Hiába küzd az Arsenal és a Liverpool, a végén mindig a City nevet

A Manchester City már a legutóbbi bajnoki címével is rekordot döntött, mert korábban egy angol csapat sem volt képes egymás után négyszer megnyerni a Premier League-et. Meglepetést jelentene, ha Erling Haalandék sikersorozata nem folytatódna, és a péntek este kezdődő idényben nem szereznék meg az ötödik PL-titulust is a sorban. Idáig az Arsenal és a Szoboszlai Dominikot is alkalmazó Liverpool voltak a City kihívói, ez várhatóan most sem lesz másképp. A Chelsea és a Manchester United nagy erősítésekkel készül az új évadra, Kerkez Milos és a Bournemouth pedig a tavalyi jó szereplés után idén a legjobb tízbe vágyik.

2024. 08. 16. 4:47
Ahogy azt a buszon is hirdetik, a Manchester City történelmet írt
Ahogy azt a buszon is hirdetik, a Manchester City történelmet írt Fotó: AFP/Anadolu/Ioannis Alexopoulos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City nem tartott nagybevásárlást nyáron, mindössze a 20 éves Savinhót vásárolta meg a Troyes-tól. Igaz a Premier League címvédőjének erre nem is volt nagyon szüksége. A világoskékekről sosem lehetett azt mondani, hogy rövid lett volna a kispadjuk. Még azt is megengedhették maguknak, hogy eladják a világbajnok Julián Álvarezt az Atlético Madridnak , hiszen még mindig maradt egy gólgyárosuk – nem is akármilyen – Erling Haaland személyében.

Julián Álvarez (balra) távozott, de Haaland továbbra is a City mezében lövi majd a gólokat
Julián Álvarez (balra) távozott, de Haaland továbbra is a City mezében lövi majd a gólokat Fotó: AFP/Paul Ellis

Íme az előrejelzések: a City lesz a Premier League győztese

A norvég óriás a felkészülési meccseken is megcsillogtatta a tudását, négy meccsen öt gólt rámolt az ellenfelek kapujába. Az más kérdés, hogy a csapata ezekből hármat is elvesztett. A legfontosabb nyári meccsét viszont megnyerte, az Angol Szuperkupában tizenegyespárbaj után a Manchester Unitedet múlta felül, így egy trófeát már elhódított a City. Az angol bajnokságban való címvédésre is jó esélye van a brit szakértők szerint, illetve az Opta szuperszámítógépe is melléje tette le a voksát.

Ezzel együtt nem lepődnénk meg, ha ősszel a manchesteriek több pontot hullajtanának el a riválisaiknál, már-már megszokottnak mondható, hogy a kezdetben beragadnak, és az új évet a második, esetleg a harmadik helyen kezdik meg. 

Pep Guardiola együttesének nagy erőssége, hogy tavasszal, amikor a hazai és az európai kupákban a legnehezebb párharcokat vívják, illetve a bajnoki idény is a célegyenesbe fordul, a vetélytársaival szemben nem fárad el, épp ellenkezőleg, még nagyobb fokozaton pörög. Ilyenkor éri el a végeláthatatlan győzelmi és veretlenségi sorozatait.

 

Az Arsenal erős (és szerencsés?)

Az Arsenal esetében ez pont fordítva van. A londoniaknál menedzserként eddig öt évet lehúzó Mikel Arteta munkájának gyümölcse a 2022–23-as idényre ért be. A gárda felvette a kesztyűt a Cityvel és a Liverpoollal, sőt mindkét alkalommal sokáig vezette a Premier League tabelláját, de tavasszal rendre kifogyott a tank. Legalább ilyen jó szereplésre, vagyis ezüstéremre most is számíthatunk tőle, tekintve, hogy a csapat gyengébb nem lett. Erősebb viszont igen. Az előző idényre még csak kölcsönkapta David Rayát a Brentfordtól az Arsenal, de a spanyol kapus annyira bevált, hogy ezen a nyáron végleg leigazolták őt az Ágyúsok. Rajta kívül a sok más csapat radarján is rajta lévő Riccardo Calafiori is náluk kötött ki.

A felkészülési időszakot a német bajnok Bayer Leverkusen 4-1-es kiütésével záró Arsenal akkor kerülhet bajba, ha a szerencse ezúttal nem áll mellé. Már ha pusztán a szerencsének tudjuk be azt, hogy az alapemberek többsége végig Arteta rendelkezésére állt az előző idényben.

Eddig jól muzsikált a Liverpool

A Liverpoolra rájárt a rúd ilyen szempontból. Csak öt vörös volt, aki sérülés nélkül húzta le az évadot, de a tengernyi hiányzó közül csak néhányat emelnénk ki: Trent Alexander-Arnold, Szoboszlai Dominik, Andy Robertson, Diogo Jota és Alisson egyenként legalább tíz-tíz meccset hagytak ki. Minden bizonnyal ez is hozzájárult ahhoz, hogy a márciusra már egy trófeát elhódító és további háromra esélyes együttes végül csak a Ligakupát nyerte meg.

Bár nyáron – a Premier League csapatai közül egyedüliként – még nem erősített, az angliai szakértők ezúttal is a dobogóra várják a legutóbbi bronzérmest. A kilenc idény után lemondó Jürgen Klopp ütőképes csapatot adott át Arne Slotnak, és a Liverpool eddig jól muzsikált. Persze csak felkészülési mérkőzésekről volt szó, de Szoboszlaiék az Arsenalt, a Manchester Unitedet és a Sevillát is legyőzték. Nem mellesleg, a magyar középpályás jó formában van, a gólzsák Mohamed Szalah is nagy lelkesedéssel kergeti a labdát – szombaton az Ipswich ellen kiderül, hogy Slot valóban új lendületet adott-e a csapatnak.

A Chelsea-nek és a Manchester Unitednek javulnia kell

A Premier League-ben a negyedik hely is kelendő, hiszen Bajnokok Ligája-indulást biztosít. Nagy a tumultus, a Tottenham, a Newcastle vagy éppen az előző idényben negyedik Aston Villa is sorban áll érte. A Chelsea-nél és a Manchester Unitednél is legalább ebben a helyezésben reménykednek, ezért néhány fontos játékosukkal szerződést hosszabbított a két klub, és ismét szokásukhoz híven ismét sokat költekeztek. Nos, az előző idényben elért hatodik, illetve nyolcadik pozíció után illene is javítaniuk.

 

Bár az ő csapata vélhetően nem szólhat majd bele ebbe a versenybe, ne feledkezzünk meg arról, hogy Szoboszlai Dominik mellett egy másik magyar válogatott játékos sikeréért is szoríthatunk az angol élvonalban. Kerkez Milossal a csapatban a Bournemouth az előkelő 12. helyen végzett, mindössze egy ponttal maradt le a top tízről. Eddig csak egyszer sikerült nekik a tabella első felében zárni egy PL-idényt, most újra ez lehet a cél. A küldetést nehezíti, hogy a fő góllövőjük, Dominic Solanke a folytatásban már Tottenham Hotspur mezét viseli.

Ezen a magyar csatornán nézhetjük Szoboszlai és Kerkez meccseit 

Solankéval ellentétben a Premier League nem költözik, a mostani és az azt követő három idényben is a Spíler TV-n követhetjük figyelemmel az angol labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit. Olykor más csatornán is feltűnhet Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos, mert a Spílerrel párhuzamosan a Network4-csoport (Arena 4, Match 4) is közvetít találkozókat a 2024–2025-ös évadban.

Premier League, 1. forduló

Péntek: 
Manchester United–Fulham 21.00 (tv: Match 4)

Szombat:
Ipswich Town–Liverpool 13.30 (tv: Spíler 1)
Arsenal–Wolverhampton Wanderers 16.00 (tv: Spíler 1)
Everton–Brighton 16.00
Newcastle United–Southampton 16.00 (tv: Match 4)
Nottingham Forest–Bournemouth 16.00 (tv: Spíler 2)
West Ham United–Aston Villa 18.30 (tv: Spíler 1)

Vasárnap: 
Brentford–Crystal Palace 15.00 (tv: Spíler 1)
Chelsea–Manchester City 17.30 (tv: Spíler 1)

Hétfő: 
Leicester City–Tottenham Hotspur 21.00 (tv: Match 4)

 

Szoboszlai Dominik letette a névjegyét Angliában:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.