Háborús propaganda miatt bajba kerülhet az érmes izraeli sportoló

Az izraeli dzsúdós, Peter Paltchik szerezte hazája első érmét, egy bronzot a párizsi olimpián, de a zászlóvivő néhány cselekedetével kivívta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemtetszését.

2024. 08. 06. 7:09
Peter Paltchik szerezte az izraeli küldöttség első érmét Párizsban
Peter Paltchik szerezte az izraeli küldöttség első érmét Párizsban Fotó: AFP/Luis ROBAYO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael eddig hat érmét számlál a párizsi olimpián, egy arany, négy ezüst és egy bronz az eddigi termés. Utóbbi volt az első, múlt csütörtökön egy cselgáncsozó, a férfi 100 kilogrammos súlycsoportban versenyző Peter Paltchik szerezte.

a georgiai Ilija Szulamanidze, az azerbajdzsáni Zelim Kocojev és az üzbég Muzaffarbek Turobojev társaságában
A georgiai Ilija Szulamanidze, az azerbajdzsáni Zelim Kocojev és az üzbég Muzaffarbek Turobojev társaságában Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Paltchik az izraeli hadsereget támogatja

Természetesen nagy volt az öröm az első érem megszerzését követően, az izraeli zászlóvivő viszont egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmét is kivívta. Paltchik ugyanis már az olimpia előtt kiállt az izraeli hadsereg (IDF) mellett, a bronzérem megnyerését pedig úgy látszott, hogy megcsókolt egy katonai zászlót a nézőtéren. Emellett a játékok előtt megosztott egy fotót a közösségi oldalain, amelyen rakétákból rajzolódott ki az ippon szó – ezt később törölte.

A LeMatin beszámolója szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a kapcsolatot az Izraeli Olimpiai Bizottsággal emiatt, hiszen az izraeli háborús viszonyok miatt érzékeny a kérdés, de a dzsúdós esetleges megbüntetéséről egyelőre nem kívántak tájékoztatást adni. Ugyanakkor a NOB elvárja a sportolóktól, hogy politikai kérdésekben ne foglaljanak állást, éppen ezért korábban néhány olyan orosz és belorusz versenyző, aki kiállt Ukrajna lerohanása mellett, nem indulhatott semleges zászló alatt Párizsban.

– Most ti, az olimpikonok vagytok korunk békenagykövetei – emlékeztetett rá Thomas Bach, a NOB elnöke az olimpia kezdete előtt.

Az izraeli bizottság elnöke, Yael Arad ugyanakkor megvédte Paltchikot, mondván, a sportoló nem egy nép vagy ország, hanem egy terrorszervezet ellen szólalt fel, illetve tagadta, hogy a cselgáncsozó bejegyzése valóban az ippon szót ábrázolta volna. Utóbbi maga így nyilatkozott a bronz megnyerését követően:

– Én egy olimpikon vagyok, a világ minden országában a békét támogatom. A sportnak vallástól és származástól függetlenül egyesítenie kellene a világot, a szíveket, ez különösképp igaz az olimpiára – mentegette magát Paltchik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.