Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szilágyi Áron szállította az első magyar érmet a vb-n

A tavaly aranyérmes Szilágyi Áron kedden a harmadik helyen végzett a férfi kardozók egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, a magyar küldöttség első érmét szerezve ezzel.

Magyar Nemzet
2023. 07. 25. 18:04
SZILÁGYI Áron
Milánó, 2023. július 25. Szilágyi Áron a georgiai Beka Bazadze ellen a milánói vívó-világbajnokság a férfi kard versenyének legjobb 32-be jutásáért vívott asszóban 2023. július 25-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MiCo Konferencia- és Rendezvényközpont vívóhelyszínén felállított főpást előtt megtelt a lelátó, több mint kétezer néző figyelte a látványos elődöntős, döntős programot.

A háromszoros ötkarikás aranyérmes, tavaly világbajnok a georgiai Beka Bazadze, az üzbég Musza Ajmuratov, az olasz Luca Curatoli és a lengyel Szymon Hryciuk legyőzésével jutott az elődöntőbe, ahol Eli Dershwitzcel csapott össze. Sokáig egyértelműen az történt a páston, amit eltervezett, gyorsabb volt ellenfelénél, látványos és egyértelmű tusokkal már 10-4-re is vezetett. Ezt követően azonban a 2018-ban vb-ezüstérmes amerikai magára talált, fokozatosan felzárkózott, a magyar vívó pedig – aki a nap folyamán addig esélyt sem adott ellenfeleinek – nem tudott váltani, legalábbis eredményesen nem. Dershwitz 13-13-nál egyenlített, és az utolsó két találatot is ő adta.

– Jött egy blokk, egy üresjárat, ellenfelem „leváltott”, picit más ritmusban, sokkal agresszívebben jött, nem tudtam reagálni – elemezte elődöntőjét Szilágyi Áron. – Volt egy-két pechesen kapott találatom, pontosabban inkább határozatlan mozdulatom, amiből nem tudtam kiszabadítani a kardomat, és ahogy nyomta előre a sajátját, ő talált, én meg nem. El is ment az önbizalmam, amikor utolért. Nem jó ezt megélni, mert azt éreztem, hogy a kezemben van ez az asszó.

Arra a kérdésre, hogy ennyi tapasztalattal és ilyen eredményes pályafutással is el tud menni az ember önbizalma, úgy reagált, hogy amikor az ember sorban kap négy-öt-hat találatot, akkor el.

– Nem az általános önbizalmam, hanem az asszón belül, hogy mennyire tudom az ellenfelet fogni középen, mennyire érzem a ritmusát. Amennyire az elején maximálisan azt éreztem, hogy kézben tudom tartani az asszót és rá tudom erőltetni az akaratomat, ez annyira megváltozott.

Az elődöntő menetét elemezve azt mondta, azért nehéz egy ilyen helyzetet kezelni, mert 13-10-nél azt érzi az ember, hogy ha folytatja, amit eddig csinált, akkor vége lesz az asszónak, aztán kap egy tust, meg még egyet, az ellenfél kiegyenlít és ott kellene elgondolkozni, hogy mit is csináljon.

Elismerte ellenfele teljesítményét, mint mondta, jót váltott, meglepőeket húzott, nem adta fel, harcolt, küzdött.

A bronzéremnek egyelőre még nem tud örülni – folytatta –, már csak azért sem, mert amikor bekerült a legjobb négybe, az addigi vívása alapján nagyon úgy érezte, hogy meg lehet nyerni ezt a világbajnokságot.

A döntőben aztán meglepően simán éppen Dershwitz győzött a világranglista éllovasával, Sandro Bazadzével szemben, ezzel az Egyesült Államok első vb-aranyát szerezte ebben a szakágban.

Szilágyi ezt megelőzően 2013-ban, Budapesten volt vb-bronzérmes, az idei, júniusi Európa Játékokok is harmadik lett, és a magyar küldöttség első érmét nyerte a milánói világbajnokságon.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám – egy világkupához képest egyéniben két és félszeres szorzóval – mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

 

Kun Anna egyetlen tussal maradt le az éremről

Kun Anna a japán Baba Haruna elleni magabiztos győzelem és az észt Erika Kirpuval szembeni bravúros fordítás után nagyon simán verte az amerikai Anne Cebulát. Később azt mondta róla, hogy kellemetlen ellenfél, ezért őt magát is meglepte, hogy ennyire könnyen győzött, ráadásul úgy, hogy tizenötből tizenhárom tust gyakorlatilag ugyanazzal az akcióval adott.

Ezt követte a világranglistán harmadik Marie-Florence Candassamy elleni asszó, amely taktikus vívást hozott. A francia többször szúrt lábat, de Kun Anna kéttusos hátrányból is visszajött, kétszer is. Sőt, 12-10-re már ő vezetett. A francia szépített, majd együttes találat után három másodperccel a vége előtt a pást végébe szorítva magyar ellenfelét 13-13-ra egyenlített. A ráadásban, amelyben Candassamy volt a kedvezményezett, kétszer együttes találat esett, utoljára viszont csak a francia gyújtott lámpát.

Az egyenlítő találatra vonatkozóan később úgy nyilatkozott Kun Anna, hogy ha másként csinálna valamit, valószínűleg nem hátrafelé menne, hanem előre és ő irányítana.

– Nagyon beszorultam a végére, és ez nem volt jó taktika sajnos – ismerte el. – Azért nem volt annyira ellenemre, hogy hátra menjek, de ő is nagyon tolt. Sajnálom. Nem tudtam amúgy, hogy ilyen kevés idő van hátra.

Értékelésében kiemelte, hogy a legnagyobb versenyekről még hiányzik neki az érem, de jó jel, hogy egyre többet van a mezőny elején és stabilan hozza az eredményeket.

– Remélhetőleg most már több érem lesz majd – tette hozzá.

Kun Anna az idény során négy világkupán, illetve Grand Prix-n volt érmes, a júniusi Európa Játékokon pedig harmadik lett.

Kitért arra is, hogy az idei, plovdivi Eb-n is így kapott ki – egy másik franciától –, és mindkétszer nagyon közel volt az éremszerzéshez.

– Ezt azért nehezen tudom megemészteni, rossz érzés van még bennem. Próbálom azzal nyugtatni magam, hogy amikor majd nagyon kell, akkor fog kijönni – tette hozzá.

Candassamy utóbb aranyérmes lett.

Eredmények

a 64 között:
Szilágyi Áron–Beka Bazadze (georgiai) 15-4
Decsi Tamás–Mohammad Rahbari (iráni) 15-9
Szatmári András–Radu Nitu (román) 15-10
Matei Cidu (román)–Gémesi Csanád 15-14

a 32 között:
Szilágyi–Musza Ajmuratov (üzbég) 15-4
Decsi–Szatmári 15-12

a 16 között:
Szilágyi–Luca Curatoli (olasz) 15-12
Ziad el-Szisszi (egyiptomi)–Decsi 15-13

negyeddöntő:
Sandro Bazadze (georgiai)–Josida Kento (japán) 15-9
el-Szisszi–Michele Gallo (olasz) 15-14
Eli Dershwitz (amerikai)–Ha Han Szol (dél-koreai) 15-10
Szilágyi–Szymon Hryciuk (lengyel) 15-8

elődöntő:
Bazadze–el-Szisszi 15-14
Dershwitz–Szilágyi 15-13

Férfi kard egyéni, 172 induló, végeredmény: 1. Eli Dershwitz (amerikai), 2. Szandro Bazadze (georgiai), 3. Ziad Elsissy (egyiptomi) és Szilágyi Áron, …14. Decsi Tamás, …18. Szatmári András, …36. Gémesi Csanád

Női párbajtőr egyéni, 192 induló, a 64 között:

Kun Anna–Baba Haruna (japán) 15-10
Büki Lili–Kristina Kuusk (észt) 15-10
Csu Ming-je (kínai)–Muhari Eszter 11-10

a 32 között:
Kun–Erika Kirpu (észt) 15-13
Kong Man Wai Vivian (hongkongi)–Büki 15-3

a 16 között:
Kun–Anne Cebula (amerikai) 15-7

negyeddöntő:
Mara Navarria (olasz)–Kong 15-13
Alberta Santuccio (olasz)–Alexandra Louis Marie (francia) 15-5
Marie-Florence Candassamy (francia)–Kun 14-13
Szun Ji-ven (kínai)–Rossella Fiamingo (olasz) 9-8

elődöntő:
Santuccio–Navarria 15-14
Candassamy–Szun 14-10

döntő:
Candassamy–Santuccio 15-12

A végeredmény: 1. Marie-Florence Candassamy, 2. Alberta Santuccio, 3. Mara Navarria és Szun Ji-ven, ...6. Kun Anna, ...23. Büki Lili, ...54. Muhari Eszter, ...78. Wimmer Dorina

Borítókép: Szilágyi Áron a milánói világbajnokságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.