Tunézia ellen kezd a magyar válogatott, a tét a nyári olimpia

Csütörtöktől vasárnapig Tatabányára figyel a magyar sportvilág, ott rendezik ugyanis az olimpiai selejtezőtorna magyar érdekeltségű csoportjának mérkőzéseit. A csapattagok bizakodva várják az első, Tunézia elleni összecsapást, ám abban valamennyien egyetértenek, hogy nem lesz könnyű dolguk a nyitányon.

2024. 03. 14. 5:45
LÉKAI Máté; GOLLA, Johannes
Köln, 2024. január 22. Lékai Máté (b) és a német Johannes Golla a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Németország - Magyarország mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy nap alatt három meccs vár az olimpiai selejtezőn ­Chema Rodríguez szövetségi kapitány által felkészített magyar férfi-kézilabdaválogatottra. A januári Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért együttes ellenfele sorrendben Tunézia, Norvégia és Portugália lesz a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban. A képlet egyszerű: a négyes első két helyezettje kijut a párizsi olimpiára. A Magyar Kézilabda-szövetség a hétfői sajtótájékoztatóján világosan kijelölte, mi a válogatott célkitűzése, ami természetesen nem más, mint a továbbjutás az olimpiai selejtezőről.

De vajon melyik rivális lehet a magyar válogatott legnagyobb ellenfele? A nemzeti csapat mérlege mindhárom ellenfelével szemben pozitív, ám intő jel, hogy a norvégoktól a legutóbbi négy alkalommal, a portugáloktól pedig az utóbbi három meccsből kétszer simán kikapott. Ha csak a közelmúltra tekintünk vissza, a januári, németországi Európa-bajnokságon története legjobb eredményét érte el Magyarország az ötödik helyezéssel . A portugál férfi-kézilabdaválogatott ott hetedikként, a norvég csapat pedig kilencedikként zárt, míg Tunézia bronzérmes lett az Afrika-bajnokságon. A tavalyi világbajnokságon mind a négy gárda ott volt: Norvégia a 6., Magyarország a 8., Portugália a 13., Tunézia pedig a 25. helyen végzett. A korábbi kiváló kézilabdázó, ennek ellenére sem írná le a csütörtöki ellenfelet, Tunéziát.

IMG_8134
Nagy László szerint támadásban pontos játék kell a magyar válogatottól csütörtök este (Fotó: Csudai Sándor)

Az átlövőkre figyelni kell

– Egy Európán kívüli nemzetről beszélünk, amely mindig meg szokta lepni az ellenfeleket. Tunézia szokatlan, kellemetlen stílusban fog játszani, a játékosai nagyon atletikusak, akik a taktikai repertoár mellett szerintem inkább a fizikai képességeiket fogják előtérbe helyezni. Az átlövőkre mindenféleképpen figyelnünk kell. A legfontosabb, hogy támadásban pontos kézilabdát tudjunk elérni, az ellenfél kellemetlen kapusstílusa ne jelentsen nekünk akadályt – mondta lapunknak a magyar válogatott legutóbbi, 2012-es olimpiai részvételekor még aktív játékosként szereplő sportvezető.

Szintén ott volt Londonban Mikler Roland és Lékai Máté, akik még ma is a férfi-kézilabdaválogatott tagjai. A Szeged kapusa kihagyta a januári Európa-bajnokságot, most, Tatabányán visszatér a válogatottba. Mint elmondta, egyrészt nagyon büszke volt a csapatra, másrészt nehezen élte meg, hogy csak a televízión keresztül kísérhette figyelemmel honfitársait. Ezúttal más a felállás, Mikler Roland lesz a válogatott csapatkapitánya.

– Nagyon nagy előny, hogy itthon fogadhatjuk az ellenfeleket. Bízom benne, hogy telt ház és remek hangulat lesz Tatabányán, nagy vágyunk, hogy hazai pályán ki tudjuk harcolni az olimpiai kvalifikációt. Mindenképpen jobb, hogy nem külföldön játszunk, az plusz egy nap utazást, fáradtságot jelentett volna. Örültem, amikor kiderült, hogy megkaptuk a rendezés jogát – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva – A válogatottkarrierem szempontjából egy újabb csúcspontot jelentene, ha meglenne a kijutás, mert az olimpia mindenekfelett áll az én szememben. Egy Eb-n vagy vb-n is nagyon szép dolog Magyarországot képviselve szerepelni, de az olimpia összehasonlíthatatlan bármi mással.

 

Gyerekkori álom válna valóra

Lékai Máté jól tudja, nem lesz könnyű dolga a magyar együttesnek a mai, Tunézia elleni nyitányon (21.00, tv: M4 Sport).

– Tunéziának francia edzője van, sok játékosa pedig már ott volt a legutóbbi, 2019-es egymás elleni vb-mérkőzésen is. A csapat keretét dinamikus, nagy lövőerejű játékosok alkotják, akik védekezésben nagyon agresszívak, kemények. Jó csapatról van szó, el tudtam volna képzelni könnyebb riválist is Afrikából, de ez van, ez a feladat. Tudja mindenki, hogy mi a célunk. Nyilván Tunézia is hasonló álmokkal érkezik, de bízom benne, hogy jobbak leszünk – közölte a Ferencvárost erősítő Lékai Máté.

IMG_8121
Mikler Roland bár kihagyta az Eb-t, az olimpiai selejtezőn a válogatott csapatkapitánya lesz (Fotó: Csudai Sándor)

A magyar válogatott korábban nyolc alkalommal szerepelt az olimpián, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés. Érdekesség, hogy amióta a férfikézilabda szerepel az olimpiai programban, a magyar együttes minden európai olimpián ott volt.

– Gyerekkori álmom, hogy hazámat képviselhessem egy olimpián, címeres mezben, remélem, most megadatik – mesélte érdeklődésünkre a Telekom Veszprémet erősítő Ligetvári Patrik, aki az erőviszonyokról szólva kijelentette: a magyar válogatott riválisai közül bárki célba érhet ezen a hétvégén. 

– Négy olyan csapat van ebben a csoportban, amelyik bárki ellen képes lehet nyerni, abszolút a napi forma fogja eldönteni, hogy melyik válogatott örülhet a végén. Én pozitívan állok hozzá ehhez a hétvégéhez, hiszen hazai pályán játszunk. Remélem, jó szurkolás is lesz, bár Tatabányán ez általában mindig meg szokott lenni. Hiszem, hogy együtt el tudjuk érni a közös célt és megkoronázzuk az idei teljesítményünket egy sikeres tornával.

Ligetvári szerint a három meccs közül a csütörtöki lesz a legnehezebb.

– Az első meccsek mindig nehezek, a tunéziaiak ellen ráadásul nem könnyű játszani, kíváncsian várom, mit fognak ellenünk előhúzni, mivel készülnek. Európán kívüli csapatról van szó, amely okozhat meglepetéseket, hiszen nehéz belőle felkészülni – mondta el a huszonnyolc éves kézilabdázó.

Chema Rodríguez együttese csütörtökön 21.00-tól Tunéziával, szombaton 19.30-tól Norvégiával, vasárnap 21.00-tól pedig Portugáliával játszik. Három meccs, két továbbjutó, egy cél: Magyarország 2012 után újra szeretne ott lenni a játékokon. A párizsi repülőjegyért csütörtöktől, Tatabányán kell megdolgozni.

Borítókép: Lékai Máté és a magyar válogatott 2012 után szerepelne ismét olimpián (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.