a héten bajnokit nem játszott, az Európa-ligában viszont 2-0-ra kikapott Sevillában, végigjátszotta a mérkőzést.

Remek teljesítményt nyújtott a svájci első osztályban a Grasshoppers magyarja, Bolla Bendegúz, aki 

kilencven percet töltött a pályán a Winterthur ellen 2-1-re megnyert meccsen, és mindkét találatnál ő adta a gólpasszt, ebben a bajnokságban két gólnál és négy asszisztnál tart.

A szlovák Fortuna Ligában a Dunaszerdahely 3-2-re győzött Besztercebányán a Banská Bystrica ellen, Kalmár Zsolt és Veszelinov Dániel a kispadon ült, Szánthó Regőt a 70. percben cserélték be. A Slovan Bratislava meglepetésre Pozsonyban kikapott 1-0-ra a Zilinától, Holman Dávid a 77. percben kapott lehetőséget.

Szép vasárnapjuk volt a görög élvonal magyarjainak. A Panathinaikosz 2-0-ra nyert az Atromitosz vendégeként, Kleinheisler László kezdett, és már kialakult a végeredmény, amikor a 69. percben lecserélték. Az utolsó helyen álló Levadiakosz Gróf Dáviddal a kapuban és Vinícius Paolóval a védelemben verte meg 2-0-ra a saját stadionjában az OFI Krétát. A belga másodosztályban a Lommel a Genk U23-at fogadta Vancsa Zalánnal a csatársorban, és úgy nyert 2-0-ra, hogy a fiatal magyar futballista végig a gyepen lehetett, és az első gólt ő készítette elő.

Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben győztes csapat tagja volt a Philadelphia Unionban a Chicago Fire ellen (a 90. percben lőtte a győztes gólt Joaquín Torres az akkor már emberhátrányban lévő vendégek ellen), míg Sallói Dániel csapata, a Sporting Kansas City a magyar támadóval a soraiban 0-0-t játszott első hazai mérkőzésén a Los Angeles Galaxyval. Ezen a hétvégén elrajtolt az Egyesült Államokban a másodosztálynak számító (bár nincs közvetlen kapcsolat, feljutás, illetve kiesés a két liga között) USL Championship is, melyben bemutatkozott az itthon válogatott kerettagságig jutó, legutóbb a DVSC-ben futballozó 25 éves védő, Pávkovics Bence, aki végigjátszotta az El Paso Locomotive FC 1-0-ra elveszített hazai meccsét. Dél-Koreában csapata, a bajnoki címvédő Ulszan Hyundai 2-1-re nyert az FC Szöul vendégeként, a magyar csatár a meccs hajrájában, még 1-1-nél állt be, de nem ő szerezte a győztes gólt.

Borítókép: Kerkez Milos győztes gólt lőtt a Laziónak (Fotó: Claudio Pasquazi/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.