A lehető legszorosabb vereség, szétlövésben kiesett a magyar válogatott

A magyar jégkorong-válogatott a lehető legdrámaibb végkifejletben esett ki az elitből a jégkororong-világbajnokság tamperei csoportjában. A mindent eldöntő, utolsó mérkőzésen a mieink 3-1-re is vezettek Ausztria ellen, a rendes játékidő, majd a hosszabbítás is 3-3-ra végződött, szétlövésben nyertek az osztrákok. Tőlük két játékos is betalált ekkor, tőlünk sajnos senki sem.

Magyar Nemzet
2023. 05. 22. 21:57
Staumbark, az osztrák kapus lett a nyerőember
Tampere, 2023. május 22. Galló Vilmos (b), valamint az osztrák Bernd Wolf (k) és Bernhard Starkbaum (j) a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkõzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként előzetesen utaltunk rá, szinte minden az osztrákok mellett szólt. Ám azt is tudjuk, a magyar kisebb tudáskülönbséget képes lelkesedéssel, hittel eltüntetni, ezért bíztunk a csapatban.

Ahogy arra számítani lehetett, ismét Bálizs Bence védte a kapunkat, s visszaálltak az eredeti sorok, tehát Hári János az első csatártrióban kapott helyet Galló és Sebők társaként. Az osztrákok, már ha ez volt a tervük, nem tudtak nyomasztó fölénybe kerülni a meccs elején, majd bár a 3. percben Pozsgai Tamás kiállítása miatt emberelőnybe kerültek, nem tudtak élni a lehetőséggel. A kivédekezett hátrány után a magyar válogatott került fölénybe és a 9. percben szép támadás végén megszerezte a vezetést. Bartalis csente el a korongot, Erdélyhez passzolt, aki a kapu mögül Sofron elé tálalt és a magyar válogatott legeredményesebb ember nem hibázott, szépen emelte a korongot a jobb felsőbe (1-0). A magyar válogatott először szerzett vezetést a világbajnokság során. A lehető legjobbkor.

A 11. percben Sebők Balázst állították ki, s az osztrákok Marco Rossija igazolta, miért is jutott el a tengerentúli ligába, az NHL-be: a saját kapujától indulva végigszlalomozott a magyar játékosokon, s Bálizs lába között a kapuba helyezett (1-1).

Nem törte meg a mieink lendületét a kapott gól, s az első harmad utolsó percében sikerült visszavenni a vezetést. Raffl kiállítása miatt fórba kerültünk, Sebők lőtt laposan inkább a kapu felé, mint kapura, számítva arra, amit történt: Sofron kiválóan tette bele az ütőjét a korongba, amely védhetetlenül vágódott Starkbaum kapujába (2-1). Sofron István ezen a meccsen a második, a világbajnokságon a negyedik gólját szerezte.

A második harmad elején meleg pillanatokat éltünk át, utána azonban lényegében az első valamire való támadásunkból gól lett. Horváth Milán a kék vonalnál került lövőhelyzetbe, okosan kivárt, megtalálta azt a szöget, ahonnan két magyar is takart Starkbaum elől a kilátást, s okosan emelte a korongot a balfelsőbe (3-1). Kétgólos előny!

Sajnos csak két percig érezhettük magunkat biztonságban. Bosszantó találattal faragták az osztrákok egygólosra a hátrányt. A középre lőtt korongra Bálizs próbált ráfeküdni, Hári nem tudott biztosítani, mert elvesztette az egyensúlyát, Strong a hálóba kotorta a pakkot (3-2).

A 33. percben visszaállíthattuk volna a kétgólos előnyt. Sofron lépett ki, önzetlenül Erdélyhez passzolt, aki azonban ziccerben nem tudta a kapuba emelni a korongot. Kár érte. Nem sokkal ezután a bírók Sebőköt érthetetlenül kiállították, s nyolc másodperccel a büntetés lejárta előtt Haudum bevarrta a pakkot a bal felsőbe. A semmiből egyenlítettek az egyébként veszélytelen osztrákok (3-3).

Az utolsó harmadra maradt a döntés. Mutatkoztak a fáradtság jelei, ennek a számlájára írhatjuk, hogy Raffl kiállítása után semmit sem tudtunk kezdeni az emberelőnnyel. A harmad közepe az osztrákoké volt, a hajrá viszont a miénk. Gól azonban nem esett, a rendes játékidőben maradt 3-3 az állás.

Következett az ötperces hosszabbítás három-három mezőnyjátékossal. Ennél izgalmasabban nem is alakulhatott a mérkőzés, a világbajnokság. A franciák ellen ekkor csikartuk ki a győzelmet, ami erőt adhatott. Sofronnak volt egy nagy helyzete, de a kapusba lőtte, nem esett gól, maradt a 3-3, következett a büntetőpárbaj öt-öt emberrel.

Tőlünk senki sem talált be, az osztrákok közül ketten is, így ők nyertek, a magyar válogatott kiesett a divízió I/A-ba. Mindkét csapat három ponttal zárta a tornát, az egymás elleni eredmény az osztrákoknak kedvez.

Az A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Egyesült Államok 18 pont/6 mérkőzés, 2. (és már továbbjutott) Svédország 17/6, 3. (és már továbbjutott) Finnország 13/6, 4. Németország 9/6, 5. Dánia 8/6, 6. Franciaország 4/6, 7. Ausztria 3/7. 8. Magyarország 3/7.

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13., Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., Magyarország–USA 1-7
Május 16., Magyarország–Franciaország 3-2 – hosszabbításban
Május 18., Magyarország–Svédország 1-7
Május 19., Magyarország–Finnország 1-7
Május 21.: Magyarország–Németország 2-7
Május 22.: Magyarország–Ausztria 3-4 – szétlövésben

Borítókép: Staumbark, az osztrák kapus lett a nyerőember (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.