Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Kloppnak ez sem derogált, hogy újra naggyá tegye a Liverpoolt

Jürgen Klopp sikerekkel kövezett liverpooli pályafutása vasárnap véget ért, a német menedzser közel kilenc idény után pihenni indul. Cikkünkben felidézzük, hogy az 56 éves edző hogyan és milyen mélyről emelte fel újra a legjobb csapatok közé a tizenkilencszeres angol bajnokot, amely a legenda távozása után Arne Slot vezetésével próbál meg újabb bravúrokat elérni.

2024. 05. 23. 5:30
Jürgen Klopp a búcsúbeszéde alatt
Jürgen Klopp a búcsúbeszéde alatt Fotó: EPA/ADAM VAUGHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2015–16-os idény kezdetén rossz idők jártak Liverpoolban. A vörös klub egy alkalmazott elmondása szerint olyan volt, mint egy rakás szanaszét heverő alkatrész, amelyek nem illenek össze – írja Melissa Reddy Higgyetek bennünk című könyvében. Nemcsak az eredmények (hatodik hely a Premier League-ben, arcpirító döntetlenek az Európa-liga csoportkörében) és a sikertelenül hajszolt trófeák jelentettek problémát, hanem a vezetőedzővel, Brendan Rodgersszel is akadtak gondok, aki több kérdésben sem értett egyet feletteseivel, főleg az átigazolások terén szeretett volna nagyobb szabadságot, míg a Liverpool vezetői több hozzáértő bevonásával akarták meghozni a nagy döntéseket. Rodgersnek részben a konflikusok miatt sem volt maradása, 2015. október 4-én megvált tőle a klub, négy nappal később pedig már bemutatta Jürgen Kloppot, az új menedzsert.

Klopp-pal a nyeregben a Liverpool harminc év után újra bajnok lett
Klopp vezetésével a Liverpool harminc év után újra bajnok lett Fotó: AFP/POOL/Laurence Griffiths

A Liverpool már régóta koslatott a német edző után, aki azonban korábban elmozdíthatatlannak bizonyult a Borussia Dortmundtól. 2015 júniusában viszont Klopp maga mondott fel, és pihenni készült, de amikor a Liverpool megkereste, nem tudott nemet mondani. Mint azt a napokban felidézte, már a szerződése aláírása előtt tudta, hogy imádni fogja a klubot. Egy másik angol gigásszal ez nem volt így. Korábban a Manchester United képviselőivel is volt egy találkozója, ám a futballromantikusként jellemzett trénernek nem tetszett az elképzelés, hogy Disneylandet varázsoljanak az Old Traffordból, és közben hatalmas összegekért vásároljanak össze sztárjátékosokat, ahelyett, hogy a már meglévő keretből hoznák ki a legtöbbet, és csapatot építenének.

Fontos lecke: sosem szabad feladni

A német edző nagy fába vágta a fejszéjét Liverpoolban. Önbizalomhiányos futballistákba kellett életet lehelnie, akik arra számítottak, hogy az edző igyekszik majd gyorsabban megszabadulni tőlük. Azonban ez korántsem volt így. Klopp bizalmat szavazott a játékosoknak, és bár az első sajtótájékoztatóján kijelentette, ő csak egy egyszerű fickó, aki csodát nem tud tenni, azonnal érzékelték a változásokat a klubnál. Kétkedőkből hívőkké tette a szurkolókat, a labdarúgóival pedig elhitette, hogy képesek győzni.

Megváltozott a hely hangulata, és mi is máshogy tekintettünk önmagunkra – mesélte Reddy könyvében a Vörösök korábbi játékosa, – Ami a fizikai felkészítést illeti, rendkívül megerőltető edzéseket tartott, amilyenekkel még nem találkoztunk korábban. Ennél is fontosabb, hogy a lelki felkészítésre is legalább ekkora hangsúlyt helyezett. Állandóan erről beszélt.

A menedzser megtanította a játékosoknak, hogy egy mérkőzés a hármas sípszóig tart, vesztes állásból fel lehet állni akár az utolsó tíz percben is. Ennek mestereivé váltak a liverpooliak, a vasárnap lezárult idényben is megmutatták, hogy Klopp „mentális szörnyetegeket” nevelt belőlük, 28 pontot szereztek azután, hogy hátrányba kerültek.

Egy emlékezetes feltámadás a Klopp-érából: a Barcelona elleni 4-0 2019-ből

Az elemzők kiszúrták őket, Klopp naggyá tette a játékosokat

Visszatérve a múltba, az új edző fáradozásai azonnal meghozták a gyümölcsüket. Már az első idényében két kupadöntőt játszott a csapata, amelyeket ugyan elveszítettek a Vörösök (a Ligakupában büntetőpárbaj után kaptak ki a Manchester Citytől, az Európa-ligában 3-1-re győzte őket le a Sevilla), de ez egy sikertörténet kezdete volt. Klopp a vereségek után is képes volt felemelni a tanítványait. Sosem csinált bűnbakot belőlük, mindig megbízhattak benne.

– Az egy dolog, hogy az ember hatásos beszédet tud tartani a győzelmek után – magyarázta a könyvben Pep Lijnders másodedző. – Ami azonban sokkal nehezebb ennél, hogy akkor is meggyőző legyél, ha éppen vesztettél. Márpedig Klopp ilyenkor is képes egyenesen a játékosai szívére hatni.

A Liverpool felemelkedése annak is volt köszönhető, hogy

Kloppnak nem derogált másoktól tanácsot kérni, és a vezetők elképzeléseinek megfelelően több szakember együtt hozta meg a döntéseket. A futballkluboknál addig nem elterjedt adatelemzői csoportot hoztak létre, amelynek a tagjai több területen, az átigazolások során is segítették Kloppék munkáját. Például Mohamed Szalah leigazolása is nagyban nekik köszönhető, hiszen az adatok alapján illett volna a csapatba az egyiptomi szélső, bár talán Angliában többen elutasítóak lettek volna vele szemben a Chelsea-nél eltöltött kurta és nem túl fényes időszaka után.

A Mersey partján okos befeketésre törekedtek. A kiadásokat és a bevételeket összevetve Klopp kinevezése óta nyolc Premier League-klub rosszabbul áll a Liverpoolnál (a Manchester United mínusz egymilliárdnál tart a Vörösök mínusz 390 millió eurójához képest). Persze alkalomadtán a Pool tulajdonosainak is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, mint Darwin Núnez (bónuszok nélkül 85 millió euró), (84,7 millió) és (70 millió) megszerzésekor, de Klopp és stábja kezei alatt az ingyen (Joel Matip, James Milner) érkezett játékosok, esetleg a labdarúgásban már akkor is aprópénznek számító 8 millió euróért megvásárolt Andy Robertson is felemelkedtek, néhányan a világ legjobbjai közé.

 

És ők együtt a Liverpoolt újra a világ egyik legjobb csapatává tették, ráadásul látványos, intenzív támadófutballal. Klopp kinevezése előtt és az ő első teljes idényében sem szerepelt a BL-ben az angol gárda, de a hét szűk esztendőt hat bő követte, csak idén kellett az Európa-ligában szerénykedniük, idei PL-bronzérmükkel az ősztől visszatérnek az elitbe. Közben pedig sikerült a Liverpoolnál jóval többet költő klubok orra alá is borsot törniük, és a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot, az FA-kupát, az Európai- és az Angol Szuperkupát egyszer-egyszer, a ligakupát kétszer megnyerni, de ami a Vörösök szurkolóinak a szemében a legfontosabb volt: harminc év után először, 2020-ban ők lettek az angol bajnokság legjobbjai. Az övékéhez hasonló dominanciát sosem láttak még a Premier League-ben, rekordok sorát döntötték meg abban az idényben. Szívfájdalom, hogy mindezt nem a drukkerek szeme előtt tették, hiszen a koronavírus megjelenése miatt zárt kapuk mögött játszották a találkozókat. 

Fájó vereségek (és veszteségek)

Előtte és utána pedig nem adatott meg a Liverpoolnak több bajnoki cím Klopp-pal. Hiába veszített csak egyszer a vörös csapat a 2018–2019-es kiírásban, egy ponttal a Manchester City előtte végzett, majd három évvel később is ugyanez volt a végkimenetel.

Jürgen Klopp irányítása alatt a Liverpool minden fontosabb trófeából nyert egyet-kettőt
Jürgen Klopp irányítása alatt a Liverpool minden fontos trófeából nyert néhányat Fotó: EPA/Adam Vaughan

Pep Guardiola együttese ellen nehéz volt tehát megtalálni a siker receptjét, ugyanez volt igaz a Real Madridra is, amely a Liverpool mumusa volt a Klopp-éra alatt. A spanyolok kétszer a BL-döntőben intézték el Hendersonékat, egyszer pedig már a nyolcaddöntőben kiejtették őket.

Ugyanakkor nem a nehezen feldolgozható vereségek okozták a legnagyobb fájdalmat Liverpoolban, hanem Klopp januári bejelentése, miszerint közel kilenc év után elhagyja a klubot. Hideg zuhanyként érte a döntése szurkolókat, mivel a tavalyi mélyrepülés után a német mester újabb lökést adott a csapatának, amely a vasárnap lezárult idényben sokáig négy tróféáért is harcban állt. Végül egy kupa került a vitrinbe.

Több vélemény szerint a már tavaly is fáradt Klopp nem akarta slamasztikában hagyni a klubot, újraépítette a Liverpoolt, és egy ütőképes csapatot ad át utódjának, Arne Slotnak.

– Nem azt érzem, hogy valami véget ért, hanem azt, hogy ez még csak a kezdet, mert ma egy olyan csapatot láttam futballozni, amely tele van tehetséggel, fiatalsággal, kreativitással és vággyal – mondta Klopp a búcsúmérkőzése után.

A népszerű edző szavai alapján fényes a Liverpool jövője, Slotnak mindenesetre nagy űrt kell betöltenie, hiszen Bob Paisley és Bill Shankly után Jürgen Kloppot is örökre a szívükben őrzik a Vörösök.

Kloppot sosem feledik el Liverpoolban
„Jürgen örökké él” – hirdeti a molinó Fotó: EPA/Adam Vaughan

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.