Sallai Roland bajba kerülhet, ha ezt a nevet kiejti a száján Törökországban

Amikor legutóbb magyar futballista öltötte magára a Galatasaray mezét, akkor a fiatal Tőzsér Dánielt a klub egyik legnagyobb legendája, Hakan Sükür vette a szárnyai alá. Ő volt az Arsenal ellen UEFA-kupát nyerő klub egyik ikonja, ám ha a Galatasaray legújabb magyar igazolása, Sallai Roland ma kiejtené Sükür nevét, bajba kerülhetne. Az Amerikába menekült gólvágót, vagy legalábbis a fotóit kitörölték az egyetlen európai kupagyőztes török klub múltjából, miközben napjaink Galatája külföldi sztárokkal igyekszik visszakapaszkodni a nemzetközi elitbe, egyelőre kevés sikerrel.

2024. 09. 19. 5:30
A Bundesligánál gyengébb bajnokságba, de nagyobb hírű klubhoz került Sallai Roland. Forrás: X / Galatasaray
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sallai Roland hároméves volt, amikor a Galatasaray európai kupagyőztes lett. 2000 a mai napig utánozhatatlan év az isztambuliak történetében, akkor hódították el az UEFA-kupát. Az Arsenal elleni döntőt tizenegyespárbajban nyerte meg a Galatasaray Koppenhágában, és olyan játékosai voltak a Fatih Terim vezette csapatnak, mint a brazilok világbajnok kapusa, Claudio Taffarel, a Kárpátok Maradonájának becézett Gheorghe Hagi és persze Hakan Sükür, a török válogatott gólrekordere, a 2002-es vb-n bronzérmes együttes vezére.

Hakan Sükür labdarúgás Törökország Dél-Korea vb-rekord gyors gól török labdarúgó-válogatott
Hakan Sükür (jobbra) a török futball és a Galatasaray száműzött legendája. Fotó: AFP/Jimin Lai

Török klub akkor nyert először európai kupát, és a Galatasarayon kívül azóta sem volt képes hasonlóra más együttes az országban. Az átütő erejű sikert már nem érhette meg Ali Sami Yen, a klub alapítója, ám az özvegye még láthatta férje álmának a beteljesülését. Ali Sami főszerepet játszott a futball elterjedésében Törökországban, eleinte ugyanis csak angol és görög bevándorlók űzték ezt a sportot, amit az Oszmán Birodalom tiltott. A Galatasaray Gimnázium diákjai, az élükön Ali Samival, szembeszálltak a tilalommal, és megalapították saját csapatukat, így született meg napjaink török rekordbajnok együttese 1905-ben.

Miért lett számkivetett a Galatasaray legendája?

Ali Sami albán származású volt, ami kiváltképp annak fényében érdekes, hogy a Galatasaray örökranglistáján a pályára lépések és a gólok számában is második Hakan Sükür részben az albán identitása miatt lett száműzött. Sükür a legnagyobb futballsztár volt Törökországban, olyannyira, hogy az első esküvőjét élőben közvetítette a televízió, a ceremóniát Isztambul akkori polgármestere, Recep Tayyip Erdogan vezette, a csatár tanúja pedig Fetullah Gülen volt. Előbbi ma Törökország nagy hatalmú vezére, utóbbi, az Amerikába szökött hitszónok pedig Erdogan esküdt ellensége lett. A pályafutása lezárása után politikai pályára lépő Sükür is az Egyesült Államokba menekült 2015-ben, miután összekülönbözött Erdogannal és Gülen táborához kötik a személyét, ráadásul többször hangoztatta, hogy ő büszke albán, ami komoly ellenszegülést jelentett az uralkodó török nacionalista irányzattal szemben.

Sükür tehát számkivetett lett, törölték a fotóit a Galatasaray múzeumából is , ami majdnem olyan, mintha Lionel Messi nevét kiradíroznák a Barcelona történetének aranylapjairól. Amikor legutóbb magyar játékosa volt a Galatasaraynak, a 18 éves Tőzsér Dániel 2003-ban, három évvel az UEFA-kupa-siker után került Isztambulba, és éppen Sükür sietett a segítségére.

Tőzsér Dániel: Hakan Sükür vett a szárnyai alá

– Törökországban egy évet töltöttem el, pályára nem léptem, de végig az első csapattal edzettem – mesélte lapunknak Tőzsér 2021-ben. – Ott váltam fiúból férfivá, hiszen addig a szüleimmel éltem Debrecenben, aztán hirtelen egy idegen országban kellett egyedül boldogulnom. Hakan Sükür és Hasan Sas voltak, akik a szárnyaik alá vettek, többször elvittek magukkal vacsorázni, hogy ne érezzem magam egyedül.

Manapság Sükür Washingtonban taxizásból él vagy élt egy darabig, miközben a hazájában börtönbüntetéssel fenyegetik. 

Még a nevét sem lehet büntetlenül kiejteni: a 2022-es vb-n a Marokkó–Kanada meccsen Hakim Zijes a negyedik percben betalált, a török kommentátor, Alper Bakircigil megemlítette az adásban, hogy a leggyorsabb vb-gól rekordját továbbra is Hakan Sükür tartja, majd a második félidőt már más közvetítette. Ez alapján Sallai Roland is bajba kerülhetne, ha Sükürt emlegetné, mint a Galatasaray és a török futball legendáját a gyerekkorából.

Galatasaray v Caykur Rizespor - Turkish Super League
Sallai Roland királyi fogadtatásban részesült Isztambulban. Fotó: Ahmad Mora / Getty Images

S ha már az előbb szóba került Zijes, az Ajax és a Chelsea korábbi sztárja jelenleg Sallai egyik csapattársa. Nem a marokkói az egyetlen jól csengő nevű futballista a Galatasaray keretében: ott van az uruguayi kapuslegenda, Fernando Muslera, az Internazionale volt csapatkapitánya, Mauro Icardi, a Serie A és a Napoli elmúlt éveinek egyik legjobb csatára, Victor Osimhen, vagy a sokszoros belga válogatott Dries Mertens és Michy Batshuayi.

Sallai Roland El-t nyerne, de elég-e ehhez a sok sztár?

A Galatasaray 2022-ben a 13. helyen zárta a bajnokságot, utána határozták el a klub vezetői, hogy külföldi sztárokkal erősítik meg a csapatot. Az elmúlt két évben megfordult a klubban többek között Juan Mata, Nicolo Zaniolo és Wilfried Zaha is, akik már nincsenek Isztambulban. Nem áll mindenki kötélnek, a Bayern Münchenben parkolópályára tett Leon Goretzka például nemrég kikosarazta a klubot, mert rangon alulinak tartotta a török ligát. Így vagy úgy, a Galata célja, hogy újra régi fényében tündököljön, és vélhetően ezt a tervet vázolták fel a Bundesligából elcsábított Sallai előtt is, aki rögtön arról beszélt, hogy Európa-ligát szeretne nyerni a csapattal.

Az eddigiek alapján ugyanakkor az látszik, hogy a csúcson már túljutott sztárokkal (ez alól talán csak Osimhen a kivétel) odahaza el tudja érni céljait a Galatasaray, amely a 2022-es mélypont után jelenleg zsinórban a harmadik bajnoki címére hajt, ám a nemzetközi porondon ez már nem elég. 

Az előző idényben ugyan a BL-ben játszott a csapat, de ott a dán Köbenhavn is le tudta győzni, majd az El-ben a cseh Sparta Praha ejtette ki, az idei BL-selejtezőben pedig a svájci Young Boys kettős győzelemmel taszította az isztambuliakat a második számú európai kupába. Ezek mind kijózanító pofonok lehettek, miszerint a Sükür nevével fémjelzett 2000-s aranycsapat magasságát továbbra is nehéz újra elérni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.