Szoboszlai Dominik még nem azt kapta, amire igazán várt

A 2024-es németországi Európa-bajnokság huszonnégy résztvevője közül kilenc már ismert. A házigazda németekhez az októberi selejtezők alatt csatlakozott Franciaország, Portugália, Spanyolország, Skócia, Anglia, Törökország, Belgium és Ausztria is. A Szoboszlai Dominik vezette magyar válogatott szintén jó pozícióban van, de a mieinknek egy pontra vagy valamelyik rivális pontvesztésére még szükségük lesz a két novemberi selejtezőn. Mivel azonban nemcsak a kijutást, hanem az Eb-csoportok sorsolását is szem előtt kell tartani, Marco Rossi válogatottja biztosan ennél többet akar majd kihozni a Bulgária és Montenegró elleni meccsekből. Teljes körkép a selejtezősorozat állásáról.

2023. 10. 18. 12:31
Szoboszlai Dominik, Litvánia, Liverpool
Labdarúgó Eb-selejtező - Litvánia-Magyarország Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban a Liverpool a közösségi médiában sorra gratulált játékosainak. Az októberi Eb-selejtezős fordulók alatt a francia, a portugál, a skót és az angol válogatott is bebiztosította részvételét a jövő évi Európa-bajnokságon, valamennyi liverpooli futballistával. és a magyar válogatott még nem ünnepelhetett kijutást, de a mieink helyzete is kiváló a novemberi zárás előtt. Szoboszlai pedig így is kapott üzenetet a Vörösök felületén.

Magyarország Szerbia, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland
Szoboszlai Dominik és is szerzett Eb-selejtezős gólt októberben (Fotó: Mirkó István)

A Liverpool gratulációja egyelőre nem az Eb-szereplés kivívása, „csupán” a litvánok elleni gólja és gólpassza miatt járt Szoboszlainak.

Ez sem rossz, bár még nem az az üzenet, amiben Szoboszlai a Litvánia elleni meccs előtt bízott.

Szoboszlai Dominik nem egy pontról beszélt

A magyar válogatott csapatkapitánya ugyanakkor hangsúlyozta: kár lenne a kelleténél rosszabbul megélni a litvániai 2-2-es döntetlent, amely elnapolta a kijutás bebiztosítását.

Nagyon nem kell szomorkodni, nem halt meg senki, tanulunk ebből, és a következő meccsen is úgy megyünk ki, hogy az első perctől nyerni akarunk.

Így van, nyerni, és nem döntetlent játszani megyünk Bulgáriába, noha az egy ponttal is bebiztosítanánk az Eb-részvételt. Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolása szempontjából azonban minden egyes pontnak lehet jelentősége. A csapatokat ugyanis a selejtezős összteljesítmény alapján sorolják kalapokba.

A rendező Németország mellett az öt legjobb mérlegű csoportelső lesz az első kalapban, a többi csoportelső és a legjobb csoportmásodik a következőben, míg a három leggyengébb csoportmásodik és a három pótselejtezős gárda (pontosabban ág, hiszen a sorsolást a pótselejtezők lebonyolítása előtt tartják) kerül a negyedik kalapba.

Így néznének ki a Eb-kalapok a jelenlegi csoportállások alapján

1. kalap: Németország (rendező), Portugália, Franciaország, Anglia, Belgium, Törökország
2. kalap: Spanyolország, Magyarország, Albánia, Szlovénia, Románia, Ausztria
3. kalap: Skócia, Szerbia, Dánia, Ukrajna, Hollandia, Csehország
4. kalap: Szlovákia, Wales, Svájc és a három pótselejtezős

Két csoportban minden kérdés eldőlt

Novemberben tehát a kalapok is véglegessé válnak, egyelőre azonban még az Eb-mezőny fele sem ismert. A legegyszerűbb az A és az F csoport helyzete, itt már mindkét továbbjutó ismert, Spanyolország és Skócia, illetve Belgium és Ausztria készülhet az Európa-bajnokságra.

Rajtuk kívül Franciaország, Portugália, Anglia és Törökország biztosította be a helyét, sőt előbbi három már a csoportelsőségét is.

Matematikailag kilenc válogatott szereplése biztos, igazán éles helyzet azonban csupán a csoportok felében akad a novemberi zárás előtt. A B csoportban a franciák mögött Hollandia páholyban érezheti magát, s ha az írek ellen nem is biztosítaná be helyét, az utolsó fordulóban, Gibraltár ellen ezt minden bizonnyal megteszi. A J csoportban Portugália mögött Szlovákia is biztos befutónak látszik, Izland és Bosznia-Hercegovina ellen egyetlen pontot kell összekaparnia novemberben a matematikai megerősítéshez. Szintén egyetlen pontra van a biztos kijutástól a G csoportban a magyar és a szerb válogatott, akárcsak az E csoport éllovasa, Albánia.

Az E csoportban még négyen is pályáznak a két helyre, ám Lengyelországnak már csak egy meccse van hátra, s ha azt meg is nyerné a csehek ellen, Lewandowskiéknak akkor is izgulniuk kell az utolsó fordulóban, hogy Csehország vagy éppen Moldova ne csússzon be eléjük. Az albán, a cseh és a moldáv válogatott sorsa még saját kezében van, bár utóbbinak Albánia és Csehország ellen hat pontot kellene gyűjtenie novemberben a történelmi kvalifikációhoz.

Első ránézésre simának tűnik a H csoport, hiszen Szlovénia és Dánia egyaránt négy pont előnnyel vezet a kazahok előtt, ám novemberben a szlovének éppen a két közvetlen rivális ellen játszanak, s ha kikapnak Dániában, akkor a Kazahsztán elleni mérkőzésből ki-ki meccs válik.

Biztosan utolsó fordulós ki-ki meccs dönt az angolok mögötti második helyről a C csoportban, Ukrajna és Olaszország az előbbit sújtó háború miatt az Eb helyszínén, Németországban feszül egymásnak. Az viszont még kérdés, hogy a döntetlen kinek lesz jó azon a meccsen: az olaszoknak előtte nyerniük kell Észak-Macedónia ellen, hogy ilyen szempontból kedvező helyzetbe hozzák magukat a sorsdöntő összecsapásra.

A törökök mögött három válogatott verseng a D csoport másik továbbjutó helyéért. Wales és Horvátország tíz, Örményország hét ponttal áll, utóbbi mindkét riválisa ellen játszik novemberben. Az örmények nemcsak hátrányuk miatt vannak szorult helyzetben, hanem azért is, mert a horvátokkal és Walesszel szemben a kaukázusiak nem reménykedhetnek a pótselejtezőben.

A legnagyobb káosz az I csoportban van, és ezt sajnos szó szerint kell értenünk. Izrael két októberi selejtezője a Hamász brutális terrortámadása következtében elmaradt, s egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mikor, hogyan és hol lehet lezárni ennek a csoportnak a küzdelmeit. Egyelőre Románia vezet, de a vesztett pontokat tekintve csak harmadik helyen áll Svájc és Izrael mögött. Elméleti esélye még Koszovónak is maradt, ha maradék három meccsén kilenc pontot szerez, de még ebben az esetben is szüksége lenne egyéb kedvező eredményekre.

Melyik csapatok vívhatnak Eb-pótselejtezőt?

A csoportkör novemberi lezárása után huszonegy Európa-bajnoki résztvevő lesz ismert, a maradék három kvótáról 2024 márciusában pótselejtezők döntenek, három ágon tizenkét csapat részvételével, egymeccses elődöntők és döntők végén. A pótselejtezőt nem a selejtezőcsoporton keresztül lehet elérni, hanem a tavalyi Nemzetek Ligája-szereplés alapján.

Az A divíziós tizenhat csapat közül egyelőre Olaszország, Horvátország és Lengyelország nem áll kijutó helyen. Ha nem lesz legalább négy csapat, amely lemarad az egyenes ági kvalifikációról, akkor ehhez az ághoz csatlakozik a D liga legjobbja, Észtország, nyilvánvalóan minimális esélyekkel. Legalább két A ligás válogatottnak biztosan a pótvizsga jut, hiszen ha a jelenlegi trióból a horvátok és a lengyelek mégis megszereznék a második helyet a csoportjukban, akkor helyettük Wales és Csehország kerülne erre a vigaszágra. Ha harmadik A ligás csapat nem lesz a lemaradók között, akkor az Észtország melletti utolsó helyet a B divízióból töltik fel.

Tényleg csak a rend kedvéért: ha a magyar válogatott teljesen összeomlana, és lemaradna az egyenes ági kvalifikációról, akkor minden bizonnyal kapna itt még egy esélyt, de nyilvánvalóan jó lenne elkerülni, hogy esetleg az olaszok vagy éppen a horvátok ellen kelljen ki-ki meccset vívni az Eb-részvételért, különösen a jelenlegi erős kiindulóhelyzet ismeretében.

Így néznének ki a pótselejtezős ágak a jelenlegi csoportállások alapján

A ág
Olaszország–Észtország, Horvátország–Lengyelország

B ág
Izrael–Izland, Bosznia-Hercegovina–Finnország

C ág
Grúzia–Luxemburg, Görögország–Kazahsztán

A B és a C ligának is meglesz a maga ága. Előbbin már matematikailag is biztos Bosznia-Hercegovina és Finnország pótselejtezős részvétele, utóbbin pedig Grúzia szereplése. Előbbiekhez jelen állás szerint Izrael és Izland csatlakozna, míg a C ligából Grúzia, Görögország, Kazahsztán és Luxemburg közül lenne egy válogatott Eb-résztvevő. A B divíziós csapatok közül Norvégia és Írország reménykedhet még abban, hogy a többi csoport úgy alakul át, hogy nekik is jut pótselejtezős lehetőség, de ha esetleg az olaszoktól kikapna, Ukrajna is szinte biztosan kapna második esélyt. A C ligások közül elméletileg még többen is bízhatnak a csodában, de az egyetlen valamelyest reális forgatókönyv az, hogy Kazahsztán egyenes ági kijutásával Azerbajdzsánnak kapar ki egy pótvizsgás lehetőséget.

Borítókép: A magyar válogatott az Eb-kijutás küszöbén áll a novemberi fordulók előtt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.