Eljött a pillanat, amire a magyar válogatott augusztus óta készül

Az eddigi hat mérkőzéséből eddig csupán egyet nyert meg, négyszer egyenesen kiütéses vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott az A csoportos világbajnokság tamperei csoportjában, mégsem állíthatjuk, hogy eddig ne teljesítette volna a feladatát. Ha ugyanis hétfő este – akár csak szétlövésben – legyőzi Ausztriát, akkor eléri a célját és bennmarad az elitben.

2023. 05. 22. 5:45
GALLÓ Vilmos
Jégkorong-vb – Magyarország - Németország Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszer is úgy kapott ki a magyar jégkorong-válogatott Tamperében, hogy hét gólt kapott, s ha az első meccsen a dánok a harmadik harmadra nem vesznek vissza az iramból, abból is súlyos vereség lehetett volna. Bizony nem szép a magyar válogatott eredménysora, de hát eleve úgy készültünk, hogy két (plusz egy) mérkőzésnek lesz csupán valódi tétje. Franciaország, Ausztria (és esetleg Dánia) ellen. Nos, a dánokkal szemben nem volt sanszunk, a franciákat viszont legyőztük, pedig ők voltak az esélyesek. Az a hosszabbításos győzelem csupán fél siker, ami annyit ér, hogy Ausztria ellen nem kell már a rendes játékidőben nyerni. De nyerni kell. Ha hatvan perc alatt győzünk a franciák ellen, akkor ma a hosszabbításos vereség is beleférne, s akkor sem lenne minden veszve, ha kikaptunk volna. Persze ez csak az osztrákokkal szemben igaz. A franciákat megelőztük volna a rendes játékidős sikerrel, akik persze azóta szerezhettek volna még pontot. Most már kár ezen rágódni.

magyar jégkorong-válogatott
Lesz-e okuk a boldogságra a magyar válogatott játékosainak? (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Úgy alakult a világbajnokság, ahogy előzetesen kalkuláltunk: az utolsó mérkőzésünkön dől el a bennmaradás.

Látszólag minden az osztrákok mellett szól

Noha jelenleg a magyar válogatott áll jobban, nem árt észben tartani, hogy a mai meccsnek sem a mieink az esélyesei. Több szempontot is sorolhatunk:

1. Ausztria jelenleg 15., Magyarország viszont csupán a 20. a világranglistán.

2. Az egymás elleni mérleg nyomasztó osztrák fölényt mutat. Magyar szemszögből 51 meccsen 13 győzelem, 2 döntetlen és 36 vereség. Az elmúlt évek világbajnoki mérkőzései sem szívderítőek.  Négy mérkőzés, négy vereség, ebből kettő súlyos. A 2009-es svájci A csoportos vb-n 6-0, a divízió I-ben 2012-ben 7-2, 2014-ben 5-4, 2017-ben 3-1. 

3. Bár az elmúlt két évtizedben sokat lefaragtunk a hátrányunkból, az osztrák jégkorong még mindig sokkal fejlettebb. Nem véletlen, hogy egy magyar csapat (a Fehérvár) vendégszerepel az osztrák bajnokságban, s nem egy osztrák a magyarban…

4. Ausztriának több játékosa szerepel a nemzetközi elitben. egyenesen az NHL-ben (Iowa Wild), további öt hokis a svájci ligában, s az otthon, az osztrák bajnokságban szereplők többsége is a kirakatcsapat Red Bull Salzburgban játszik. Ezzel szemben mi csupán Sebők Balázst és Galló Vilmost állíthatjuk, előbbi éveken át a finn első osztályban szerepelt, utóbbi pedig a svéd Elitserienben.

Hasonló elemzés azonban Franciaország ellen legalább ennyire helytálló volt, s mégis sikerült rácáfolni a papírformára. Ausztria ellen miért ne sikerülhetne az újabb bravúr? Az osztrákok a dánok elleni 6-2-es és a franciák elleni hosszabbításos, 2-1-es vereséget leszámítva szorosabb meccseket játszottak, amikor igazán fontos lett volna, akkor viszont kikaptak.

Valóban nincs jelentőségük a pihenőnapoknak?

Ausztriának kedvez az is, hogy egy nappal többet pihenhet, de Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint nincs jelentősége.

– A tornán az amerikaiakkal és a finnekkel is úgy találkoztunk, hogy előző nap szintén meccsünk volt, és ezen a két találkozón nem játszottunk rosszul. Szóval tudunk mi két nap alatt két találkozót megvívni megfelelő szinten – mondta az amerikai szakember a németektől elszenvedett 7-2-es vereség után.

Azért ne hallgassuk el, hogy a magyar válogatott lopott magának némi extra pihenőt. Kevin Constantine a Németország elleni találkozó után elismerte, úgy ítélték meg, nincs értelme mindent feltenni arra a meccsre, mert többet lehetett volna veszteni vele, mint nyerni.

A magyar válogatott persze nem csupán vasárnap este – vagy délben – kezdte meg a felkészülést az Ausztria elleni kiesési rangadóra.

– Azért kezdtük meg augusztusban a közös munkát, hogy kiharcoljuk a bennmaradást, ami még nem sikerült a magyar hoki történetében – a szövetségi kapitány nem fellengzősen használt nagy szavakat, csupán a tétet érzékeltette.

Klasszikus ki-ki mérkőzés, vérbeli kiesési rangadó következik.

A magyar játékosok közül Terbócs István, Fejes Nándor és Sebők Balázs is nyilatkozott az Origónak a németek elleni találkozó után. Természetesen az Ausztria elleni összecsapás is szóba került. Íme, a Sebők Balázzsal készült interjú.

Az A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Egyesült Államok 18 pont/6 mérkőzés, 2. (és már továbbjutott) Svédország 14/5, 3. (és már továbbjutott) Finnország 13/6, 4. Németország 9/6, 5. Dánia 8/5, 6. Franciaország 4/6, 7. Magyarország 2/6, 8. Ausztria 1/6.

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13., Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., Magyarország–USA 1-7
Május 16., Magyarország–Franciaország 3-2 – hosszabbításban
Május 18., Magyarország–Svédország 1-7
Május 19., Magyarország–Finnország 1-7
Május 21.: Magyarország–Németország 2-7
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Borítókép: Galló Vilmos, a magyar válogatott egyik húzóembere a németektől sem ijedt meg (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.