Olimpiai bajnokunk gyújtotta meg a reményt éltető lángot

Harminchárom településről 150 hátrányos helyzetű gyermek érkezett Balatonszemesre, a Felzárkózó települések program legnagyobb nyári sporttáborába, az Ötrégiós Játékokra. Az olimpiákhoz hasonlóan a négynapos tábor nyitányát is a láng fellobbanása jelentette, melyet Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Gyurta Gergely Európa-bajnok, olimpikon úszó gyújtottak meg.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 8:35
null
Fotó: Photo:Arpad Majoros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által, a Fókuszban a gyermek program keretében szervezett sporttáborba immár második alkalommal érkeztek az ország öt nagy régiójából hátrányos helyzetű fiatalok, hogy több sportágban – atlétika, labdarúgás, asztalitenisz, karate – mérjék össze tudásukat, ügyességüket, és hogy igazi, nyári balatoni gyerekek legyenek néhány napra.

Schmidt Ádám és Nagy Tímea gyújtja meg a lángot. Fotó: Majoros Árpád

– A sport képes sok mindenre, a sport tud tanítani. Olyan jellemzőket tudtok elsajátítani a sport által, amelyek az életetek minden területén a segítségetekre lesznek – hangsúlyozta nyitóbeszédében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki útravalóként még kifejtette a gyerekeknek: – Fogalmazzatok meg bármilyen célt, a sport egy eszköz lesz ahhoz, hogy ezt a most még elérhetetlennek tűnő célt is elérjetek.

Olimpiai aranyérmek jártak kézről kézre

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Sydney és Athén aranyérmese, az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete már a tavalyi tábormegnyitón is részt vett, így több ismerős arcot látva lépett a gyerekek elé. 

– Ha van egy második alkalom, akkor az azt jelenti, hogy az első jól sikerült – mondta, majd egyedi motivációs eszközként elővette és körbeadta a gyerekek között olimpia aranyérmeit.

Nagy Tímea inspiráló üzenetet is hagyott a táborozóknak. Fotó: Majoros Árpád

A táborozók Gyurta Gergely Európa-bajnoki aranyérmét is megcsodálhatták. – Mikor beléptem ide, öröm volt látni, ahogy fociztok, játszotok, beszélgettek. Higgyétek el, mindenki tehetséges, éljetek vele, mert a sporton keresztül bármit elérhetek – köszöntötte  a résztvevőket a rövid pályás úszásban világbajnoki érmes Gyurta, aki a tábori olimpia láng fellobbanása után Schmidt Ádám oldalán elfogadta a kihívást egy  pingpongjátszmára a táborozó gyerekekkel. 

Miért fontos a sport a felzárkózó településeken?

A 2019-ben indult Felzárkózó települések programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely már több helyszínen is beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetők a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás.

A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek épülnek be a mindennapjaikba, amelyeket később életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre. Két évvel ezelőtt saját szemünkkel tapasztaltuk meg az egyik legszegényebb településen, Gyulajon a sport közösség- és jövőteremtő erejét.

Borítókép: Hátrányos helyzetű gyerekek vesznek részt a sporttáborban a Balatonnál (Fotó: Majoros Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.