időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Kósa Lajos őszintén beszélt arról, miért kell korcsolyázókat honosítanunk

Magyar Nemzet
2023.03.27. 19:27
Kósa Lajos őszintén beszélt arról, miért kell korcsolyázókat honosítanunk

Akárcsak az év eleji Európa-bajnokságon, műkorcsolyázóink és jégtáncosaink a múlt heti, Japánban rendezett világbajnokságon is szép eredményeket értek el; a Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei páros az Eb-ötödik helye után a vb-n hetedik lett, egyszersmind a második legjobb európai duó. Válogatottunkban azonban szembetűnő a honosított versenyzők túlsúlya. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) elnöke a Mandinernek adott exkluzív interjúban erről is beszélt.

„Csak a kétversenyzős számokban, vagyis a páros és a jégtánc szakágban keresünk versenyzőket külföldről, és ott is leginkább azért, mert itthon nagyon kicsi a választék, különösen a férfiaknál, és ezért nagyon nehéz a női versenyzőinknek párt találni. Vardanjan Gurgen MOKSZ-ba való kinevezésekor (a műkorcsolya ágazati sportigazgatója – a szerk.), 2018-ban kevesebb mint hetven igazolt versenyzőnk volt. Ma több mint háromszázötven van. Természetesen a fő cél az, hogy Magyarországon született, magyar versenyzőkkel érjük el legfontosabb célkitűzésünket, a jó nemzetközi szereplést, de addig még rengeteg a tennivaló” – mondta Kósa Lajos.

A MOKSZ Facebook-oldalán honosított versenyzőink magyarul üzentek Japánból:

A MOKSZ elnöke leszögezte, nekik mint szövetségnek, nincs beleszólásuk abba, ha valaki a felmenőire hivatkozva állampolgársági igénnyel él, és meg is kapja azt.

„Ebben az esetben mi milyen alapon tagadhatnánk meg a versenyzőtől, hogy a versenyrendszerben részt vegyen, pusztán származási alapon?” – kérdezett vissza Kósa Lajos, aki emlékeztetett arra, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta egyetlen honosítás sem ment végbe a MOKSZ-ban.

A Mandiner cikke ITT olvasható el.

Borítókép: A Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei duó a párosok között a hetedik helyen végzett a vb-n (Forrás: MOKSZ)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.