Sztankovics súgott? A jó barát nem hiszi el, mi történt a szerbekkel

Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője ezúttal kivételesen nem magyar győzelemért szorít. Sztankovics a szombat esti Magyarország–Szerbia Eb-selejtező előtt meglátogatta a szerb csapatot és persze mindenekelőtt Dragan Sztojkovics szövetségi kapitányt, aki jó barátja. A szerb labdarúgás legendája dicsérte a magyar válogatottat, beszélt a Fradi válogatott játékosairól, s van valami, amit ő sem ért a szerb futballban.

2023. 10. 14. 11:58
Dejan Sztankovics
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dejan Sztankovics egy évvel az akkor még Jugoszlávia néven szereplő válogatottól elszenvedett 12-1-es magyar kudarc után, 1998-ban mutatkozott be a válogatottban. Egészen 2013-ig volt a szerb válogatott meghatározó játékosa – a sikertelen 2014-es vb-kvalifikáció miatt köszönt el –, 103-szor szerepelt a nemzeti csapatban, ő volt az immár önálló Szerbia első csapatkapitánya, megjárta az 1998-as, a 2006-os és 2010-es világ-, a 2000-es Európa-bajnokságot. Egész röviden: Sztankovics a szerb labdarúgás egyik legendája.

Dragan Sztojkovics, Dejan Sztankovics, Szerbia, Magyarország, válogatott, Eb-selejtező
Dragan Sztojkovics és Dejan Sztankovics, a szerb labdarúgás és válogatott két legendája (Fotó: fss.rs)

A szerb labdarúgás nagyon erős, az utánpótlása szinte kiapadhatatlan, így hát Sztankovics visszavonulásába sem remegett bele, a 2014-es kudarc után a szerb válogatott kijutott a 2018-as és a 2022-es világbajnokságra is. Európa-bajnokságon viszont meglepő módon 2000 óta nem szerepelt! Pedig a 24 csapatos Eb-re elméletileg lényegesen könnyebb kijutni, mint világbajnokságra.

 

Sztankovics hiányérzete: 24 éve Eb nélkül

– Nem akarom elhinni, hogy lassan 24 év telik el a belga–holland közös rendezésű Eb óta. A körülmények szerencsétlen összejátszása, néhány váratlan eredmény miatt azóta rendre lemaradtunk az eseményről. Itt az alkalom, hogy jóvátegyük a mulasztást – idézi a Szerb Labdarúgó-szövetség honlapja Dejan Sztankovicsot abból az aprópóból, hogy a szerb szakember pénteken meglátogatotta a szerb válogatottat Budapesten.

Sztankovics, ne haragudjunk rá ezért, természetesen Szerbiának drukkol a szombat esti mérkőzésen.

– Igazi meccslabda előtt állunk. A csapatunk megfelelő minőséget képvisel ahhoz, hogy ne a véletlenen múljon a továbbjutásunk. Pikszi, a szövetségi kapitányunk és a rendkívül tehetséges játékosaink megmutatták már, hogy mire képesek. Szívből kívánok nekik minden jót és győzelmet szombat estére – igyekszik önbizalmat táplálni a honfitársaiba Sztankovics.

 

Sztankovics Sztojkovicsról: Barát, vezér, kapitány, elnök?

Később Sztankovics beszélt a Dragan Sztojkovicshoz, Pikszihez fűződő barátságáról, felidézve, őt magát is meglepte, amikor a 2000-es Európa-bajnokságon Szlovénia ellen ő került be a kezdőcsapatba éppen Sztojkovics helyett. Ám ez nem az ellenségeskedés, ellenkezőleg, a barátság kezdete kettejük között, amit persze megkönnyített, hogy mindketten a Zvezda játékosai voltak egykoron.

– Nem is tudom, hogyan jellemezzük kettőnk kapcsolatát, az ugyanis mélyebb a barátságnál. Már nem is tudom, hogyan szólítsam őt:  vezér, szövetségi kapitány vagy elnök – beszélt Sztankovics Sztojkovicsról, aki egykoron a Szerb Labdarúgó-szövetség, majd a Crvena zvezda elnöke is volt.

– Pikszi jelenleg olyan helyzetben van, hogy egyszerűen együtt kell élnie a nyomással. Egyszerre nehéz és megtisztelő a szerb színeket viselni, őszintén szólva, most nem cserélnék vele.  Mégis úgy érzem nincs ok aggodalomra, ő mindent kézben tart – folytatta Sztankovics, majd kimondta: Szerbiának győzelemre kell játszania Budapesten.

 

Sztankovics Varga Barnabás őrzésére figyelmeztet

Sztankovics véleményét a Ferencváros vezetőedzőjeként persze kikérték a magyar válogatottról, a Fradiról és úgy általában a magyar labdarúgásról.

– A magyar csapat rendkívül szervezett. irányítása alatt karakteres, stabil együttes formálódott. Akár védekezésben, akár támadásban mindig mindenki tudja, kinek mi a feladata, mit kell csinálni az adott helyzetben. Varga Barnabás klasszikus középcsatár, akinek az őrzése nagy figyelmet követel a védőktől – mondta Sztankovics a magyar válogatottról, amit olvasva feltehetjük a kérdést:

Sztankovics netán súgott is a szerbeknek, Sztojkovicsnak, hogyan lehet megállítani Varga Barnabást?

 

– A ferencvárosi játékosaim közül a sérülése után ismét versenyben van a csapatba kerülésért és persze ott van is a kapuban, aki már Belgrádban is megmutatta a képességeit. távolléte minden bizonnyal nagy hátrány lesz a magyarok számára, mert ő a védelem kulcsembere, irányítója. Az ő kiesése mindenképpen előnyt jelent számunkra.

Borítókép: Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzőjeként (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.