Előnyt élveznek az amerikaiak? Szemérmes válasz a vb-döntő előtt

A 2022-es és a 2023-as után az idei világbajnokságon is helyosztó mérkőzésen csap össze a magyar és az amerikai női vízilabda-válogatott. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a tavalyi közös kisiklás után helyreáll a világ rendje, hiszen a két csapat ismét a fináléban találkozik egymással. A legutóbbi három olimpián aranyérmes, hétszeres világbajnok Egyesült Államok a női szakág nagyhatalma, de nem legyőzhetetlen. A magyar válogatott ezt akarja bebizonyítani a pénteken 15.30-kor kezdődő döntőben.

2024. 02. 16. 9:51
Ashleigh Johnson, Egyesült Államok női vízilabda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női vízilabda-válogatott a tokiói olimpián hatalmas szenzációt aratott azzal, hogy 10-9-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát. A mieinknek ez a siker fontos volt a továbbjutás szempontjából, az amerikaiak viszont így is a csoport élén végeztek és később már nem hibáztak, az egyenes kieséses szakaszban mindhárom mérkőzésüket nagy fölénnyel nyerték meg és így az olimpiát is zsinórban harmadszor.

GARDA Krisztina, magyar vízilabda-válogatott, vb-döntő, Magyari Alda, Ashleigh Johnson, Mihók Attila, DOha
Garda Krisztina trükkös lövéseitől retteg az egész női nezőny. Fotó: MTI /Kovács Tamás

Tokióból a magyar válogatott is elégedetten tért haza, hiszen három negyedik helyezés után végre érmet, bronzot szerzett. A történet folytatása is jól ismert. A mieink lendülete kitartott, egy év múlva a magyar csapat a hazai rendezésű világbajnokságon már a döntőben csapott össze az amerikaiakkal, és csak úgy maradt alul 9-7-re, hogy a bírók az amerikaiakat segítették néhány kifogásolható ítélettel.

Négy év, négy meccs, a második vb-döntő

Tavaly mindkét együttes mélypontra került, a 2023-as fukuokai vb-n csupán az ötödik helyért rendeztek Magyarország–Egyesült Államok találkozót. A két csalódott csapat meccsét az amerikaiak végül büntetőpárbajban nyerték meg 15-13-ra.

A leírtakból akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy a két együttes csupán azonos hullámhosszon éli az életét, ám az idei világbajnokságra nagyon eltérő úton érkeztek. A mieink januárban még Európa-bajnokságon szerepeltek, ahol csalódásként mindhárom fontos meccsüket elvesztették, nem jutottak be a legjobb négy közé, csupán ötödikek lettek és olimpiai kvótát sem szereztek.

 

Mihók Attila: Példamutató csapat lettünk

– Vették a fáradtságot, a bátorságot és az akaratot ahhoz, hogy az emberi kapcsolatok szintjén is példamutató csapattá váljanak. Ez a mai siker talán ebből fakadt – Mihók Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ezzel magyarázta a nyolc között a világbajnoki címvédő Hollandia elleni győzelmet, amit a Görögország elleni siker után is megismételt aforizmát költve.

MAHIEU Geraldine; MÁTÉ Zsuzsanna; GURISATTI Gréta; GARDA Krisztina, magyar vízilabda-válogatott, vb-döntő, egyesült államok
Egységes csapattá érett a magyar női vízilabda-válogatott. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az említett két mérkőzésen egyaránt a kapus Magyari Alda volt a magyar válogatott hőse, a büntetőpárbajban mindkétszer az ő védéseinek köszönhetően sikerült győzni. A 23 éves hálóőr szerényen elhárította a dicséretet, s persze készül a döntőre, ahol vissza szeretne vágni a példaképének, az amerikai Ashleigh Johnsonnak.

 

Hogyan nyerhetünk? 

A rutinos Garda Krisztina meccsről meccsre fontos gólokat lő, egyértelműen a csapat egyik vezéregyénisége, s arra is vállalkozott, hogy elmondja, miként verhetjük meg az amerikaiakat.

– Úgy, ha mindenben jobbak vagyunk, mint ők. A védekezés a legfontosabb, de elöl is jól kell játszanunk, mert az amerikai egy rendkívül komplett csapat, kiváló játékosok alkotják, ráadásul van egy nagyszerű kapusuk is – szakmázott az átlövő, majd lélektani felkészülésről is beszélt: – Nem foglalkozom azzal, hogy ez egy világbajnoki döntő, próbálok úgy gondolni rá, mint egy mérkőzésre, amit meg akarunk nyerni.

Garda Krisztina jubileumhoz érkezik, a pályafutása 200. válogatottbeli fellépésére készül. Azt is elárulta, anno 2005-ben éppen egy magyar–amerikai vb-döntő hatására (amit a magyar válogatott nyert meg) döntött úgy, hogy vízilabdázó lesz.

 

 

Adam Krikorian: Hullámzó a teljesítményünk

Adam Krikoriant, az amerikaiak szövetségi kapitánya azt emelte ki az MTI-nek nyilatkozva, hogy eltérően alakult a két csapat felkészülése, hiszen az európai válogatottaknak idén már Eb-n is kellett szerepelniük.

– Hogy ez egyben jelent-e előnyt nekünk? Nem tudom. A döntőben minden kínálkozó lehetőséggel élni szeretnénk, és jól kell játszanunk. Ha nem így teszünk, nem nyerünk… – felelete szemérmesen Adam Krikorian, azzal indokolva az USA hullámzó teljesítményét az elmúlt években, hogy több fiatal, kevésbé tapasztalt játékost épített be az együttesbe.

– Időre van szükségük, hogy ezeket a helyzeteket megéljék, és tudják kezelni. Azt szeretném, hogy a kiegyensúlyozottság legyen a meghatározója ennek az együttesnek – fogalmazott Adam Krikorian.

Nos, ez csak látszólag bonyolult kérdés. Az európai szakemberek szerint egyértelmű a válasz... 

Borítókép: Nem véletlenül tartják a világ legjobbjának. Az amerikai kapus, Ashleigh Johnson ilyen bravúrokra képes

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.