Novak Djokovics elárulta, Rafael Nadal hogyan félemlítette meg

Novak Djokovics döbbenetesen sikeres évet zárt, a lehetséges huszonnyolcból huszonhét meccset megnyert a Grand Slam-tornákon, csupán a wimbledoni döntőt veszítette el Carlos Alcaraz ellen. A szerb teniszező elárulta a CBS-nek adott interjúban, hogy abból a vereségből is motivációt merített. Novak Djokovics két legnagyobb riválisa is szóba került: a huszonnégyszeres GS-bajnok szerb elismerte, hogy a 2019-es wimbledoni döntőben a legyőzött Roger Federer jobban teniszezett nála, s felidézte azt is, Rafael Nadal miként félemlítette meg őt már a Roland Garros öltözőjében.

2023. 12. 11. 8:18
Novak Djokovics ATP világelső
Torino, 2023. november 13. A szerb Novak Djokovic ünnepel a világranglista elsõ helyezéséért járó trófeával a férfi teniszezõk szezonzáró ATP-világbajnokságán Torinóban 2023. november 13-án. Djokovic a rekordot jelentõ nyolcadik alkalommal áll a rangsor élén az év végén. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a 2023-as év elején még csak a második volt a férfi teniszezők örökrangsorában, huszonegy Grand Slam-trófeával már a tavaly visszavonult (20) előtt, de (22) mögött járt. A szerb játékos azonban idén nagy valószínűséggel eldöntötte a maga javára a sportágtörténet legjobbja címért zajló hármas versenyfutást, az Australian Open, a Roland Garros és a US Open megnyerésével immár huszonnégy GS-címmel Novak Djokovics tartja ezt a csúcsot is, ahogy ő nyerte meg legtöbbször az év végi világbajnokságot, ő érte el elsőként a 400 világelsőként töltött hetet, és tovább erősítette egy másik fontos rekordját azzal, hogy 2023 már a nyolcadik év volt, amelyet a világranglista élén zárt. Djokovicsnak legtöbbször a mentális erejét emelik ki, ami a riválisai fölé emeli, de a szerb a CBS-nek adott interjújában visszautasította, hogy ez adottság lenne.

Novak Djokovics tenisz interjú Roger Federer Rafael Nadal
Novak Djokovics sok sikert ünnepelhetett idén, a karrierje alapján immár Rafael Nadal és Roger Federer előtt jár (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

– Ez nem ajándékként hullott az ölembe, rengeteg munkát fektettem bele. A legnagyobb küzdelem általában nem a teniszpályán, hanem bennem zajlik, rendszeresen kétségek és félelmek támadnak bennem a meccseken. Nem szeretem, amikor azt hallom, hogy csak pozitívan szabad gondolkozni, és nincs lehetőség a hibázásra. Mind emberek vagyunk. A különbség, hogy én rövid idő alatt túllépek a negatív érzéseken, ahogy megjelennek, felismerem őket, és egy rövid érzelemkitörés után helyreállok – hangsúlyozta Djokovics, aki elárulta: szégyelli magát, amikor összetöri az ütőjét, de elfogadta, hogy ő is csak egy tökéletlen ember.

Novak Djokovics: Roger Federer jobb volt nálam

Amikor a mentális erejének sikere jött szóba, Djokovicsnak azonnal a 2019-es wimbledoni döntő jutott eszébe. Ma már tudjuk, az volt Roger Federer sikerekben gazdag pályafutásának utolsó Grand Slam-döntője, s a svájci klasszis két szettet is simán nyert meg Djokovics ellen, aki annak ellenére szerezte meg a trófeát, hogy a döntő szettben adogatóként két meccslabdája is volt Federernek.

– Nagyon jól emlékszem azokra a meccslabdákra. Ha megnézzük a mérkőzés statisztikáit, Roger Federer sokkal jobb volt nálam a játék minden elemében, mégis én nyertem meg a meccset, mind a három tie breaket. Meg kell tudni választani a megfelelő pillanatokat, amikor az ember tényleg a csúcsteljesítményét nyújtja.

Mikor félt Novak Djokovics Rafael Nadaltól?

Djokovics másik nagy ellenfele Rafael Nadal volt, sőt a szerb a salakkirályt tartja karrierje legnagyobb riválisának. Novak Djokovics az interjúban elismerte, volt, amikor félt a spanyoltól. 

– A Roland Garros öltözőjében kicsi a hely. Ahogy Nadal ott ugrált, sprintelt, olyan közel volt hozzám, hogy hallottam a zenét, ami a fejhallgatójából szólt. Megfélemlített, akkor még nem fogtam fel, hogy ez is a meccs része, ma már készen állok a háborúra a teniszpályán.

Bár évszámot nem említett Djokovics, minden bizonnyal 2006-ról, az első egymás elleni találkozójukról lehet szó, amikor a második Roland Garros-címe felé hajtó Nadal ellen kétszettes hátrányban végül feladta a negyeddöntőt a szerb teniszező.

Djokovics példát is adott arra, hogyan veszi figyelembe a tenisztudáson túli tényezőket a meccsein.

– A teniszben nincs fizikai kontakt a játékosok között, viszont nagyon sok a szemkontaktus. Amikor térfélcserekor ülünk a padon, a kivetítőn sokszor mutatnak minket, és figyelem, hogyan iszik, hogyan lélegzik az ellenfelem, hogyan kommunikál a stábjával, esetleg jobban izzad-e, mint szokott. Ezek mind hatással vannak a teljesítményre.

Novak Djokovics szereti, ha ellene szurkolnak?

Miközben trófeák és sikerek számában Djokovics immár lehagyta Federert és Nadalt (bár a spanyol jövőre még visszatér a pályára), népszerűség terén ugyanezt nem tudta elérni. Míg Federer és Nadal meccsei túlnyomó részén élvezi a helyszíni közönség támogatását, Djokovicsról ez nem mondható el.

– A karrierem nagy részében ellenséges volt velem szemben a közönség, és megtanultam jól kezelni ezt a helyzetet. Az emberek már azt gondolják, az hozza ki belőlem a legjobbat, amikor mindenki ellenem van. Volt már erre példa, de azért jobban élvezem a támogató környezetet – cáfolta részben a róla kialakult képet a harminchat éves szerb klasszis.

Mivel bosszantotta fel Carlos Alcaraz Novak Djokovicsot?

Az idei legnagyobb riválisai sokkal fiatalabbak Djokovicsnál, de a szerb teniszező ebből is motivációt merít.

– A fiatalok éhesek a sikerre, és ellenem akarják a legjobb teniszüket játszani. Ez viszont bennem is felébreszti a szörnyeteget. Amikor Carlos Alcaraz legyőzött a wimbledoni döntőben, annyira felbosszantott, hogy utána mindent meg kellett nyernem Amerikában – mondta Djokovics, aki az emlékezetes cincinnati döntőben visszavágott fiatal spanyol ellenfelének, majd megnyerte a US Opent is.

Borítókép: Novak Djokovics az év végi világelsőségért kapott trófeával (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.