Guardiola bevallotta, ami nagyon nem lehetett ínyére

Önmaga árnyéka volt az elmúlt hetekben a Manchester City, ennek eredményeképp a negyedik helyre csúszott a Premier League tabelláján a címvédő. Egyelőre Pep Guardiola sem találja a kiutat, és az Aston Villa elleni, szerdai vereség után azt is el kellett ismernie, hogy a jobb csapat nyert.

2023. 12. 07. 14:13
GUARDIOLA, Josep
Manchester, 2023. december 4. Josep Guardiola, a Manchester City vezetõedzõje az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Manchester City-Tottenham Hotspur mérkõzésen a manchesteri Etihad Stadionban 2023. december 3-án. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City a közelmúltban sorrendben a Premier League hagyományos topcsapatai közül a Chelsea-vel, a Liverpoollal, illetve a Tottenham Hotspurrel is összecsapott, valamint az idényben brillírozó Aston Villával is, és a nehéz sorozatnak nem olyan vége lett, amiben Pep Guardiola reménykedett: három döntetlen és egy vereség volt a mérleg a címvédő szempontjából.

Mostanában Haaland sem tudta győzelemre vezetni Guardiola csapatát
Mostanában Haaland sem tudta győzelemre vezetni Guardiola csapatát Fotó: EPA/Peter Powell

A Manchester Citynek 2017 óta nem volt hasonló, négy mérkőzésből álló nyeretlen sorozata az angol bajnokságban, ráadásul a megszokottnál több gólt kap a csapat. Edersonnak az eddigi tizenöt forduló alatt tizenhétszer kellett kihalásznia a hálóból a labdát, ami a világoskékek egy kapusával sem fordult elő a 2009–10-es szezon óta, amikor csupán az ötödik helyen végeztek a világoskékek.

A mélypontot az említett négy mérkőzés közül az Aston Villa elleni 1-0-s vereség jelentette. Guardiola tisztában lehetett azzal, hogy nehéz feladat vár a csapatára szerdán, mivel Unai Emery erődöt csinált a Villa Parkból, ahol a birminghami gárda február óta az összes bajnoki meccsét megnyerte, de arra még talán a katalán menedzser sem számított, hogy ennyire rossz estéjük lesz. Mindössze két kapura lövésük volt az Aston Villa huszonkét próbálkozásával szemben – előbbi a legalacsonyabb, utóbbi holtversenyben a legmagasabb szám Guardiola edzői pályafutásának idején.

A Manchester City egykori védője, Gael Clichy egyenes tragikusnak látta a manchesteriek szerdai produkcióját: – A City a valaha volt egyik legrosszabb mérkőzését játszotta, örülhetnek a játékosok, hogy nem két, három, esetleg négy kapott góllal zárták a meccset.

 

 

Guardiola megoldásokat keres

A Villa elleni mérkőzés után Guardiolának olyasmit kellett elismernie, amihez nem igazán van hozzászokva. – Szenvedtünk, főleg az első félidőben, a másodikban már nagyon más lett minden. A támadóharmadban nem úgy mozogtunk, ahogy kellett volna, és a passzainkkal sem voltam megelégedve. Tudjuk, hogy milyen szinten vagyunk képesek játszani, edzőként meg kell találnom a módját, hogy nyerjünk. Most szenvedünk egy kicsit, de itt vagyok, hogy segítsem a játékosaim – szögezte le a City edzője, aki szerint a jobb csapat nyert, és az Aston Villa akár a bajnoki címre is esélyes lehet. 

A manchesterieknek nagy problémát jelent hiánya. Az előző idényben triplázó csapat szezonbeli négy vereségét akkor szenvedte el, amikor eltiltások miatt a spanyol védekező középpályás nélkül kellett helytállnia. – Meg kell találnunk a módját annak, hogy nélküle nyerjünk – mondta erről Guardiola.

Bár valóban nem az elmúlt hetek voltak a Manchester City történetében a legfényesebbek, de mint arra Jürgen Klopp is rávilágított, badarság lenn leírni a gárdát. 

A világoskékekre eddig is jellemző volt az őszi megtorpanás, de aztán rendre megtáltosodtak, és lehengerlő győzelmi sorozatokkal egymás után húzták be a bajnoki címeket. A 2018–19-es idényben például tizenkilenc forduló után tíz pont volt a lemaradásuk a listavezetővel szemben, aztán mégis az övék lett az aranyérem. Ehhez képest most a negyedik helyen állnak, és csak hat pont hátrányt kell ledolgozniuk (1. Arsenal 36 pont, 2. Liverpool 34, 3. Aston Villa 32, 4. Manchester City 30).

Borítókép: Pep Guardiola a Manchester City–Tottenham Hotspur angol bajnoki mérkőzésen (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.