Anyagi nehézségekről beszélt és elsírta magát a magyar világklasszis az olimpián

Húsba vágó szavak a sokszoros világbajnok uszonyosúszó Senánszky Petrától, aki nem jutott be a döntőbe a párizsi olimpián 50 méteres gyorsúszásban. A magyar világklasszis könnyekig hatódva nyilatkozott, miután 30 éves korára eljutott egy olimpiára, és felidézte, hogy amikor az úszásra váltott, magának kellett fedeznie a versenyzés költségeit az édesapja segítségével, ezért is jelentett nagy anyagi segítséget, hogy nemrég Európa-bajnok lett Belgrádban, amit így az olimpiai középdöntőre sem cserélne el.

2024. 08. 03. 19:23
SENÁNSZKY Petra
Senánszky Petra könnyekig hatódva nyilatkozott, miután 30 éves korára, édesapja anyagi segítségének is köszönhetően eljutott egy olimpiára. Fotó: MTI/Kovács TamásI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesítésben a 24. helyen végzett Senánszky Petra 25,21 másodperces idővel az 50 méteres gyorsúszás előfutamaiban, így nem jutott tovább a középdöntőbe a párizsi olimpián, amelyen ezzel befejezte a szereplését. Az uszonyosúszásban világklasszis, 15 egyéni világbajnoki címmel rendelkező sportoló mindössze néhány éve váltott klasszikus úszásra, 30 évesen az első olimpiáján szerepelt, és annyira meghatódott, hogy a könnyei is kicsordultak, amikor a tévében nyilatkozott.

SENÁNSZKY Petra
Senánszky Petra büszke lehet arra, amit véghez vitt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Két év alatt eljutottam az olimpiáig, és elnézést, hogy sírok, nagyon nagy meló volt benne – mondta a könnyeivel küszködő Senánszky. – Nagyon nehéz volt, főleg az eleje, aztán megindultam, és örülök, hogy el tudtam érni, hogy kijussak ide egy másik sportágban. Képes lennék a döntőben is úszni, a testem, a lelkem, mindenem készen áll, csak elég nagy hátrányból indulok azokhoz képest, akik hétéves koruk óta ezt csinálják.

Senánszky a vegyes zónában hozzátette, mivel úszásban neki nem volt korábban jelentős eredménye, ezért gyakorlatilag saját magának „hobbiból”, illetve édesapja segítségével kellett fedeznie a felkészülése költségeit, ezért nagyon jól jött neki a júniusi belgrádi Európa-bajnokságon szerzett aranyérem 50 gyorson, amit ezért nem is cserélne el utólag egy olimpiai középdöntőre.

A debreceni úszó az Eb-n országos csúccsal (24,56) győzött 50 gyorson, amin előtte Hosszú Katinka volt a magyar rekorder. Eb-győztesként a hatályos szabályozás szerint 7,5 millió forintos állami juttatásban részesült.

Senánszky Petra, Milák Kristóf és a milliók?

Korábban Senánszky épp a pénz miatt került be a hírekbe, miszerint a 2022-ben megrendezett világjátékokon (a nem olimpiai sportágak olimpiája) a három arany- és két ezüstérmével 77,5 millió forintot keresett, ami csaknem annyi volt, mint Milák Kristóf pénzjutalma az egy évvel korábbi tokiói olimpián elért arany- és ezüstérme után (85,7 millió). Ezzel kapcsolatban Senánszky a két éve lapunknak adott interjúban öntött tiszta vizet a pohárba:

– Nem esett jól, hogy a pénz miatt kerültem be a hírekbe, de nem is bántam, mert legalább fény vetült az uszonyosúszásra. Viszont ha valaki a pénzszerzés céljából szeretne ezzel a szép sporttal foglalkozni, ne tegye, mert a valóság másmilyen, mint azok a cikkek. Uszonyosúszásban a világjátékok az egyetlen verseny, amelyen pénzdíjat adnak. Ha ezeket az összegeket leosztjuk négy-öt évre, ami eltelik két világjátékok között, szétfolynak a versenyzés finanszírozására.

SENÁNSZKY Petra; UGRAI Panna; MOLNÁR Dóra; ÁBRAHÁM Minna
Senánszky (balról a második) a 4x100 méteres gyorsváltóval tizedik lett az olimpián (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Senánszky akkor arról is beszélt, hogy miért váltott úszásra: – Mivel az uszonyosúszás jóval kevesebb figyelmet kapott az olimpiai sportágakhoz képest, meg akartam mutatni, hogy meg tudom előzni az úszókat is, akik egész életükben csak az úszással foglalkoztak.

Immáron Európa-bajnokként és olimpikonként ezt a célt kétségkívül teljesítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.