Nem kell csónakkal átszelniük a miami pályát az F1-es pilótáknak

Tavaly a víz hiánya miatt tűnt furcsának a Formula–1-es miami versenypálya, idén pedig épp az aszfaltcsíkra zúdult esőtenger tehetett volna be a futamnak. Szerencsére nem így lett, de kósza záporokra lehet vasárnap számítani. Na meg Sergio Pérez remeklésére, hiszen Miamiban újabb utcai pályán zajló verseny következik.

2023. 05. 05. 4:50
F1 Grand Prix of Miami - Previews Sergio Pérez
MIAMI, FLORIDA - MAY 04: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Miami at Miami International Autodrome on May 04, 2023 in Miami, Florida. Mark Thompson/Getty Images/AFP (Photo by Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyi debütálásakor még kissé mulatságos látványt nyújtott a miami versenypálya környezete. Persze ezzel nem az impozáns Hard Rock Stadionra utalunk, hanem a víztengerre, amelyet az alkotók az aszfaltcsík mellé építettek. A szóhasználat nem véletlen, itt tényleg barkácsolás zajlott, mivel álkikötőt hoztak létre, amelyet kékre pingált falapokkal, azaz „vízzel” töltöttek meg. A monacói fényűzést szerették volna Miamiba hozni – ehhez a jachtok kétségkívül hozzájárultak, de a művíz aligha.

Miami Nagydíj Formula
Tavaly még művízen ringatóztak a hajók a miami pálya mellett. Fotó: AFP

Ezt a hiányosságot korrigálták az amerikaiak, és idén már nem szilárd felületen kell ringatózni a hajókra vágyóknak. Sőt április közepén még úgy tűnt, a pálya egyes szakaszain a pilótáknak is csónakkal kell átkelni, három napig ugyanis szakadt az eső Miamiban, és bizony voltak olyan területek, amelyeket ellepett a víztenger.

Szerencsére ez az akadály időközben elhárult, de az időjárás az előttünk álló hétvégén is problémákat okozhat. A forróság mellett záporokra és viharokra is van kilátás Floridában, tehát könnyen előfordulhat, hogy az idény első esővel tarkított versenyét láthatjuk vasárnap.

A tavalyi futam óta nemcsak a „körítést” fejlesztették, hanem a pálya is új borítást kapott, mert a versenyzők rengeteget panaszkodtak az aszfaltra, Fernando Alonso (Aston Martin) egyenesen a Formula–1-ben való száguldozásra alkalmatlannak minősítette azt. Miamiban pedig egyébként sem könnyű versenyezni, amire a tapadás hiánya csak rátett egy lapáttal. A nehézségekről a Bakuban futamgyőztes Sergio Pérez (Red Bull) is vallott.

– Rendkívül magabiztos voltam az autóban az elmúlt hétvégén, két tökéletes futamon vagyok túl (az Azeri Nagydíj mellett sprintet is rendeztek – a szerk.). Nagyon várom a következő versenyt, és bízom benne, hogy a Bakuban mutatott formánkat átmentjük ide is. Fizikailag Miami az idény legmegterhelőbb futama, sokat dolgozom, hogy felkészülten vágjak neki – mondta a mexikói pilóta.

 

Ha Miamiban nyer, ez lehet Pérez éve?

Az utcai pályák ászánál maradva, a 33 éves versenyző a bakui sikerei után azt nyilatkozta, hogy hisz benne, idén végre világbajnok lehet. Pérez az elmúlt két évben ugyanolyan autóval – egy-két kivételtől eltekintve – képtelen volt megverni Max Verstappent, akit 2021 után tavaly is megkoronáztak. Viszont egyre több szakértő látja úgy, Pérez most magabiztosabbnak tűnik, mint valaha, talán idén eljöhet az ő ideje. Jelenleg az éllovas Verstappentől való lemaradása is csak hat pont (93-87) a pontversenyben.

– Sergio lenyűgözött engem – fogalmazott 2009 világbajnoka, Jenson Button . – Max csapattársának a legnehezebb lenni, hiszen ő kimegy a pályára, és azonnal gyors. Pérez formája általában ingadozó, miközben Max minden hétvégén csúcsteljesítményt nyújt. is ilyen, ezért nehéz kettőjüket legyőzni egy teljes szezont tekintve. Sergiónak a két győzelme után most különösen nagy lehet az önbizalma, és ismét egy utcai pálya következik. Ha Miamiban is nyerne, az óriási lenne, magabiztossá tenné őt az egész idényre nézve, és esélyes lenne rá, hogy a vb-címért harcoljon – korábban nem gondoltam, hogy ezt fogom mondani. De a Formula–1-nek is szüksége van rá, hogy verseny legyen legalább köztük, tekintve, hogy a többieknek nagy a lemaradása a Red Bullhoz képest.

Red Bull Miami Verstappen Pérez
Pérez és Verstappen járgánya új festést kapott a hétvégére. Fotó: Twitter

Annyit azért megjegyeznénk, hogy Pérez idén eddig csak olyankor tudott Verstappen előtt végezni a futamokon, ha a kétszeres világbajnoknak valamilyen gondja adódott. A Szaúdi Nagydíjat az időmérőn fellépett technikai probléma miatt Verstappen csak a 15. helyről kezdhette meg, mégis felzárkózott Pérez mögé másodiknak. Az azerbajdzsáni sprinten a holland pilóta autója összeért George Russell Mercedesével, emiatt a Red Bull az oldaldobozán tátongó lyukkal fejezte be a miniversenyt. A főfutamon pedig az addig az első helyen haladó Verstappen a biztonsági autós szakaszból jött ki rosszul, visszaesett a harmadik helyre, ahonnan már csak egy pozíciót tudott javítani, a csapattársát nem volt képes levadászni.

Persze ettől függetlenül még lehet ez Pérez éve.

A hétvége menetrendje (magyar idő szerint)

Péntek: 1. szabadedzés 20.00, 2. szabadedzés 23.30
Szombat: 3. szabadedzés 18.30, időmérő 22.00
Vasárnap: Miami Nagydíj 21.30.

Borítókép: Sergio Pérez Miamiban sétálgat (Fotó: AFP/Getty Images Northa America/Mark Thompson )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.