Csercseszov az orosz sportnapilapnak ma érdekes nyilatkozatot adott

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője a holnapi, Bayer Leverkusen elleni Európa-liga-meccs előtt terjedelmes interjút adott az orosz Szport-Ekszpressz sportnapilapnak. Csercseszov a Fradi Törökországból minap szerződtetett két új játékosáról is beszélt.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 11:23
CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Belgrád, 2022. október 6. Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában játszott Crvena zvezda – Ferencváros mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2022. október 6-án. Crvena zvezda-Ferencváros 4-1. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztanyiszlav 2016 és 2021 között az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt, a 2018-as, oroszországi vb-n a szbornajával a negyeddöntőig jutott, több orosz klubcsapatot is irányított, játékosként 49-szeres válogatott kapus. Az orosz futball ismert szereplője, és hazájában a magyarországi tevékenységét is nyomon követik. Az 59 éves szakember az orosz sajtó előtt mindig bőbeszédűbb, mint nálunk. A Szport-Ekszpressz sportnapilap keddi számában terjedelmes interjút közöl vele, amelynek a felütése természetesen a Ferencváros holnapi mérkőzése a Bayer Leverkusen ellen, az Európa-liga nyolcaddöntőjének első felvonásán. A kiindulási pont pedig az, hogy a Fradinál öt játékos sérült.

Sztanyiszlav Csercseszov Ferencváros Europa League
Sztanyiszlav Csercseszov optimistán várja a holnapi meccset. Fotó: Mirkó István

„Semmi értelme ezen keseregnünk, abból kell főznünk, amink van. A szabályok nem teszik lehetővé, hogy a sérültek helyett újabb játékosokat nevezzünk be, de ez nem ismeretlen probléma számunkra. Már a csoportkörben is megesett velünk, és tudtunk alkalmazkodni hozzá. Sajnos a múlt hét végén hazai pályán csak 1-1-es döntetlent játszottunk a Mezőkövesd ellen, pedig a helyzetek alapján nyernünk kellett volna. A VAR elvett tőlük egy olyan gólt, amit meg kellett volna adni, ez igazságtalanság volt. De ezt megelőzően is volt egy olyan gólunk, amit nem adtak meg. Mindezeken azonban már túlléptünk.”

A Szport-Ekszpressz újságírója felhozta, hogy a Bundesliga legutóbbi fordulójában a Leverkusen 4-1-re legyőzte a Herthát, a berlinieket pedig az a Sandro Schwarz irányítja, aki 2020–22 között a Dinamo Moszkva vezetőedzője volt. Így Csercseszov akár tanácsot is kérhetett volna tőle.

„Ismerjük egymást, és amikor kiderült, hogy iránt érdeklődik a Hertha, fel is vettük a kapcsolatot. De aztán a játékosunk a másik berlini csapathoz, az Unionhoz került, és azóta nem beszéltünk egymással.”

A cikkben előjött, hogy a Leverkusen állományában orosz játékos is van, hiszen a német csapat kapusai között ott találhatjuk Andrej Lunyevet is, aki öt éven át a Zenit Szentpétervár hálóőre volt.

„Vele néhány napja beszélt a kapusedzőnk, Gintaras Stauce (ő litván – a szerk.), de csak az ottani időjárás volt a téma és az, hogy hol érdemes megszállnunk. Andrej jelenleg a sérülése után lábadozik, és ilyenkor a futballistáknak nincs jó hangulatuk.”

A Szport-Ekszpressz felhozta, hogy a Transfermarkt adatai szerint a Leverkusen játékoskerete tízszer értékesebb, mint a Ferencvárosé, ami nem ígér sok jót a magyar bajnok számára.

Csercseszov: Hiszek a játékosaimban

„A pályára emberek mennek ki, nem a pénzösszegek. Hiszek a játékosaimban, és biztos vagyok benne, mindet beleadnak, hogy a saját maguk felé támasztott elvárásoknak és a szurkolónknak is megfeleljenek. Tavaly július elején kezdtük el a menetelésünket a nemzetközi porondon, és lassan március közepe van. Teljesen megérdemelten jutottunk el az Európa-liga nyolcaddöntőjébe. Sokan voltak, akik nem hittek bennük, de itt vagyunk. A mi feladatunk az, hogy tegyük a dolgunkat, higgyünk magunkban, s majd az élet eldönti, hogy mire jutunk” – fogalmazott Sztanyiszlav Csercseszov.

Magyarországon ugyan februárban lejárt az átigazolási határidő, ám a törökországi természeti katasztrófa, a több mint negyvenezer áldozatot követelő földrengés miatt a bajnokságtól visszalépő két klub, a Hatayspor és a Gaziantep játékosai külön engedélyt kaptak a nemzetközi szövetségtől (FIFA), hogy az átigazolási határidőktől függetlenül klubot válthatnak március 5-ig. A Ferencvároshoz így került kölcsönbe a Hataysportól a francia–tunéziai középpályás, Mehdi Boudjemaa, valamint a 18-szoros chilei válogatott támadó Ángelo Sagal. A Szport-Ekszpressz arra is rákérdezett, miért szerződtették a két játékost.

„Mindketten magas szintet képviselnek, és egyébként nem tudtunk volna ilyen kaliberű játékosokat kölcsönvenni. Nem kellett fizetni értük, és opciónk van arra, hogy megvásárolhassuk őket. Nyárig meglátjuk, hogyan válnak be, és akkor meghozzuk a döntést velük kapcsolatban.”

Az UEFA honlapján a Ferencváros meccskerete így néz ki a holnapi találkozóra:

Abena, Baden Fredriksen, Besic, Bogdán, Botka, Civic, Dibusz, Esiti, Gojak, Knoester, Kovacevic, Marquinhos, Owusu, Pászka, Ryan Mmaee, Samy Mmaee, Tokmac Nguen, Traoré, Vécsei, Wingo, Zachariassen – de ez nem stimmel, Besic február 11-én a Kisvárda elleni mérkőzésen térdszalag-szakadást szenvedett, ő biztosan nem lép pályára, de Owusu, S. Mmaee, Pászka és Tokmac is sérült...

A Ferencváros a honlapján nem közölte, hogy kik utaztak el Leverkusenbe.

„Bajnoki és Magyar Kupa-címvédő férfi labdarúgócsapatunk elindult Németországba, ahol csütörtökön 18.45-ös kezdéssel UEFA Európa Liga-nyolcaddöntőt játszik a Bayer Leverkusen vendégeként. A delegáció szerdán, a Népligetben elfogyasztott reggeli után indult el a Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan Kölnbe repül, itt száll meg a csapat a párharc első mérkőzése során. Délután Leverkusenben már sajtótájékoztató és a meccs előtti utolsó edzés vár a csapatra. Férfi labdarúgócsapatunk 48 év, 1975 után szerepelhet ismét valamelyik nemzetközi kupasorozat kieséses szakaszában” – áll az FTC honlapján.

FRISSÍTÉS!

Az Origo esti információja szerint a Ferencváros a következő játékosokkal érkezett meg Leverkusenbe:

kapusok: Bogdán Ádám
védők: Henry Wingo, Mats Knoester, Adnan Kovacevic, Eldar Civic, Myenti Abena
középpályások: Anderson Esiti, Kristoffer Zachariassen, Vécsei Bálint
támadók: Adama Traoré, Amer Gojak, Nikolai Baden Frederiksen, Marquinhos, Ryan Mmaee

Továbbá három fiatal is Leverkusenben van a B listáról: Mergl Szabolcs (kapus), Manner Balázs és Tóth Alex.

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában játszott Crvena zvezda– Ferencváros (4-1) mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2022. október 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.