Szilágyi Áron programjai közé már egy egyetem is felsorakozott

Szilágyi Áron ötletgazdája és társalapítója a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fórumának, amely azokon az élsportolókon kíván segíteni, akiknek véget ér a pályafutásuk, mert a tapasztalatok szerint a váltás a civil életre komoly nehézségekkel jár. A Pannon Egyetem a kezdeményezés mellé állt, a felek erről írtak alá együttműködési megállapodást.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 13:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nem csak mint vívó kerül fel a címlapokra. Emberi oldala és a közéleti tevékenysége is figyelemre méltó, előbbire nincs jobb bizonyíték, mint hogy a napokban Novák Katalin köztársasági elnök nemzetközi Fair Play Díjra jelölte a háromszoros olimpiai bajnok sportolót.

Forrás: Facebook/International Fencing Federation

Ami pedig a közéleti tevékenységet illeti, Szilágyi Áron a tavaly decemberben a Magyar Nemzetnek adott interjújában részletesen beszélt arról, hogy egy új kezdeményezéssel igyekszik azokon az élsportolókon segíteni, akiknek véget ér a pályafutásuk, mert a tapasztalatok szerint a váltás a civil életre jó esetben döccenőkkel, rosszban sokszor tragédiával jár. Ennek az ügynek a legújabb híre az, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fóruma (MEEF) és a Pannon Egyetem Veszprémben. Ezt az tette indokolttá, hogy a fórum célkitűzése szorosan összefügg a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának 2022 őszén lezárult, Bounceback nevű Erasmus+ projektjével, amely a veterán sportolók sportkarrier utáni, a foglakoztatásba, az üzleti életbe, valamint a vállalkozói tevékenységbe történő beilleszkedését tűzte ki célul egy innovatív tréningmódszer kidolgozásával. A MEEF és a Pannon Egyetem együttműködése lehetővé teszi, hogy ezen közös célok oktatási és mentorálási tevékenységeken keresztül megvalósuljanak, és a sportolók, az üzleti és társadalmi szereplők közös sikereket érjenek el.

Szilágyi Áron az együttműködés aláírását követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy hiánypótló jelleggel jött létre a fórum, hiszen nincs ma Magyarországon olyan szervezet, amely kizárólag a sportolók érdekvédelmével foglalkozik, ez a fő missziója. A sportolók számos szervezethez tartoznak az Olimpiai Bizottságtól kezdve a sportági szakszövetségeken át a szakosztályokig, klubokig, és nagyon könnyű ebben a bonyolult rendszerben elveszni.

A Pannon Egyetem vezetése nevében dr. Abonyi János rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a tudomány, a művészet és a sport területén tapasztaljuk meg leginkább azt, hogy a kiemelkedő teljesítmény rendkívül nagy áldozatokkal jár. Aki belevág a sportba, és rááldozza a fiatalságát, annak fel kell készülnie arra, hogy 35-40 éves korára új karriert kell indítania. Nagyon fontos, hogy ne csak örüljünk az élsportolók eredményeinek, hanem társadalmilag felelősséget vállaljunk, segítsük őket abban, hogy felkészüljenek az újabb karrierjükre. 
Borítókép: Szilágyi Áron nem csak a páston példakép (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.