Ünneplés? Lamine Yamal nyomás alatt, a vágya még nem teljesült

Spanyolország győzelmével ért véget vasárnap a labdarúgó Európa-bajnokság. Az angolok elleni döntőben elért 2-1-es sikert követően a szövetségi kapitány, Luis de la Fuente, a csapatkapitány, Álvaro Morata, a torna legjobb játékosának megválasztott Rodri, valamint a legjobb fiatal, a 17 éves Lamine Yamal is nyilatkozott.

2024. 07. 15. 6:50
Története negyedik Eb-sikerét ünnepelhette a spanyol válogatott vasárnap. Fotó: MTI/AP/Manu Fernández
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország szerezte meg a vezetést a vasárnap esti fináléban, majd Anglia egyenlített, ám a lefújás előtt néhány perccel a spanyolok még egyszer betaláltak, ezzel történetük negyedik Eb-sikerét érték el.

Aranyszavak, avagy így értékeltek a főszereplők

– Napról napra egyre büszkébb vagyok a csapatomra, amely megérdemelten lett Európa-bajnok – jelentette ki Luis de la Fuente. – A legnagyobb erénye ennek a csapatnak, hogy képes mindig egy kicsit jobbá válni. Ezt el is fogjuk érni, mert ezek a labdarúgók mindenki számára igazi példaképek. Nagyon-nagyon jók!

A kontinenstorna legjobb játékosának választott Rodri eddigi pályafutása eddigi legjobb napjának nevezte a vasárnapit.

Egy családdá formálódtunk, ráadásul mi lettünk a legsikeresebb válogatott az Eb-k történetében. Európa-bajnokok vagyunk, miközben az emberek az előző generációkról beszélnek, akik utat mutattak nekünk. Hihetetlen nap ez számunkra. Négy korábbi világbajnokot vertünk meg, ezzel történelmet írtunk, de ennek még nincs vége itt

– lelkendezett a Manchester City futballistája.

 

A legszebb ajándék

A torna legjobb fiatal játékosa, Lamine Yamal 16 esztendősen kezdte az Eb-t, a 17. születésnapját a döntőt megelőző napon ünnepelhette. Egy góllal és négy gólpasszal vette ki a részét Spanyolország diadalából.

– Ez a legszebb ajándék, amit valaha is kaptam születésnapomra. Most csak arra vágyom, hogy a családommal ünnepelhessek. Nagy nyomást helyeztek ránk az angolok az egyenlítéssel, de a csapatunk olyan, amilyen: mindig feláll és nyer. Nagyon boldog vagyok – nyilatkozta Yamal a lefújást követően.

UEFA EURO 2024 final - Spain vs England
Yamal (19) és a finálé legjobbja, Nico Williams. Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Spanyolország csapatkapitánya, Álvaro Morata többeknek is köszönetet mondott az öröm perceiben.

– Hálásak vagyunk mindenkinek, aki az első pillanattól kezdve támogatott minket és hitt bennünk. Remélem, most ők is büszkék erre a csapatra – kezdte a 31 éves futballista. – Szeretném külön üdvözletemet küldeni Andrés Iniestának, nélküle aligha játszottam volna az Eb-n, valamint Bojan Krkicsnek, illetve a családomnak is. Nekik is nagy szerepük van abban, hogy részt vehettem a tornán.

A spanyol válogatott 1964, 2008 és 2012 után negyedszer lett Európa legjobbja, ezzel a legsikeresebb nemzetté lépett elő az Európa-bajnokságok históriájában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.