Bajnoki rajt nagy kérdéssel: lesz-e kihívója a címvédő Ferencvárosnak?

Tegnap este az MTK és a Paks találkozójával megkezdődött az NB I 122. bajnoki idénye, 1-1 lett a végeredmény. A mezőnyt továbbra is tizenkét csapat alkotja, amelyek zöme a nyáron nagy átalakuláson esett át. Közülük még mindig több szempontból is kiemelkedik a Ferencváros, amely sorrendben a hatodik, összességében a 35. bajnoki aranyérméért indul harcba, kérdés, lesz-e komoly kihívója. Azt viszont már most biztosra vehetjük, hogy a kiesés elkerüléséért többesélyes lesz a harc, mint a bajnoki címért.

2023. 07. 29. 5:47
null
Labdarúgó Kl-selejtező - Ferencvárosi TC - Shamrock Rovers Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futballban elrepült a nyár, véget ért a szabadság és a felkészülés időszaka: tegnap már el is rajtolt az NB I legújabb idénye, az arra érdemes tizenkét csapat 122. alkalommal kezdi meg a hosszú, manapság harminchárom fordulón át tartó versenyfutást a bajnoki érmekért, a nemzetközi kupaindulásra feljogosító helyezésekért és persze a kiesés elkerüléséért. Az első forduló rögtön csonka, mert a Ferencváros és a Kecskemét találkozójára majd szeptember végén kerül sor, ám ebben az időszakban, amikor több-kevesebb klubunk még érdekelt a nemzetközi porondon, ez egyáltalán nem szokatlan.

RAMÍREZ, Cristian; TOWELL, Richie
Cristian Ramírez visszatérése erősítés a Fradinak  Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Amúgy kár érte, hiszen az előző idény alapján csúcsrangadót halasztottak el az érdekelt klubok: a Ferencváros címvédőként fogadhatná most a második helyen végzett Kecskemétet. A Fradi alaposan átalakult, a fél év kölcsön után végleg megszerzett Baráth Péter mellett kilenc új játékos érkezett hozzá, még többen távoztak és távozni fognak, és változás történt a kispadon is: a Bajnokok Ligája selejtezőjének az első körében elszenvedett kudarcot követően a vezetés kiakolbólította az orosz vezetőedzőt, Sztanyiszlav Csercseszovot, a helyét az eddigi segítője, Máté Csaba vette át, vélhetően nem csupán átmenetileg.

 

A Ferencváros csütörtökön este megmutatta, átlendült a válságon, és a Shamrock Rovers ellen a mezőny legjobbjának bizonyult Cristian Ramírezt leszámítva elsősorban a régi játékosok bizonyítottak, az újaknak még meg kell győzniük a szakmai stábot és a szurkolókat is. Az biztos, hogy a bajnoki cím legnagyobb esélyese ezúttal is a Fradi, amely sorrendben a hatodik, összességében a 35. bajnoki aranyérméért indul harcba, kérdés, melyik csapat állhat az útjába. 

Tavaly kapásból vágtuk volna rá, hogy a Fehérvár lesz az, ám ott nagyot fordult a világ egy év alatt. A Vidi alig úszta meg a kiesést, elhagyta a főszponzora, a Mol, a tulajdonos, Garancsi István pedig egy interjúban elmondta, a bennmaradás lesz a cél az új idényben,

ehhez áll rendelkezésre elegendő forrás és muníció. Tíz játékos távozott, köztük Loic Nego, Stopira, Dárdai Palkó és Marcel Heister, az érkezők zömmel kevésbé ismert labdarúgók – összhangban a tulajdonos bejelentésével.

PÁLINKÁS Gergõ
Pálinkás Gergő góllal mutatkozott be a Kecskemétben  Fotó: Bús Csaba

A nagy meglepetésre ezüstérmet szerzett Kecskeméttől senki sem várja el, hogy megszorongassa a Ferencvárost, igaz, mindenki többet remél tőle annál is, hogy a kiesés ellen harcoljon. A KTE az előzőnél nehezebb idényre számíthat, mert az ellenfelek véletlenül sem becsülik majd le, ráadásul kérdés, hogy a nyári szerzemények, akiknek a többsége a tavasszal még a másodosztályban futballozott, mennyire képesek pótolni a korábban itt kölcsönben futballozó és most az anyaklubjaikba visszatért játékosokat.

A bronzérmes Debrecennél nagy volt a mozgás az elmúlt egy évben: több mint húsz külföldi játékos érkezett, akiknek a jelentős része már távozott is. Ezen a nyáron a vezetés posztokra igazolt, jött a szlovák belső védő, Alexander Mojzis, a svájciportugál balszélső, Joao Oliveira és a Honvédtól szerződtetett francia Brandon Domingues. 

A Loki számára a legfontosabb azonban az, hogy a klub megtalálta a megfelelő vezetőedzőt Szrdjan Blagojevics személyében, pedig a pályán és azon kívül is nagyszerűen összefogja, irányítja a közösséget,

amelyben rengeteg debreceni nevelésű és születésű játékos található. Mindez szép reményekre jogosítja fel a debrecenieket, de meglepő lenne, ha a csapat megszorítaná a Ferencvárost.

Dzsudzsák Balázs összefogja a debrecenieket  Fotó: dvsc.hu

A negyedik csapatunk a nemzetközi porondon a Zalaegerszeg, amely hű maradt a filozófiájához: elsősorban fiatal magyar játékosokra építve szeretne meghatározó lenni az élvonalban, a távozók helyére nem is hozott légiósokat. Kisvárdán új korszak kezdetéről beszélt Révész Attila sportigazgató, már nem a dobogó, hanem a kiesés elkerülése a cél. A klub megvált több eddig meghatározó külföldi játékosától, a helyükre ismeretlen magyarok jöttek, az egyetlen kivétel az örök ígéret kétszeres válogatott Balogh Norbert, aki az utóbbi három évben három klubban is szerepelt, de sehol sem váltotta meg a világot.

Sabján Máté (balra) új szerzeménye a Zalaegerszegnek  Fotó: Koncz Máté/Nemzeti Sport

Az előző idény negyedik helyezettje, a Puskás Akadémia eddig egyetlen új labdarúgót szerződtetett, a svájci jobbhátvéd, Quentin Maceiras a Young Boystól érkezett Felcsútra, ahonnan viszont távozott Kiss Tamás, Spandler Csaba, Alexandru Baluta, Yoëll van Nieff és Sahab Zahedi. A keret ránézésre gyengült, így a cél nem a bajnoki aranyérem, de talán nem is a dobogó, ám a tudatos és hosszú távú építkezés szándékát jelzi, hogy újabb egy évre marad Hornyák Zsolt a vezetőedző, aki az ötödik idényét kezdheti meg a csapatnál.

Beke Péter berobbanhat az élvonalba Pakson  Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Mivel ül továbbra is a Paks kispadján, érthető, hogy a klub elsősorban csatárokat igazolt, mint például a válogatott Könyves Norbert vagy a Budafokon feltűnt Beke Péter. A paksiaktól továbbra is látványos támadó futballt várhatunk sok kapott, de még több szerzett góllal, amivel persze kiugró eredményt aligha lehet elérni. A legérdekesebb kérdés az, hogy Hahn János, és Varga Barnabás után sorrendben a negyedik alkalommal is a tolnaiak adják-e az NB I gólkirályát. Az Újpest ambíciói sem terjednek ki a dobogóra, eddig kulcsjátékosnak számító labdarúgók hagyták el a klubot, ugyanakkor minden sorba érkezett erősítés, közülük említésre méltó az AC Milannál is nevelkedett védő, Tamás Krisztán és a kétszeres válogatott támadó, Kiss Tamás.

A Mezőkövesd célja ezúttal sem lehet más, mint a kiesés elkerülése. A csapat szinte észrevétlenül készült az új idényre, elveszítette a bosnyák válogatott Dino Besirovicot, ugyanakkor szerződtette az ötszörös magyar válogatott Ugrai Rolandot, aki sérülés miatt tavaly szeptember óta nem játszott tétmeccset, most a felkészülési mérkőzéseken viszont négy gólt is szerzett, igaz, ebből hármat az NB III-as Tiszaújváros ellen.

A két újonc közül az MTK az NB II-ben 38 meccsen 48 gólt kapott, ezért érthető, hogy elsősorban a védelmet erősítette meg a klubvezetés. Demjén Patrik a kapuban, a rutinos válogatott Kádár Tamás, az Újpestről érkezett szerb Nemanja Antonov, a Kisvárdáról elhozott Hej Viktor és a Salzburgból visszatért Kovács Patrik a mezőnyben tehet sokat a védelem stabilitásáért, emellett pedig az NB II-ben 86 gólig jutott támadó szekciónak kell átmentenie az eredményességét az élvonalba Németh Krisztián és az újonnan érkezett Futács Márkó, Zsóri Dániel és Molnár Rajmund révén.

Elton Acolatse az egyik diósgyőri szerzemény a sok közül  Fotó: dvtk.eu

A másik újonc, a Diósgyőr két év után verekedte vissza magát az NB I-be, és alaposan átalakította a keretét. Tizenegy légióst szerződtetett, jött futballista Izraelből, Mexikóból, Szaúd-Arábiából, Ciprusról és még rengeteg irányból. Teljesen új csapat épül, mert az érkezők közül mindenkit beépíteni a tavalyi együttesbe lehetetlen, kérdés, ez az óriási átalakulás a keretben milyen eredményt hoz. 

Bár Magyar Mátyás tulajdonos kijelentette, nem lenne elégedett pusztán a bennmaradás tényével, az biztos, hogy a DVTK nem a dobogóért küzd majd. 

Végigfutva a mezőnyön tehát nem találunk olyan csapatot, amelyről az látszana, hogy megszoríthatja itthon a Ferencvárost, ám ne felejtsük el, mindig történhetnek meglepetések: tavaly ilyenkor ki hitte volna, hogy az egy évvel korábban még másodosztályú újonc Kecskemét számít majd a címvédő legnagyobb kihívójának?

NB I, 1. forduló. Péntek: MTK–Paks 1-1 (0-0) Szombat: Diósgyőr–Puskás Akadémia 18.00 (tv.: M4 Sport), Újpest–Fehérvár 20.15 (M4 Sport). Vasárnap: Zalaegerszeg–Kisvárda 20.00 (M4 Sport). Hétfő: Debrecen–Mezőkövesd 20.00 (M4 Sport). Szeptember 27. szerda: Ferencváros–Kecskemét 19.00. 

Borítókép: Várhatóan az új bajnokságban is a Fradi ünnepel a végén (Fotó: MTI/Szigetváry Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.