Szoboszlai aligha pihen, Kalmár volt eddig ilyenkor a főszereplő

A közelmúlt tapasztalatai és Marco Rossi hétfői szavai egybecsengenek. A magyar válogatott ma minden bizonnyal a szombati, szerbek elleni összeállításhoz nagyon hasonló kezdőtizeneggyel lép pályára. A csapatkapitány, Szoboszlai Dominik egyike annak a három magyar futballistának, aki eddig minden játékpercet a pályán töltött a selejtezősorozatban. Kalmár Zsolt eltiltás miatt biztosan nem játszik Litvániában.

2023. 10. 17. 4:47
Magyarország Szerbia Marco Rossi
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott ma este Litvániában (20.45, tv.: M4 Sport) játszik, s ha Szoboszlai Dominikék nyernek, matematikailag is biztossá válik, hogy Magyarország is tagja lesz a 2024-es Európa-bajnokság mezőnyének. Ha a reális forgatókönyveket vesszük figyelembe, ez már a szombati, szerbek elleni hazai 2-1-es sikerrel eldőlt, ennek ellenére aligha alakítja majd át a kezdőcsapatát a litvániai meccsre. Szoboszlai Dominiket például több mint két éve nem jelölte a cserepadra a szövetségi kapitány, s az idei meccspárok között átlagosan kevesebb mint két helyen változtatott. A három alkalomból kétszer is Kalmár Zsolt és cserélt helyet, ez most előbbi eltiltása miatt biztosan nem történik meg.

Magyarország Szerbia Szoboszlai Dominik Kalmár Zsolt
(10-esben) több mint két éve nem kezdett a kispadon, Kalmár Zsolt (13) most biztosan nem kerül be a kezdőbe (Fotó: Mirkó István)

Marco Rossi a szerbek ellen így küldte pályára a magyar válogatottat: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Styles, Kerkez – Sallai, Varga B., Szoboszlai. S az eddigi gyakorlat alapján nagyon hasonló lesz majd a mieink kaunasi kezdőcsapata is.

Marco Rossi apró kockáztatása Kalmár Zsolttal

A magyar válogatott idei első meccse az Észtország elleni felkészülési találkozó volt. Rossi kezdeményezésre készült, bátor felállást választott, a középpálya közepén Kalmár Zsolt és Vécsei Bálint kapott helyet, egyikük sem klasszikus védekező középpályás. Néhány nappal később, a bolgárok elleni Eb-selejtezős nyitányon már óvatosabb volt a szövetségi kapitány, Kalmár helyett Nagy Ádám kezdett. Ez volt az egyetlen változtatás az észtek elleni csapathoz képest, a selejtezőt a Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Vécsei, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Ádám, Szoboszlai tizeneggyel kezdtük meg.

Nagyon hasonló volt a helyzet szeptemberben, csak a sorrend volt fordított. Belgrádban a Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Nego, Styles, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Varga B., Szoboszlai kezdő futott ki a pályára, s három nappal a csehek ellen, ismét felkészülési mérkőzésen vállalta be Rossi, hogy Styles mellé Kalmárt nevezi a tizenegybe.

Persze a régi futballbölcsesség is úgy tartja, hogy győztes csapaton nem ildomos változtatni, így talán nem meglepő, hogy Rossi a júniusi két meccs között variált a legtöbbet, amelyből az első a montenegrói 0-0 volt. Podgoricában így kezdtünk: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Styles, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Ádám, Szoboszlai. Ehhez képest három nappal később, a litvánok elleni hazai meccsen Bolla helyett Gazdag, Lang helyett Botka, Ádám helyett pedig Varga kezdett.

Mindhárom változtatásnak megvolt a maga érdekessége. volt eddig az egyetlen játékos, aki a meccspár első találkozóját végigjátszotta, mégsem volt ott a második mérkőzés kezdőjében. A Bolla–Gazdag csere volt az egyetlen, amely számottevő szerkezeti változtatással járt, a jobb oldalon Sallai húzódott a szokásosnál hátrébb. Varga Barnabás pedig a válogatott kezdőközépcsatárává vált, bár ez júniusban talán még nem volt annyira világos, mint most, néhány hónappal később.

Szoboszlai egy esetben pihenhet

Marco Rossi szintén minden sajtóeseményen hangsúlyozza: a magyar válogatott továbbra sem sztárcsapat, a csapatnak az egységben rejlik az ereje. S ezt az olasz szakember az összeszokottsággal alapozza meg, a felkészülési mérkőzéseken sem kísérletezgetett, s ezt Litvánia ellen sem fogja megtenni, hiszen ez még kőkemény tétmeccs. Ha Kaunasban biztossá válna a kijutás, az utolsó két, novemberi selejtezőmérkőzésen egy fokkal nagyobb lesz az esélye a variálásnak.

Ami működik, azon nincs értelme változtatni. Lehet persze mindig csiszolni a csapaton, mindig lehet javulni, fejlődni, de túl sok változtatást nem tervezek

 – erősítette meg Rossi a hétfői sajtótájékoztatón.

Nagy Ádám, és Szoboszlai Dominik eddig mind az öt selejtezőn kezdett, s ez minden bizonnyal így marad a hatodikra is. Dibusz, Szalai és Szoboszlai eddig az összes játékpercet a pályán töltötte, a jelenlegi csapatkapitánnyal legutóbb 2021 szeptemberében, Andorra ellen fordult elő, hogy a keret tagja volt, de csak a kispadra jelölte Rossi. Szoboszlai legfeljebb akkor kapna pihenőt, ha nagyon hamar lerendezzük az érdemi kérdéseket, például ugyanúgy 3-0-ra vezetnénk bő egy óra játék után, mint eddigi egyetlen, 2000-es kaunasi fellépésünkkor.

A kezdőcsapaton most sem várható nagy változtatás, a Nagy–Kalmár cserére pedig még az elméleti esély sem adott utóbbi eltiltása miatt. Nagyjából ugyanott tartunk, mint a szerbek elleni meccs előtt, az a legfőbb kérdés, hogy Fiola vagy Botka kerül-e be a tizenegy közé, előbbi a szerbek ellen teljesen kihajtotta magát, s az utolsó húsz percre szállt be helyette a Ferencváros védője.

Borítókép: Marco Rossi nem szokta felforgatni a csapatát (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.