Ronaldóba beletört a bicskája, most a szomszédban varázsol

Ralf Rangnick az elitfutball megkerülhetetlen szereplője. A labdavesztés utáni visszatámadás, közkedvelt nevén a gegenpressing megalkotója, az egyaránt Bajnokok Ligája-győztes edzők, Jürgen Klopp és Thomas Tuchel szakmai mentora, a sportigazgatói és vezetőedzői posztok betöltése, a Cristiano Ronaldóval való látványos összeveszése után Ausztriában bizonyította, hogy szövetségi kapitányként is megállja a helyét.

2023. 10. 17. 15:50
null
Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo (R) shakes hands with Manchester United German Interim head coach Ralf Rangnick as he leaves the game, subsituted during the English Premier League football match between Manchester United and Burnley at Old Trafford in Manchester, north-west England, on December 30, 2021. Manchester United won the game 3-1. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: Oli SCARFF / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Red Bull „futballcsalád” korábbi vezetője, az akkor Cristiano Ronaldóval felálló Manchester Unitednél megégett Professzornak becézett Ralf Rangnick tavaly egy motivációs problémákkal küzdő osztrák válogatottat örökölt Franco Fodától.

Rangnick megtalálta a számítását Ausztriában      Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 2022-es világbajnokságról lemaradó csapat Rangnick vezetésével tavaly júniusban a Horvátország elleni 3-0-s győzelemmel indított a Nemzetek Ligája A divíziójában. Még mielőtt elhitték volna az osztrákok, hogy eljött a Kánaán, néhány gyengébb mérkőzés és a sorozat végén a B divízióba való kiesés következett. A válogatott esze, a Real Madridban védőt, a nemzeti tizenegyben irányítót játszó eklatánsan foglalta össze a véleményét a Foda- és a Rangnick-éra közötti különbségről a Franciaország elleni 1-1-es döntetlen után. 

Ez a meccs csak azt mutatta, hogy talán elegünk van abból, hogy kizárólag egy bizonyos fajta rendszerben játszunk, mint ahogyan az előző években is tettük

 – így legitimálta a jelenlegi, látványos, felszabadult felállást a sokoldalú labdarúgó.

És ekkor még nem volt előszele a 2024-es Eb-selejtező-sorozat sikereinek. Tom Middler, az osztrák futballról szóló The Other Bundesliga podcast műsorvezetője szerint Foda idején hiányzott az ötlet a válogatott játékából. – Borzasztó volt nézni a csapatot, az volt az érzésem, hogy Ausztria legjobb tehetségei kárba vesznek.

A korábbi 73-szoros válogatott középpályás, Sebastian Prödl két fontos tényezőt hangsúlyozott a kapitánnyal kapcsolatban. –  A német Bundesliga nagyon népszerű Ausztriában, ennek köszönhetően mindenki ismerte Rangnick szakmai múltját. A kapitány Ausztriába költözött, ez nagyon fontos volt. Igazán erős kapcsolatot alakított ki a játékosaival, ebből sokat profitált a válogatott. 

Rangnick szakított elődje nézeteivel, az osztrák bajnokságból is válogatott. A Red Bull Salzburg kapusa, Alexander Schlager mellett a Sturm Grazból érkező Manprit Sarkaria és Alex Prass is állandó kerettag, csakúgy, mint a salzburgi Samson Baidoo, valamint a Rapid játékosai, Matthias Seidl és Marco Grüll. A hazai bajnokságból is érkező játékosokkal jöttek is az eredmények. 

Rangnick Ausztriája 2023 nagy részében veretlen volt, legyőzte Svédországot otthon és idegenben, hozta a kötelezőket Azerbajdzsán és Észtország ellen. A felfokozott hangulatot mi sem illusztrálja jobban, mint hogy a múlt hét pénteken rendezett Belgium elleni – 3-2-re elveszített – mérkőzésre két és fél óra alatt 47 ezer jegyet adtak el a bécsi Ernst Happel Stadionba. A híres Práter Foda idején a legtöbb meccsen erősen foghíjas volt, Rangnick csapatának játéka megtöltötte élettel a lelátót.

 Ausztria a vereség után hétfőn Bakuban 1-0-ra legyőzte Azerbajdzsánt, és ezzel bebiztosította a csoportmásodik helyét, és sorozatban harmadszor is kiharcolta az Eb-szereplést.

Rangnick volt már edző, sportigazgató, futballfejlesztési igazgató, Thomas Tuchel és Jürgen Klopp mentora, az Európa-bajnokságon részt vevő szövetségi kapitány még nem. Jövőre Németországban ennek is eljön az ideje.

Borítókép: Ralf Rangnick és (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.