Jönnek a dánok, akik Magyarországon váltak naggyá + videó

A magyar jégkorong-válogatott szombaton Dánia ellen kezdi meg a szereplését Tamperében (15.20, tv: Sport 1) az A csoportos jégkorong-világbajnokságon. A dánok a huszadik vb-jükre készülnek az elitben, ahová anno 2002-ben éppen Magyarországon jutottak fel. Az előzetes latolgatás szerint Franciaország és Ausztria mellett Dánia a harmadik olyan csapat, amelyik ellen a mieinknek esélye lehet a győzelemre. Ezt a reményt az is táplálja, hogy ez a kemény sorozat első meccse, tehát a fáradtság még nem befolyásolhatja a teljesítményt.

2023. 05. 13. 6:58
Dánia ellen is lesz szurkolás, magyar jégkorong-válogatott
Forrás: MJSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2002-es divízió I-es világbajnokságról lehetne írni a magyar jégkorong egyik hőskölteményét. Különös várakozás előzte meg a Dunaújvárosban és Székesfehérváron megrendezett eseményt, aminek volt is alapja, meg nem is. A magyar válogatott 1998-ban, a budapesti C csoportos vb megnyerésével tizenöt év után ismét visszakerült a második vonalba, amit akkor még B csoportnak hívtak. Egy év múlva aztán hét vesztes meccsel, nulla ponttal kullogott haza. A tornát amúgy a házigazda Dánia nyerte, de az akkor érvényes szabályok szerint alanyi jogon mégsem jutott fel az elitbe, selejtezőre kényszerült, amelyen elvérzett.

Dánia ellen készülnek a mieink
Jó hangulatban készültek a mieink Dánia ellen. Fotó: MJSZ

A magyar válogatott 2000-ben ismét megnyerte az utolsó, még C csoportosnak nevezett világbajnokságot, majd 2001-ben, az első divízió I-es vb-n többek között a házigazda Franciaország elleni váratlan győzelemmel sallangmentesen biztosította a bennmaradását a második vonalban.

Dánia ellen jött a kijózanodás

A 2002-es hazai világbajnokság előtt a kiesésre már senki sem gondolt, a jó szereplésre már annál inkább, bár abban csak a legelvakultabbak hittek, amit Szuper Levente kimondott a rajt előtt, őt bizony a feljutás élteti. A mieink kezdésként legyőzték Nagy-Britanniát, aztán Kínát, komoly bravúrként Norvégiát (3-1-re úgy, hogy a norvégok majd háromszor annyit lőttek kapura, de Szuper mindent védett), a Románia elleni siker ezek után papírforma volt. Következett a Dánia elleni, döntőnek beillő mérkőzés. Felfokozott hangulat – ahogy mondani szokás a fehérvári csarnokban a csilláron is lógtak az emberek –, majd kijózanodás, Dánia simán, 6-2-re győzött.

 

Nos, Dánia azóta folyamatosan tagja az elitnek, ahol 2003-ban a Kanada elleni döntetlennel és az Egyesült Államok elleni győzelemmel tette le a névjegyét, később kétszer (2010, 2016) a negyeddöntőbe is bejutott. Dániából az elmúlt két évtizedben tizenöt hokis jutott el az NHL-ig, közülük öt jelenleg is ott szerepel, de csak Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets) vállalja a vb-t, igaz, korábban Mikkel Bodker tizenkét idényt húzott le a tengerentúli ligában. A többség a dán, a svéd és a német ligából került ki, szigorúan a névsor alapján nem is kérdés, hogy Dánia a mai mérkőzés esélyese.

Miben bízhatunk mégis Dánia ellen?

Egyrészt abban, hogy jégkorongban is születnek meglepő eredmények, a magyar válogatott a története során többször szolgáltatott már példát erre, másrészt a Kanada elleni, keddi, utolsó felkészülési mérkőzésen a mieink kimondottan biztatóan játszottak, harmadrészt az első meccsen fáradtságról szó sem lehet, márpedig a mieinkkel gyakran megesik, hogy a torna végére elfogynak.

Terbócs István: Ezt a pillanatot vártuk

A magyar válogatott három játékosa, a kapus Bálizs Bence, a csatár Terbócs István és a hátvéd Stipsicz Bence Lantos Gábornak, az Origó kiküldött munkatársának adott interjúban arról beszélt, hogyan készülnek a rajtra. Terbócs István úgy fogalmazott, nem versenylázat éreznek, sokkal inkább erre a pillanatra vártak, hiszen nagyon kemény, hathetes felkészülés áll mögöttük.

A további hat ellenfél közül az Egyesült Államok, Svédország, Finnország és Németország elleni esélyeket fölösleges is latolgatni, ezeken a meccseken a tisztes helytállás lehet a magyar válogatott célja. A bennmaradáshoz elegendő pontokat Dánia mellett, sőt még inkább, a Franciaország és Ausztria elleni mérkőzésen kellene begyűjteni. Nem kizárt, hogy a mieink sorsa az utolsó találkozón, Ausztria ellen dől el. Ha ugyanis a két csapat közötti a különbség az előtt nem haladja meg a három pontot, akkor rendes játékidős győzelemmel és így az egymás elleni eredménnyel a hátrébb álló csapat megelőzheti az előtte állót.

Ezt a krimibe illő forgatókönyvet többek között a Dánia elleni bravúrral lehetne elkerülni.

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében:

Május 13., szombat, 15.20: Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap, 11.20: Magyarország–USA
Május 16., kedd, 19.20: Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök, 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

A magyar válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok:
Arany Gergely (FTC-Telekom), Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie, lengyel), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19)

Hátvédek: 
Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras, svéd), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)

Csatárok: 
Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen, szlovák), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov, romániai), (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sebők Balázs (Ilves, finn), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK) 

Stipsicz Bence is beszélt a várakozásairól. Szerinte is lehet keresnivalónk a dánok ellen.

Borítókép: A magyar jégkorong-válogatott Dánia ellen is számíthat a magyar szurkolókra (Fotó: MJSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.