Még egy futballbotrány az olimpián: drónnal kémkedett a címvédő válogatott

Az olimpiai címvédő kanadai női labdarúgó-válogatott szakmai stábja kínos helyzetbe került, miután kiderült, két tagja drónokkal kémkedik az ellenfelek után, így lesve meg az edzéseiket. Ebből persze nagy botrány kerekedett, a sportág a férfiak Argentína és Marokkó botrányos mérkőzését is beleszámítva lehangolóan indított az olimpián. A kanadai szövetség önként nem ül le a kispadra csapata első meccsén.

2024. 07. 24. 21:53
Bev Priestman kanadai szövetségi kapitány most kissé magányos lehet, miután két stábtagja is cserben hagyta. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern technika nyakig benne van napjaink futballjában, de ennek lehetnek árnyoldalai is. A címvédő kanadai válogatottnál például néhány stábtag túllőtt a célon a csúcstechnológia alkalmazásakor, ők úgy döntöttek, drónt repítenek a stadion fölé, amelyben az első ellenfél, Új-Zéland edzett éppen. Balszerencséjükre az óceániaiak észrevették a turpisságot, jelentették a rendőrségnek, és innentől már elkerülhetetlen volt a botrány, mert kiderült, a drón kezelője a kanadai szakmai stáb tagja. A Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) vizsgálatakor kiderült, hogy nem is ez volt az első eset, ezért a segédedzőt, Jaysmine Mandert és egy nem akkreditált elemzőt, Joseph Lombardit azonnal hazaküldték Saint-Étienne-ből.

Bev Priestmann itt még ölelkezik a stábtagokkal egy győzelem után Fotó: AFP

A kanadaiak szövetségi kapitányát, Bev Priestmannt nem találták vétkesnek az ügyben, ám amellett, hogy elnézést kért az új-zélandiaktól, jelezte, saját elhatározásából nem ül le a kispadra Kanada első, éppen Új-Zéland elleni mérkőzésén, csütörtökön. Továbbá a COC arra is kötelezte a szakmai stáb csapat mellett maradó tagjait, hogy kötelező etikai képzésen vegyenek részt.

– A teljes csapatunk nevében szeretnék elnézést kérni az új-zélandi válogatott játékosaitól és vezetőitől, a szakmai stáb tagjaitól. A történtek nem képviselik azokat az értékeket, amelyeket Kanada képvisel, és amelyekért kiáll. Elsősorban én vagyok felelős a csapatunk tagjainak magatartásáért, úgyhogy ennek megfelelően úgy döntöttem, nem látom el az edzői feladataimat a kispadon az Új-Zéland elleni mérkőzésen. Ezt mindkét csapat érdekeit szem előtt tartva teszem, és hogy biztosítsam a mérkőzés sportszerű keretek közötti lejátszását a tőlem telhető maximális módon

 – fogalmazott Priestmann.

A labdarúgás nem a legjobban indult a párizsi olimpián: a férfiaknál példátlan módon ért véget Marokkó és Argentína mérkőzése, a nőknél pedig Kanada járatta le a sportágat. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.